שתף קטע נבחר

ענבלי הסינמטק

ד"ר אתי ענבל כתבה את הדוקטורט שלה בנושא גנטיקה במכון ויצמן. מאז, היא מספרת, היא למדה שהיא יכולה לעשות הכל. אין שום דבר שיכול להוות לה למכשול. לימים היא תגלה שאפילו המוח שלנו, שיכול לכאורה להוות המכשול הגדול ביותר שאנחנו יכולים להתקל בו, הוא זה שבעצם הפתיע אותה ואת הסובבים אותה בהפתעות שאף היא לא ציפתה להן.

 

יש אנשים שהעשייה הקהילתית בנפשם. כשבודקים את עברם מספיק לאחור, מגלים שהם התחילו את דרכם איפה שהוא בועדת הקישוט בכיתה א' ומאז רק התפתחו. בדרך הם למדו והתמחו, והשכילו ליישם גם יחד את התרומה לסביבה, ולא רק לעצמם או לביתם. ענבל כזאת היא. גם כיום כשהיא עוסקת בהעצמה של אנשים שבין השאר רוצים לגעת בתחומים שהיא התמחתה בהם, נראה שהדברים באים לה לא רק מהצורך להתפרנס, אלא ממקום אידאולוגי. לאתי ענבל יש תובנות לגבי החברה, היא השכילה לקבל עזרה מהסביבה בהתמחות האחרונה שלה, וכל זה הצטבר לשנים של עבודה שנגדעה באיבה בגלל הירידה בשמיעה, ולמה שהיא מביאה כיום לקהילה המקומית.

 

"נפצעתי בגיל 13 בתאונת דרכים, והשמיעה שלי נפגעה. היא כנראה הדרדרה מאוד במשך השנים, אבל המוח הצליח לפצות על החוסר עד שלא ידעתי שאני בעצם לא שומעת כמעט. רק בצבא, כשהגעתי לבדיקות, אמרו לי שלא יכול להיות שאני מבינה את מה שאומרים לי ועמדו נדהמים לנוכח התגובות המדויקות שלי. מאז סיימתי את התארים, הרצתי באוניברסיטאות, גידלתי משפחה, והכל כשאני בעצם מצליחה לכפר על החוסר בחוש החשוב מבלי להרגיש מוגבלת" היא מספרת "במקביל ללימודים הייתי חברת מועצה במזכרת בתיה והתפקיד שלי התמקד בחינוך שם הבאתי למהפך בחשיבה בכל מה שקשור במיחשוב בבתי הספר. אחרי הדוקטורט המצאתי משחק שקשור באבולוציה וב-DNA ו-RNA ונתתי אותו במתנה למשרד החינוך".

 

ב-1987 עוברת אתי ענבל לארה"ב לשנת לימודים בבית הספר לחינוך של אוניברסיטת הארוורד ושם היא מקבלת פרס על תוכנית שכתבה. היא מבינה שיש פער בין מה שנעשה בבתי הספר לבין מה שנעשה בתחום של מחשבים וחינוך ומקימה חברה שתיתן מענה לנושא. "אני אישה יזמית עוד הרבה לפני שעשו מיוזמה של נשים רעש. הדרכתי מורים ותמיד הייתי פעילה". מבוסטון היא עוברת עם משפחתה לניו יורק, ובתקופה הזו השמיעה שלה מדרדרת אף יותר. היא מחליטה לאתגר את השמיעה שלה, ונרשמת לקורס קואוצ'ינג שדורש שימוש במילים בצורה מדוייקת מאוד. היא ממציאה פתרון לשיפור השמיעה באמצעות האייפון, וחבר לספסל הלימודים, בעל תחנת טלויזיה משתף איתה פעולה בפיתוח והם מייצרים מערכת שתומכת בשמיעה שלה ברמה שהיא לא שמעה בה שנים רבות קודם לכן. מאוחר יותר היא תעבור ניתוח וישתילו לה רכיב שיהפוך אותה לאישה באיונית שהחלה לשמוע בתוך שבוע את מה שלוקח לאנשים לעבד שנה במוחם אחרי ניתוח מסוג זה. כשהיא מצויידת בכל התובנות והתמיכה שצברה מחברים לספסל הלימודים, מהסביבה החברתית שלה ומההבנה הפנימית שלה, היא עושה החלטה לחזור לעשייה הציבורית.

 

 

אתי ענבל ואלון אבוטבול מתכוננים לערב מרתק בניו ג'רזי ()
אתי ענבל ואלון אבוטבול מתכוננים לערב מרתק בניו ג'רזי

 

"השתתפתי בקורס 'גוונים' של ה-IAC ושם הבנתי את הצורך בעשייה שתחבר את הקהילה הישראלית לקהילה היהודית-אמריקאית. בחרתי לעבוד בחיבור הזה. היו לי רעיונות רבים בראש, אבל אף פעם לא יצא לי לחשוב עליהם עם עוד אנשים". בעקבות חבר שסיפר לה על סרט שהוא משתתף בו בישראל שנקרא "שלושה אחים ומערה" צץ לה הרעיון לפתח סינמטק שיביא אליו את דוברי שתי השפות ויביא גם ערך מוסף לצופים. "מכל הרעיונות שהבאתי לשולחן, רעיון הסינמטק קיבל את התהודה הרבה ביותר מהחברים לקורס" היא חולקת בהתרגשות של מי שקיבלה פידבק למה שהסתובב לה בראש ללא הפסקה. "עניין אותי לחבר את הקהילות על רקע תרבותי ולאו דוקא על רקע דתי" היא מציינת. "אני רוצה שתהיה חוויה משותפת שיש בה תוכן, שיהיה רקע מעמיק לשיחה והדברים יקבלו משמעות".

ענבל אספה סביבה קבוצת מיקוד מכובדת של כ-60 אנשים, והאזינה קשב רב לכולם. היא הזמינה ישראלים ואמריקאים, זוגות מעורבים של ישראלים ואמריקאים, והבינה שהצורך והרצון קיים. כל זה החל לפני כחצי שנה. "תחום הקולנוע בישראל התפתח מאוד בשנים האחרונות, וכל הסרטים שיגיעו לכאן ילוו בתרגום בכיתוביות. בכל ההקרנות ישתתף מרצה ואף יותר מזה".

 

הסרט הראשון שיוקרן יהיה 'מיסטר גאגא' שמביא את סיפורו יוצא הדופן של היוצר והכיראוגרף הנודע אוהד נהרין. נהרין שנחשב לאחד מיוצרי המחול הנחשבים בעולם בני זמננו, נותן הזדמנות להצצה לתוך מוחו תוך דרך צילומים נדירים שנעשו בחדרי החזרות של להקת בת שבע וחומרי ארכיון אישיים של נהרין מאז ילדותו בקיבוץ בשנות ה-50, דרך שירותו הצבאי ועד השנים בהן חי ויצר בניו יורק. בעקבות פציעה שחווה, נהרין מפתח שיטה שנקראת 'גאגא – דרך עבודה גופנית המתאימה לכל אחד' שלטענתו מציעה דרך לחזק את הגוף, לשכלל את הגמישות, הזריזות והיעילות ולהעיר את החושים והדמיון. ההפתעה הגדולה אולי אף יותר לפתיחת הסינמטק תהיה האפשרות לחוות שיעור גאגא עם רקדנית שתעביר סדנא על פי תורתו של נהרין.

 

בהמשך יוקרנו שלושה סרטים חשובים נוספים ובהם 'מג'יק מן', סיפורו של יווני קשיש ובנו הראפר החסידי שיוצאים למסע של מפגשים אבסורדיים שבסופו של דבר מוביל אותם לעימות בין אב ובנו. הסרט עתיר בהומור וזכה בפרסים רבים. לכבודו יגיע הבמאי גיא נתיב. 'מפריח היונים' ע"פ ספרו של אלי עמיר מביא את סיפורה של הקהילה היהודית בבאגדד בימיה האחרונים. ולסיום הסדרה הראשונה יוקרן הסרט Is that you? של דני מנקין בכיכובו של אלון אבוטבול. אמיר בוגן, מבקר הסרטים של ידיעות אחרונות, ופרופסור סטיוארט ויינשטוק, כותב ובמאי, מאוניברסיטת NYU. שני קרדיטים גדולים מבקשת אתי ענבל לתת לערן פולישוק, מנהל מדור קולנוע ומדיה במחלקת התרבות בקונסוליה הישראלית בניו יורק ולאייזיק זבלוקי,מנהל מחלקת הקולנוע בג'יי סי סי במנהטן, שתמכו בה מתחילת הדרך והאירו את דרכה כשהיא מקימה את המועדון האיכותי שיצא לדרך בינואר 2017.

 

לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים במחיר שווה לכל נפש יש להתקשר למחלקה הישראלית בטלפון: 201.408.1427

 

 

ערבה בהרים

שבט ערבה של הצופים במטרו ווסט יצא לטיול משפחות שהתקיים השנה בהקלברני סטייט פארק בניו יורק עם כ-140 משתתפים הם עשו מסלול של שעתיים, וכל הארוע נערך שש שעות כשבסופו קיבלו החניכים את העניבות לשנת הפעילות 2016-17.

הם ערכו את תחרות משיכת החבל המסורתית בין החניכים להורים, מיותר לציין שהראשונים ניצחו כרגיל. הם קיבלו בשמחה לשבט את שתי השליחות החדשות מישראל רוני בלקין מרעננה וגילי וולץ מראשל"צ.

 

שבט ערבה מטייל בהרים ()
שבט ערבה מטייל בהרים

 

מזג האויר הסביר פנים בשיאו של הסתו, ומתוך ציפייה טיבעית שמזג האויר יהיה קר, הם החליטו להכין מרקים לארוחה המשותפת, שהיו מוצלחים וטעימים אך לא אטרקטיביים עקב הטמפרטורות הגבוהות ששררו באותו יום נפלא. ובשיא רעי הראל ומרינה קפלון שעומדים בראש השבט דואגים תמיד לתמונה המרשימה.

ישר כח!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענבל ואבוטבול. השבוע בניו ג'רזי
מומלצים