שתף קטע נבחר

ניצחון למחאה נגד צינור הנפט בצפון דקוטה

מחאת האינדיאנים ותומכיהם הצליחה: צבא ארה"ב שינה תוכניות להנחת קו צינורות באורך של 1,886 קילומטר, העובר מתחת לנהר ולאגם. ההחלטה מהווה ניצחון לילידים האמריקנים ואנשי איכות הסביבה שהפגינו במשך חודשים

מהנדסי צבא ארצות הברית שינו את התוכניות של קו צינורות הנפט מעורר המחלוקת החוצה את צפון דקוטה, במה שמהווה ניצחון משמעותי עבור הילידים האמריקנים ואנשי איכות הסביבה שהפגינו במשך חודשים של מחאה. קו הצינורות היה אמור לעבור מתחת לנהר מיזורי ואגם Oahe שהוא מעשה ידי אדם, ומהווה מקור למי שתייה עבור שבט ה-Standing Rock Sioux.

 

"ברור כי יש עוד עבודה לעשות", אמרה ג'ו-אלן דארסי, עוזרת האחראי על עבודות אזרחיות של צבא ארצות הברית, בהצהרה מטעם הצבא, "הדרך הטובה ביותר להשלים את העבודה באופן אחראי ויעיל היא לחקור מסלולים חלופיים עבור קו הצינורות".

פעילי המחאה לאחר החלטת הצבא (צילום: AP) (צילום: AP)
פעילי המחאה לאחר החלטת הצבא(צילום: AP)

צעיר אינדיאני באזור המחאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעיר אינדיאני באזור המחאה(צילום: רויטרס)
 

שבט ה-Standing Rock התנגד לבניית קו צינורות באורך של 1,886 קילומטר מתחת לנהר והאגם, מתוך חשש לדליפות אפשריות. השבט גם אמר כי המסלול ייחצה באזורים היסטוריים קדושים.

 

העימות בין השבט למפעילי קו הצינורות Energy Transfer Partners ו-Sunoco Logistics Partners משך תומכים משבטים של ילידים אמריקניים ותומכים נוספים, שהקימו מאהל בסמוך לאתר הבנייה במשך חודשים במאמץ לחסום אותו. בשבוע שעבר הצטרפו למחאה כ-2,000 חיילים לשעבר, במהלך סמלי חשוב לפני הדד-ליין שניתן למפגינים לפנות את המקום ביום שני.

 

מחאות בכל המדינה

קו הצינורות של צפון דקוטה יעבור בארבע מדינות ויעביר נפט מצפון דקוטה לאילינוי, שם ניתן לשלוח אותו לחלקים אחרים של המדינה. קו הצינורות צפוי לעזור בהפחתת ההובלה של נפט מצפון דקוטה, מה שיאפשר לו להתחרות טוב יותר עם נפט זול יותר מקנדה.

 

שבט ה-Standing Rock Sioux הגיש תביעה לעצירת העבודות בחודש ספטמבר, אך שופט פדרלי סירב לבקשה בזמנו.

עם זאת, הממשלה השהתה את פרויקט הבנייה של קו הצינורות בחודש שעבר, בטענה כי נדרשים עוד ניתוחים ודיונים. המפעילות של קו הצינורות הנחיתו מכת נגד בתגובה, וביקשו מבית המשפט לעצור את הרגולטורים מעיכוב נוסף של הפרויקט.

חיילים משוחררים שהצטרפו לפעילים האינדיאנים (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים משוחררים שהצטרפו לפעילים האינדיאנים(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

העימות הפך לאלים בשלבים מסוימים, לרבות בחודש שעבר, כשמאות מוחים התעמתו עם המשטרה. במהלך העימותים, השוטרים השתמשו נגד המפגינים בגז מדמיע, כדורי גומי ותותח מים, בטמפרטורה של מתחת לאפס מעלות. העימותים הובילו למחאות הזדהות בכל המדינה, בהשתתפות מפורסמים, פוליטיקאים ופעילי סביבה, שהצטרפו למאבק.

 

"עשה את הדבר הנכון"

החדשות על החלטת הצבא עוררו חגיגה והקלה בקרב המתנגדים למסלול הצינורות. "אנחנו תומכים לחלוטין בהחלטה של המנהל, ומשבחים בהכרת תודה רבה את האומץ של מי שפעל בשם הנשיא ברק אובמה, צבא ארצות הבית, מחלקת המשפטים והמשרד לענייני פנים, בנקיטת צעדים לתיקון ההיסטוריה ולעשיית את הדבר הנכון", כתב יו"ר שבט Standing Rock Soiux, דייה ארצ'מבולט.

 

"אנחנו לא מתנגדים לעצמאות אנרגטית, פיתוח כלכלי או ביטחון לאומי, אך חייבים לוודא כי החלטות אלו נעשות תוך התחשבות בעמים הילידיים שלנו".

 

"היום, הקולות של האנשים הילידיים נשמעו", אמר ראה סו, נשיא המועצה להגנה על המשאבים הטבעיים. "שבט Standing Rock Sioux וקהילות ילידיות מזכירים לנו את הכוח של האינדיבידואלים בדרישה לצד סביבתי".

 

המושל הרפובליקאי של צפון דקוטה, ג'ק דלרימפל, שתומך בפרויקט והורה למפגינים להתפנות, קרא להחלטה "טעות חמורה". אליו הצטרף נציג המדינה בבית הנבחרים, קווין קרמר, שאמר כי "אני מעודד מכך שאנחנו נחזיר את החוק והסדר לכנו בחודש הבא כשיהיה לנו נשיא שלא מתערב בשלטון החוק".

 

אך הסנטור של מדינת ורמונט, שהתמודד על תפקיד המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ברני סנדרס, אמר על ההחלטה: "אני מעריך מאוד את הנשיא אובמה על ההקשבה לנציגי הילידים האמריקניים ולמיליוני אחרים שסבורים כי אין לבנות את קו הצינורות הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילים לשעבר במאהל המחאה
צילום: AFP
מומלצים