שתף קטע נבחר

קפה שחור חזק

צמד הראפרים אילק סהלו ואורי אלמו הגיעו מישראל לסיבוב הופעות ייחודי בארה"ב. בלי להתרגש יותר מדי הם שוברים שיאים וים סטריאוטיפים על הדרך. בעקבות הביקוש, השבוע הופיעו גם בניו יורק

לאורך ההיסטוריה רבים מאנשי התרבות היו כאלו שגיבשו אג'נדה, שזיהו מציאות וניסו לשנות אותה, לצעוק כנגדה, והיו את אלו שחיו את המציאות, ממנה צמחו ואותה, במסגרת האמנות שלהם, ייצגו.

 

ויש גם את אלו שנקלעו איפשהו באמצע. הם הגיעו מתוך מציאות מורכבת, מדוברת, וגם כשהם מובילים את עצמם למקום אחר, וגם כשהם מובלים מאג'נדות מתקדמות משלהם, עדיין מצפים מהם, לייצג את הנסיבות שמהן צמחו.

 

צמד קפה שחור חזק, הוא אחד ההרכבים הידועים היום בישראל. חבריו, הראפרים אילק סהלו ואורי אלמו הפכו להצלחה עצומה עוד לפני שהוציאו את אלבום הבכורה שלהם. עוד לפני שאחד הלהיטים הגדולים שלהם "יהיה בסדר" כבש בישראל את המצעד של גלגלצ והגיע היישר אל המקום הראשון, הוא עבר את רף המיליון וחצי צפיות ביוטיוב. היום, כמובן, הוא כבר גבוה בהרבה.

 

אילק ואורי. (צילום: משה נחומוביץ) (צילום: משה נחומוביץ)
אילק ואורי.(צילום: משה נחומוביץ)

 

השבוע הם חותמים את סיבוב ההופעות המיוחד שלהם בארה"ב, בהופעה שהוסיפו ללו"ז שלהם בעקבות הביקוש הרב. הם הגיעו לכאן כייצוג ראוי לעדה האתיופית הישראלית, הם הגיעו כדי ללוות הקרנה של סרט דוקומנטרי מרגש על חייל ישראלי אתיופי והם נשארו וזכו להצלחה ואהדה רק בגלל שהמוזיקה שלהם גדולה מכל מה שמסביב.

 

"כשאני שומע את שיריה של 'קפה שחור חזק'", כתב עליהם עיתונאי ישראלי, "אני לא רק שומע מוזיקה, אני שומע נשמה, תקווה, זעקה, צעקה, כאב, שמחה ואופטימיות. מעל הכל אני שומע את הישראליות במלוא תפארתה", כתב. "הם לא רק ראפרים, הם סמל: סמל לשוויון, סמל לאחווה, חברות ולניצחון".

 

לא בטוח שהם רואים את עצמם כסמל. נראה שהם אפילו ממש מתרחקים מהניסיון לייצג יותר רק חלק אחד מתוך המכלול שהם מציגים במוזיקה שלהם.

 

בשנת 2006, אילק סהלו ואורי אלמו, שני קרובי משפחה משכונת קריית נורדאו בנתניה כבר ידעו שמוזיקה זה לגמרי בשבילם. הם כתבו, הלחינו ובמסגרת תכנית מיוחדת במץנ"ס המקומי שרו שיר לזכרו של חייל שנהרג בתאונת דרכים. באותו הזמן הוקם באיזור מיזם לעידוד מוזיקה עם אולפן הקלטות בשם "קפה לנוער" וביחד עם 3 חברים נוספים זיהו את ההזדמנות והקימו את "קפה שחור חזק". בזכות הפרויקט הופיעו אז בכוכב נולד 5, חיברו את המילים שלהם לשיר איזו מדינה של אלי לוזון ושרו איתו את השיר ביחד. השיר נתפס כשיר מחאה וזכה בגרסה המחודשת להצלחה ניכרת. זו הייתה הסיבה שאז, כנערים הגיעו לכאן, לארה"ב לסיבוב הופעות גדול במיוחד, בלמעלה מ-20 מדינות, מטעם הסוכנות היהודית.

 

היום, כשהם שוב כאן, הם שמחים לספר, בראיון ל'ידיעות אמריקה', על החוויה. "היינו אז בני 16, זו הייתה חוויה מדהימה, פגשנו כל כך הרבה אנשם מהקהילות היהודיות וראינו כל כך הרבה דברים בפעם הראשונה. זה היה מצחיק לחזור מחוויה כזו ישר לתיכון".

 

למרות השיאים וההצלחה, בישראל, בגילאים האלו, כל הדרכים מובילות לצה"ל, ועם הגיוס,הלהקה מתפרקת. "כבר ראינו את זה קורה ופתאום החלום שלנו התנפץ לנו בפנים",סיפרו השניים. "זאת כאפה, אבל בזמנו זה לא היה לגמרי מקצועי, היינו ילדים. הרגשנו כמו בחוג".

 

רק לפני 3 שנים, בשנת 2013, לאחר שהשתחרר סהלו משירות הקבע שלו כקצין בחטיבת הנח"ל בצה"ל, הוא רצה להקים מחדש את הלהקה. אבל אז חבר אחד חזר בתשובה, חבר נוסף לא רצה לחזור לתעשיית המוזיקה והשלישי היה עוד בסדיר. כך נשארו רק שניהם, סהלו ואלמו, קרובי משפחה שהפכו לצמד. "בסוף נשארנו רק שנינו", אמרו. "תמיד ידענו שאנחנו צריכים לעשות את זה לבד. ההצלחה מגיעה עכשיו כי הטקסטים באים מאיתנו ולא מוכתבים לנו. אנחנו כותבים ואנחנו מלחינים הכל. זה הרבה יותר אמיתי". הם חזרו לעבוד ולהקליט שירים חדשים והופיעו ברחבי הארץ. באותה השנה יצא הסינגל הראשון שלהם לרדיו "רק לעלות". את הוידאו הם אמנם צילמו בעצמם אבל אם לשפוט ממספר הצפיות ביו טיוב, הם כנראה עשו עבודה לא רעה בכלל.

 

 

קפה שחור חזק בטקס יום העצמאות בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קפה שחור חזק בטקס יום העצמאות בהר הרצל(צילום: גיל יוחנן)

 

אחרי שכמה וכמה שירים שלהם זכו להצלחה, הם הוציאו, רק בשנה שעברה את אלבום הבכורה שלהם, הופיעו איתו ברחבי הארץ, חיממו הופעות של זמרים כמו מתיסיהו, שון פול וכריס בראון בביקוריהם בישראל, הופיעו בבית השגריר האמריקאי לכבוד 4 ביולי וביום העצמאות האחרון הופיעו באקס הדלקת המשואות בהר הרצל ביום העצמאות.

 

בגלל הקשר בטבעי שלהם לקהילה האתיופית, יש איזו ציפייה נצחית מהצמד להתמקד המחאה, לייצג קהילה שלמה בישראל. נראה שהם גאים להיות חלק מהקהילה, מבינים שמצפים מהם ליצור מוזיקת מחאה, אבל את העבודה שלהם רוצים לעשות בזכות עצמם, ולייצג את המוזיקה שלהם. "זה מתבקש", אמרו בתגובה לנושא, "אבל לא הכל רע בחיים", טענו. "מגדירים אותנו כלהקה אופטימית על סמך שני שירים בלבד – 'לעלות' ו'יהיה בסדר'", מסייג אלמו, "אבל יש לנו גם שירים כמו 'יהיו ימים טובים' שזה שיר נגד גזענות. אנחנו כן מוחים". הם מזכירים שהם, ילדים שנולדו וגדלו בישראל, והם בעיקר לפני הכל, ישראלים. "ההורים שלנו הגיעו מאתיופיה בלי שפה, בלי ביטחון כלכלי. בסוף אנחנו שרים בעברית".

הם לא מתעלמים מהציפייה ומנסים לספק את כולם. "אנחנו יודעים איזו אחריות יש לנו על הכתפיים, חבר'ה צעירים מאזינים לנו. אם אני אבכה גם הם יבכו", אמרו בעבר, "אז תתאר לעצמך מה יקרה אם אני אגיד להם להרים את הראש".

 

נראה שהמסלול שבחרו בו הוא הניצחון והמחאה היעילים מכל. "הניצחון האמיתי שלנו הוא בכך שיאזינו לנו. מוזיקה מחברת בין אנשים. אני לא שר רק למי שגר בשיכונים"

 

 

לסיבוב ההופעות הנוכחי, הגיעו הצמד אחרי שקיבלו פניה מארגון Jerusalem U. הארגון ערך סרט מרגש ששמו Mekonen - Journey of an African Jew , על חייל בודד ממוצא אתיופי שעובר מסע מהקצונה בישראל אל בכפר שבו גדל באתיופיה, כשלאורך כל המסע המרגש והמתלתל הוא נראה מאזין למוזיקה של הצמד. לכבוד ההקרנה בישראל, נתבקשו השניים להגיע להופעה, וכך בתום הצפייה המרגשת, מגיעים הצופים למופע של הלהקה ששיריה ליוו את הסרט והם, כפי שמספרים לנו, החליטו לתת לקהל את האפשרות לעבור מהעצב לשמחה עם הופעה מרימה במיוחד. כך גם עשו כשליוו הפעם את ההקרנות של הסרט ברחבי ארה"ב. "זה מגניב", הם אומרים, "שזה מושך אנשים שלא בהכרח יכולים להתחבר להופעה כמו שלנו".

 

אחרי ההופעה שלהם בNYU, אליה הגיעו למעלה מ-600 אורחים, החליטו לפתוח הופעה נוספת ביום שלישי בערב ב Rockwood Music Hall

 

 

גלית פלג, קונסול לדיפלומטיה ציבורית, שמחלקתה הייתה אמונה על תיאום האירוע, מספרת שתפקידה של הקונסוליה הישראלית בניו יורק הוא בראש ובראשונה לבנות גשרים לקהילות השונות, במעגל היהודי ומחוצה לו וכי מחלקות התרבות והדיפלומטיה הציבורית בקונסוליה שוקדות כל השנה להציג לקהל האמריקאי את הפנים המגוונות של ישראל, מעבר להיבט הפוליטי. "הופעה של הרכב צעיר, סוחף עדכני ובנוסף לכך גם צמד ממוצא אתיופי, מאפשרת לנו לפנות לקהל הצעיר בניו יורק, לאו דווקא יהודי, באופן בלתי אמצעי. דרך הופעה כזאת אנחנו חושפים בפני הקהל המקומי האמריקאי את ההיצע הרב תרבותי שלנו ואת ישראל הצעירה והתוססת, שקל להתחבר אליה."

 

אילק ואורי נשמעים מאוד 'קול' אל מול ההישגים הגדולים שהצליחו לרשום לזכותם בשנים האחרונות ובביקור האחרון לארה"ב. כשממש מבקשים מהם להתייחס להצלחה הם מספרים על התגובות שקיבלו כאן, והצליחו לרגש אותם. "הייתה כאן אישה שסיפרה לנו ש-20 שנה היא חיה בארה"ב ואת ילדיה מעולם לא הצליחה לשכנע לדבר עברית, אבל אחרי ששמעו את השירים שלנו זו הייתה הפעם הראשונה ששמעה אותם מדברים בעברית". הם מספרים לנו שגם קהל לא ישראלי, אמריקאים שביקרו בישראל במסגרות שונות או כאלו ששמעו אותם, הגיעו להופעות וידעו לשיר איתם. אין להם חלומות על אמריקה, וגם אחרי המסע האמריקאי המוצלח הם מקווים בעיקר להמשיך ליצור. "אומרים שקשה להגיע למעלה אבל יותר קשה להישאר שם", הם מסכמים. "אנחנו תמיד מקווים שיהיה טוב".

 

 

להזמנת כרטיסים הקליקו כאן


פורסם לראשונה 22/11/2016 14:26

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי דלויה
צמד 'קפה שחור חזק'
צילום: רפי דלויה
מומלצים