שתף קטע נבחר

פרקליט המדינה: תישקל חקירה פלילית של סרבני גט

בתי הדין הרבניים והפרקליטות מבקשים לסייע לנשים העגונות: הנחיה שפרסם שי ניצן קובעת שבמקרים שבהם ניתן צו לכפיית גט - תישקל העמדה לדין של הסרבן. אישור של בתי הדין הרבניים ימנע מצב של "גט מעושה"

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

מעכשיו: סרבנות גט עשויה לגרור הליכים פליליים. פרקליט המדינה שי ניצן פרסם היום (ב') הנחיה חדשה שלפיה במקרים שבהם בית הדין הרבני נתן צו לכפיית גט, יש לשקול פתיחת חקירה פלילית נגד הסרבן והעמדתו לדין בגין הפרת הוראה חוקית.

 

עד היום סרבנות גט לא הוכרה כעבירה פלילית. אם אדם עיגן את אשתו, האפשרות היחידה לשלוח אותו למאסר הייתה בדרך עקיפה - על ביזיון בית משפט - וגם זה לזמן מוגבל. התוצאה הייתה שדבר לא מנע מגברים להתיש את נשותיהם בהליכי גירושים בזמן שלבתי הדין לא היו כלים משמעותיים נגדם.

 

לפני כמה חודשים קבע היועץ המשפטי לממשלה לראשונה שלסרבנות גט יש היבטים פליליים, ואישר פתיחת חקירה נגד סרבן שנמלט לחו"ל. הצעד של פרקליט המדינה ניצן מתבסס על גיבוש הנחיות קבועות וברורות לטיפול בסרבנים.

 

מבחינה הלכתית יש ספק בכשרותו של גט שאדם מסר בכפייה או תחת לחץ ("גט מעושה"), ואז הגרושה עלולה להיוותר "אשת איש" על פי ההלכה, וכתוצאה מכך "פסולת חיתון". כדי למנוע מצב שבמסגרתו הליכים פליליים נגד הסרבנים יביאו ל"גט מעושה", הוחלט במשרד המשפטים שהם ייפתחו רק באישור הלכתי מבתי הדין הרבניים.

 

על פי ההנחיה, "המסרב לתת גט פוגע בחירויות וזכויות בסיסיות של המסורבת, בהן הזכות להינשא בשנית, הזכות ללדת ילדים מבלי שאלו ייחשבו ממזרים ופסולי חיתון, הזכות לקיים מערכת יחסים אינטימית ועוד, ובדרך כלל אף גורם, כתוצאה עקיפה, פגיעה כלכלית וחברתית לבת הזוג".

 

ההנחיה מונה שלוש תכליות עיקריות: 1. תיוג הסרבן כעבריין פלילי הפוגע באינטרסים וערכים ציבוריים. 2. מיצוי הדין עם מבצע העבירה והגשמת מטרות הענישה הפלילית כגמול והרתעה, הן בשל פגיעתו באישה והן בשל פגיעתו במערכת השלטונית שנתנה את הצו. 3. הרתעה כללית של סרבנים פוטנציאליים וצמצום תופעת ה"עגינות".

 

ההנחיה החדשה קובעת כי במקרים שבהם ניתן צו על ידי בית הדין הרבני שעניינו "כפיית גט", יש לשקול פתיחה בחקירה פלילית והעמדה לדין בגין עבירה של הפרת הוראה חוקית, לפי סעיף 287 לחוק העונשין.

 

עוד צוין בהנחיה: "חזר בו סרבן הגט מסירובו טרם שלב הטיעונים לעונש, יהווה הדבר שיקול להקלה בעונשו, אך עדיין, ככלל, יש לעמוד על הרשעה וענישה מוחשית".

 

על ההנחיה עבדו ד"ר דותן רוסו ועו"ד יאיר חמודות בשיתוף ד"ר רפי רכס מהייעוץ המשפטי של בתי הדין הרבניים.

 

מנהל בתי הדין הרבניים, עו"ד הרב שמעון יעקבי, בירך על ההנחיה של פרקליט המדינה ואמר: "זוהי עליית מדרגה משמעותית במאבק נגד סרבני הגט. מדובר בעבודה מאומצת ומשותפת של הנהלת בתי הדין הרבניים ופרקליטות המדינה לבניית מסלול נוסף למלחמה בתופעה. הליך זה ייעשה רק לאחר שבית הדין הרבני יאשר כי אין בהליך הפלילי כל חשש לפסילת הגט. ידעו מעתה סרבני גט או כל מי שמסייע בידם שלא יהיה להם מנוח עד אשר העגונות ישוחררו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
פרקליט המדינה שי ניצן
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים