שתף קטע נבחר

מי יהיה מזכיר המדינה?

כבר שבוע שנראה כי המועמדים הסופיים של טראמפ לתפקיד מזכיר המדינה הם רודי ג'וליאני ומיט רומני. יותר ויותר קולות נשמעים נגד כל אחד מהשניים ומסיבות אחרות לגמרי. המתח, עדיין בשיאו

"לצערי, ככל שזה נוגע למדיניות חוץ, טראמפ מאוד, מאוד לא חכם", אמר רק לפני כמה חודשים מיט רומני, המועמד הרפובליקאי לנשיאות בבחירות 2012 ומושל מסצ'וסטס לשעבר, כשקרא למפלגתו להתנער מדונלד טראמפ וכינה אותו "מועמד מזויף" ו"הונאה".

 

רומני טען שטראמפ "מתייחס אל הציבור האמריקאי אל פראיירים. הבטחותיו חסרות ערך כמו התואר מאוניברסיטת טראמפ". טראמפ מיהר באותם ימים להגיב בדף הטוויטר שלו וכינה את המועמד לנשיאות לשעבר "מועמד כושל".

לעומת רומני, לאורך החודשים האחרונים של קמפיין הבחירות, היה זה ראש עיריית ניו יורק לשעבר, רודי ג'וליאני, שליווה את טראמפ, ייעץ לו, התראיין בכל רשת תקשורת וענה על כל שאלה קשה, והיו כידוע, לא מעט.

 

עד שלב מסוים עוד ניסה למזער את הדי התבטאויותיו הקיצוניות של טראמפ או העדויות כנגדו ומשלב מסוים עבר לעמדת התקפה, כשהוא מתעמת בכל הכוח עם מתנגדיו של המועמד הרפובליקאי ויוצא בחריפות ולעיתים השתלחות מול כל טענה או תהיה.

בימים אלו, שני הרפובליקאים הללו שבעצמם קיוו להפוך לנשיאים בעבר, הפכו, כך נראה, למועמדים הסופיים לתפקיד מזכיר המדינה הנחשק.

הנשיא הנבחר הוא זה שכמובן יכריע ומסביב מופתעים כולם לגלות שהנאמנות טרם הכריעה את הכף.

 

קרבה ארוכת שנים. טראמפ וג'וליאני כפי שלא ראיתם

 

בימים שלפני תנקסגיבינג יצאו כנגד ההתלבטות עצמה כמה מבכירי המפלגה וכינו אותה עלבון לכל נאמניו של טראמפ. קלי אן קונווי לא התעלמה מהקריאות והביעה סקפטיות לגבי הבחירה ברומני. התגובה של קונווי היא לא בהכרח סימן לבאות. בימים האחרונים שומעים יותר ויותר על הלבטים במחנה טראמפ. מקורבים מספרים שחתנו קושנר ומי שבחר לראש הצוות שלו בבית הלבן רייאנס פריבוס מעודדים אותו לבחור ברומני. יועצו הבכיר סטיב בנון לעומת זאת, מתנגד לבחירה ברומני ומעדיף כך עושה רושם, את ג'וליאני.

 

"הייתה להם פגישה טובה וחמה", העיד סגנו של טראמפ, מייק פנס לאחר שנפגש עם מיט רומני בסוף השבוע שעבר. "זו לא הייתה רק פגישה ידידותית", העיד, "אלא גם עניינית". ראיינס פריבוס העיד אף הוא על הפגישות ואמר שג'וליאני הוא מועמד מרכזי במירוץ לתפקיד מזכיר המדינה.

כל אחד משני המועמדים הסופיים, כך מסתמן לפחות, לתפקיד המשמעותי כל כך, יהוו בחירה מפתיעה למדי.

ג'וליאני בן ה-72 הוא דמות מוכרת, גם לישראלים, כבר שנים ארוכות. ב-2008 הוא ניסה להיבחר למועמד המפלגה הרפובליקאית לנשיאות, ללא הצלחה. לאורך שנים החזיק בממשל רייגן בתפקיד בכיר במשרד המשפטים האמריקאי, היה התובע הפדרלי הראשי של מנהטן במשך שמונה שנים וכמובן כיהן כראש עיריית ניו יורק מתחילת 1994 ועד 2001.

 

מה שאולי לא כולם יודעים הוא שמאז שסיים את כהונתו כראש העיר ונכשל בניסיונו להיבחר כמועמד הרפובליקאי לנשיאות ארה"ב, עבד כיועץ וכלוביסט עבור מדינות אחרות. במשך השנים הוא עבד בשירות ונצואלה וקטאר ואפילו נאם בכנס של קבוצת אופוזיציה איראנית שנמצאת, לא פחות, ברשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה האמריקאית. "במקום לעבוד למען ארצו" טוענים מתנגדיו, "ג'וליאני בילה ב- 15 השנים האחרונות בעשיית כסף שנתנו לו דיקטטורים ואויבים מושבעים של ארצנו".

 

עם פרישתו מהתפקיד התגרש ג'וליאני בשנית. אז, במהלך הגירושים הצהיר כי יש לו 7000$ בלבד. עד שנת 2006, כך דווח הניו יורק טיימס, עבר ג'וליאני בין 11 מדינות והרוויח לא פחות מ-16 מיליון דולר. את כספו אגר בין השאר מחברת עורכי דין לה שימש כיועץ ומ-108 נאומים שמהם הרוויח כמדווח 10 מיליון דולר. בשנת 2006 בלבד, נאם ג'וליאני מול חברות בוול סטריט כמו חברות נפט, מכרות זהב, חברות תרופות וחברות השקעה מיפן, סינגפור ועוד.

 

ג'וליאני, שפרסם גם ספר, היה ידוע לכל, יותר מכל, אחרי אסון התאומים, כ'ראש העיר של אמריקה'. כמה מהנאומים אגב, נתן ממש באותם כנסים בהם נאם קלינטון. למעשה, כך נבדק ברשימה מיוחדת, ג'וליאני הוא אחד הנואמים המרוויחים ביותר, מדורג בנקודה אחת בלבד תחת הנשיא לשעבר קלינטון.

הקשרים הבינלאומיים שלו מעוררים שאלות ותהיות אצל רבים, בעיקר על רקע הטענות הקשות שהביע נגד הילארי וביל קלינטון שקיבלו תרומות לקרן שלהם ממדינות וקבוצות שונות ונאמו מול גופים דומים. קלינטון, כך טענו גוליאני וטראמפ, נאמה אחרי שעזבה את החיים הפוליטיים מול הבנקים של וול סטריט ובזה ראו טעם לפגם והביעו חשדות רבים. ג'וליאני, בשנה אחת, כך נבדק, הרוויח 750 אלף דולר בשמונה נאומים לבנקים שונים של וול סטריט, כמו צ'ייס, לימן ברדרס או מריל לינץ' לפני הקריסה הכלכלית. "הקשרים שלי ידועים לכל", אמר השבוע ג'וליאני והצהיר כי קשריו עם גופים וארגונים שונים אינם מוסתרים.

 

ג'וליאני על קלינטון

 

כמה מחברי הסנאט, שאמור יהיה לאשר את מינוי מזכיר במדינה, מביעים התנגדות למינוי של ג'וליאני לתפקיד הרגיש וטוענים שירצו לשמוע יותר על פעילותיו מול קבוצות כמו הארגון האיראני והסינגפורי.

 

בשנים האחרונות הגיע ג'וליאני לישראל מספר פעמים והביעה לא אחת את תמיכתו בממשלה הישראלית. ג'וליאני חושב, על פי ציטוטים שסיפק בתקופה האחרונה, שארה"ב חייבת לנהל מדיניות חוץ תקיפה יותר. הוא אמנם נגד התערבות צבאית של ארה"ב במקומות רבים בעולם אבל בעיקר, כמו טראמפ, רוצה לראות אותה "מנצחת יותר".

 

טראמפ אמנם פזל לכיוונה של רוסיה ופוטין בימי הבחירות אבל ג'וליאני דווקא הביע עמדה מעט שונה. "רוסיה חושבת שהיא מתחרה בנו מבחינה צבאית בעוד שלמעשה היא לא", אמר בראיון. "חוסר הנכונות שלנו תחת ממשל אובמה לאיים בשימוש בצבא שלנו הוא מה שהפך את רוסיה לחזקה כל-כך".

זו אולי אחת הנקודות היחידות בהן גישתו דומה לשל רומני.

 

 

להבדיל מהצהרותיו הפומביות של הנשיא הנבחר, כשרומני היה המועמד לנשיאות בשנת 2012, הצהרותיו בנוגע לרוסיה היו שונות בתכלית. "רוסיה היא ללא ספק היריב הגיאופוליטי מספר 1 שלנו", אמר. "הם נלחמים כדי להגן על הגורמים הגרועים ביותר בעולם. מאוד מטריד שאובמה מוכן לגלות יותר גמישות כלפי רוסיה". רומני אף ציין אז בראיון שהאיום הגדול ביותר הוא "איראן גרעינית", אך הוסיף כי לאורך זמן האיום לדעתו היא רוסיה.

 

רומני,69, יליד מישיגן, ובנו של מי שהיה מושל מישיגן ג'ורג' רומני שהגיע לארה"ב ממקסיקו. אביו לא הצליח לזכות במועמדות לנשיאות והיה שר בממשלתו של ניקסון. לפני שבעצמו פנה לפוליטיקה הפך רומני, בוגר הארוורד, לאיש עשיר מאוד כשייסד חברת השקעות מצליחה. אחרי שבשנת 2002 סייע בעת משבר האולפיאדה בסולט לייק סיטי לתווך בין מנהיגי המדינות השונות, הצליח לבסס את שמו בפוליטיקה והפך באותה השנה ממש למושל מסצ'וסטס. הישג לא פשוט במדינה בעלת רוב דמוקרטי מובהק.

 

רומני על טראמפ

 

תחת כהונתו כמושל עבר הממשל המדינתי מגירעון לעודף תקציבי, בעקבות קיצוצים בתקציב, וסדרה של העלאות של תעריפי אגרות ואף העלאה של מסים מסוימים. הוא ערך רפורמה מקיפה בביטוח הבריאות במדינה, שדאגה לכך שכל תושבי המדינה יחויבו לרכוש ביטוח בריאות, ודאגה לסיוע למעוטי היכולת בכך.

מה שהגביר התנגדות נגדו היה הנישואים החד-מיניים. בסוף 2003 פסק בית המשפט העליון של מסצ'וסטס בעתירה כנגד הממשל שהאפליה נגד זוגות חד מיניים מנוגדת לחוקה של המדינה, ודרש מבית המחוקקים המדינתי לתקן תוך זמן קצוב את המצב. רומני, שבמשפחתו היו בעבר נישואים פוליגמים, התנגד לנישואים חד-מיניים ואפילו ל"ברית זוגיות אזרחית", אבל נוכח ההחלטה תמך בתיקון לחוקה שיאפשר "ברית זוגיות אזרחית". ניסיון החקיקה נכשל והוא נאלץ להורות על מתן רישיונות נישואים לזוגות חד מיניים. בכך הפכה מדינתו לראשונה בארצות הברית שמאפשרת זאת.

 

רומני וטראמפ. השבוע בניו ג'רזי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רומני וטראמפ. השבוע בניו ג'רזי (צילום: AFP)

 

 

לנשיאות ניסה לרוץ עוד בשנת 2008 אך הפסיד ובשנת 2012, בעוד ניסיון להפוך למועמד הרפובליקאי לנשיאות, הפך למי שהתחרה באובמה, והפסיד בבחירות.

רומני נחשב לפוליטיקאי קשוח אך מתון וכמי שעדיין לא ממש התלכלך הזירה הבינלאומית, נראה שעבור טראמפ יהיה רומני כמזכיר המדינה, הבחירה השערורייתית פחות.

 

השערוריות הגדולות שנקשרו לשמו היו בעיקר סביב נסיעה שערוריתית שעשה ברכב המשפחתי בשנת 1983 כשכלבו קשור על הגג, עסקאות שעשה לאורך השנים לצד סכסוכי עבודה וכל אותן שאלות סביב המסירות המורמונית שלו ושל משפחתו. רבות דובר על הקרבה בינו לבין אשתו אן שחלתה בשנים האחרונות בטרשת נפוצה ועל ההחלטות המשותפות שעושים בכל תחום. בנם סיפר בעבר שאת אימו נהגו לכנות the great Mitt stabilizer.

 

ג'וליאני.  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'וליאני. (צילום: AFP)

 

רומני היה נחרץ גם בהשקפותיו על הסכסוך הישראלי פלסטיני. "לישראל", אמר, "מגיע יחס הרבה יותר טוב מזה שקיבלה בשנות כהונתו של אובמה כנשיא. אתם ידידי-אמת שלנו, אתם בעלי-ברית שלנו, אתם חולקים איתנו ערכים משותפים. לא הגיע לכם כשהנשיא אובמה נשא דברים בפני עצרת האו"ם ומתח עליכם ביקורת לקול תשואות נציגי מדינות עוינות. אצלי, כנשיא, זה לא יקרה", אמר לפני הבחירות ב-2012. "אני אתייחס לאלפי הטילים שנורים על ישראל מרצועת עזה נגד ישראל. אני גם חושב שהנשיא דיבר על חזרה לגבולות 67'. אני חושב שהם בלתי ניתנים להגנה, ולפעול בתור מי שמנהל משא ומתן בדרך שבה לא מכירים במאמץ של ישראל להגיע להסכם שלום שיבטיח את קיומה - זה אינו הצעד או הכיוון הנכון של ארצות הברית. יש לי מחויבות לנקוט כל אמצעי אפשרי כדי למנוע מאיראן להיות גרעינית".

 

רבים בסביבתו של טראמפ חוששים ממינויו של רומני. הם חושבים שרומני יהיה סמל לעזיבת כמה מהעקרונות המשמעותיים שהציב טראמפ לאורך הקמפיין וממידת הנאמנות שיפגין כלפי הנשיא הנבחר שעלולה להקשות על ממשל טראמפ להכתיב את האידיאולוגיה שירצה להנהיג.

"הנשיא הנבחר מקיים פגישות עם כמה וכמה מועמדים", נמסר מטעמו של הנשיא הנבחר כשנשאל במי מהשניים צפוי לבחור לתפקיד. "הוא נפגש עם מועמדים ראויים רבים לצורך בחירת מועמד שיהיה שותף להשקפותיו על מדיניות חוץ שמעמידה את אמריקה במקום הראשון. חלק מהמועמדים", הדגישו, "פורסמו בתקשורת, וחלקם לא. הנשיא הנבחר יפרסם את בחירתו בקרוב".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שלב ההכרעה. רומני וטראמפ בפגישה המפתיעה
צילום: AP
מומלצים