שתף קטע נבחר

המערכת שתזהה כל דבר חריג בעיר שלכם

מרכז השליטה העירוני של "מוטורולה סולושנס", שפועל בתל אביב וברמת גן והוצג בתערוכת Smart City בברצלונה, יודע לא רק לנתח אירועים בזמן אמת או בדיעבד, אלא גם לייצר תחזיות על אירועים חריגים בעתיד. מאות מצלמות, חיישנים וניתוח מדיה חברתית: כך פועלת העיר החכמה

את המושג "עיר חכמה" ככל הנראה כבר שמענו כולנו בשלב כזה או אחר, כאשר הרעיון הכללי הוא שילוב אלמנטים טכנולוגיים כדי לייעל ולשפר את עבודתן של ערים ברחבי העולם. לעתים מדובר בגישה חופשית לאינטרנט אלחוטי שהעירייה מספקת ברחובותיה או תאורת רחוב מתקדמת, אך התחום הוא רחב הרבה מעבר לכך, וכולל כמעט כל מושג שעשוי לשלב בין העירייה, לתושבים לטכנולוגיה - וכך ליצור סביבה שהיא לא רק יעילה יותר, אלא גם בטוחה יותר.

 

מדובר בתחום שהולך ומתפתח בקצב ענק, ומשפיע על חיינו לעתים יותר ממה שאנחנו יכולים לדמיין. בתערוכת Smart City היוקרתית שנערכת מדי שנה, והתקיימה בשבוע שעבר בברצלונה, הציגו מאות חברות מרחבי העולם את הפיתוחים בתחום, הן הקיימים והן העתידיים, ובהן גם חברת מוטורולה סולושנס, המתמחה בין היתר בפתרונות בקרה ומעקב לצורכי ביטחון ואכיפה, ומשלבת ידיים עם עיריות רמת גן ותל אביב-יפו לצד ערים רבות ונוספות ברחבי העולם. החברת מספקת מערכת שליטה חכמה, שעוזרת לא רק לנהל אירועים קטנים וגדולים ברחבי הערים, אלא גם למנוע תקריות ולהגביר את ביטחון הציבור.

 

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 (צילום: דניאלה רגב) (צילום: דניאלה רגב)
(צילום: דניאלה רגב)

 

בתל אביב-יפו, למשל, ניתן לראות מגוון רחב של פרויקטים חכמים, שמטרתם שילוב של טכנולוגיה וקהילה. רשת וויי-פיי חופשית פזורה בעשרות מתחמים ברחבי העיר, שירות "תל-אופן" מספק אופניים להשכרה לטווח קצר מנקודה אחת לאחרת, קיים קשר ישיר ושוטף בין העירייה לאזרחים דרך מועדון "דיגיתל", ישנה אפליקציה שמספקת מידע עירוני, וזה רק קצת המזלג.

 

ערן אברהמי, סמנכ"ל תכנון, ארגון ומערכות מידע בעיריית תל אביב, הסביר כי החזון של העיר הוא כי הטכנולוגיה צריכה להיות כלי להבין ולהתמודד עם הצרכים של האזרח. "העולם משתנה, ונגמר העידן שבו הרשות היא שמכתיבה ומחליטה לבדה", אמר אברהמי. "אם אנחנו רוצים למשול - זה חייב להיעשות בשיתוף פעולה כמה שיותר מקסימלי עם האזרח. אנחנו רוצים לעבוד איתו בכל צעד בדרך".

 

מרכז שליטה אחד - אינסוף מידע

מערכת השליטה שמספקת מוטורולה סולושנס לעיריות יכולה במבט חטוף להיראות כמו סצנה מסרט: כמה מסכים שונים הפרוסים במקביל מציגים מפה אינטראקטיבית, תיעוד שוטף של וידאו מהשטח ומידע מודיעיני שהולך ומתעדכן על תקריות ואירועים שונים. אל מרכז המידע הזה מתנקזים כל אמצעי הביטחון הפזורים בעיר כאשר לרוב מדובר בתשתיות שכבר נפרסו שנים לפני כן, וכעת המערכת רק "מנצלת" את המשאבים הקיימים.

 

כאמור, המידע מגיע ממגוון מקורות ומערכות אורגניות: מצלמות אבטחה, מערכות מצוקה, מערכות בקרה, חיישנים, מערכות עשן וזיהום אוויר, תאורה, נתוני מדחנים וחניה, נתוני תחבורה פרטית וציבורית, דיווחים במוקד העירייה (106), שיחות חירום, סמסים, נתונים ממדיה חברתית ועוד רבים אחרים. למעשה, כמעט כל דבר בעיר יכול להיות מקור לנתונים; אפילו רכב סיור עירוני סטנדרטי יכול לספק מגוון נתונים שימושיים כמו מיקום, מהירות או מצב הדלק. כל אחד מהאלמנטים הללו יכול לסייע להרכיב תמונה רחבה יותר ולסייע לפעילות השוטפת של העירייה ולשמירה על הציבור.

 

 (צילום: מוטורולה סולושנס) (צילום: מוטורולה סולושנס)
(צילום: מוטורולה סולושנס)

 

מדובר בכמויות עצומות של מידע מסוגים שונים ובתצורה שונה, שמתכנס כולו בצורה אינטגרטיבית בעזרת המערכת הייחודית שפותחה והותאמה לצרכים העירוניים, וכמובן גם לכל עיר לפי צרכיה הספציפיים. זו מערכת שהקימה החברה עבור גורמי אכיפה ועשתה אדפטציה לתחום המוניציפלי. הרעיון המרכזי הוא שבמקום להתמודד עם הרבה תתי-ממערכות, כל מקורות המידע יקובצו לתוך תמונה אחת.

 

מוטורולה סולושנס אחראית לפיתוח, לאינטגרציה וגם לאבטחת המידע הרגיש. "המערכת פשוטה מאוד לתפעול - אנחנו מאמינים שמה שלא יהיה פשוט, פשוט לא יהיה", הסביר רוני מקסימוב, מנהל צוות פתרונות במוטורולה סולושנס.

 

איך מתמודדים עם שצף המידע הענק?

האתגר הוא לא רק לדעת לרכז ולהציג את המידע בצורה יעילה, אלא גם לדעת לנהל אותו ולהתנהל איתו נכון ולא להציף את המשתמש. הנגישות של הנתונים נותנת הרבה מאוד חומר גלם לעבוד איתו, והחוכמה היא מה עושים איתו, ואיך לא טובעים בבליל המידע העצום - ומנצלים אותו כמה שיותר.

 (צילום: מוטורולה סולושנס) (צילום: מוטורולה סולושנס)
(צילום: מוטורולה סולושנס)

  

לצורך העניין, במרחב העירוני של תל אביב-יפו מוצבות כיום כ-700 מצלמות אבטחה, ועוד רבות נמצאות בשלב התכנון. כמובן שאי אפשר לעקוב אחר כל מצלמה ומצלמה באופן אישי בכל שעות היממה, ולשם כך קיים רובד קריטי נוסף במערכת - שהוא האנליטיקה החכמה של המידע.

 

הפונקציה האנליטית מאפשרת, למשל, להגדיר למצלמה לחפש אך ורק את מה שאנחנו מעוניינים למצוא, ולהתריע בפני המשתמש ברגע שקורה משהו חריג. אין כל צורך שמישהו יישב, יתבונן ויחכה שמשהו יצוץ - המצלמה עושה זאת בעצמה והכוחות והרשויות פועלים בהתאם. האלגוריתמים לציון אירועים חריגים יכולים להתייחס לשלל נושאים - למשל ניתן להגדיר תנועה חריגה של כלי רכב או שינוי פתאומי בתאורת רחוב, ורק כאשר התרחישים הללו מתקיימים, המערכת מתריאה, וכך נחסך זמן יקר.

 

דוגמה הממחישה את ניתוח המידע היטב היא למשל היכולת לכווץ זמן ארוך של וידאו לניתוח קצר הכולל אך ורק את מה שרלוונטי. מעבר לכך שווידאו של שעות, למשל, יכול להיות מוצג בכמה דקות בלבד, אפשר גם להגדיר לדוגמה שמתוך תיעוד שלם וארוך של רחוב, נראה רק את האנשים שלבשו כחול, או נעו מצפון לדרום, או הלכו במהירות של יותר מ-6 קמ"ש, ועוד שלל אפשרויות. האופציה למקד את המידע לפי הצרכים השונים של העיר מסירה את המידע הלא רלוונטי וממקדת את הוויזואליה.

 

 

המערכת החכמה יודעת לא רק לנתח אירועים בזמן אמת או בדיעבד, אלא גם לקחת היסטוריה של מידע ולייצר מתוכה תחזיות לגבי מה עשוי או עומד לקרות בסיטואציה מסוימת, ומה כדאי לעשות בתגובה.

 

את עיבוד וניתוח המידע, והפקת התובנות, אפשר לתרגם הן למודיעין והן לפעולות של ממש בשטח. כפי שאפשר לחקור נסיבות אירוע מסוים, אפשר גם לנצל את המודיעין כדי לחזות היכן יתקיים הפשע הבא. נקודה נוספת וחשובה לא פחות היא שהמידע צריך להגיע גורמים שיכולים לפעול בנושא, וזה יכול להיות מוקדן, סייר, שוטר, או אפילו ראש העיר בעת הצורך.

 

"ההנחה שלנו היא שמה שלא עובד בשגרה, לא עובד בחירום", הסביר מקסימוב ממוטורולה סולושנס. "על כן, אנחנו מרכזים משאבים רבים לפעילות שגרתית ויומיומית - כדי להימנע כמה שניתן ממצבי החירום, אבל גם להתמודד איתם הכי טוב שאפשר".

 

הכתבת הייתה אורחת של חברת מוטורולה סולושנס בתערוכת Smart City בברצלונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאלה רגב
אינסוף מידע בתמונה אחת
צילום: דניאלה רגב
מומלצים