שתף קטע נבחר

דילן לא לבד: השערוריות הגדולות של הנובל

זוכה שהבינה שהיא כלת הפרס כשחזרה מקניות והגיבה ב"לא אכפת לי", סופר שסירב לקבל את הפרס מטעמי אידיאולוגיה, וגם בחור אחד, אלברט איינשטיין שמו, שהעדיף לנסוע לטיול ביפן ולא להגיע לטקס. אחרי סוף שבוע שכולו כבוד שבדי, קבלו את הסיפורים המוזרים ביותר בתולדות פרס נובל. בוב דילן, יש לך מתחרים

בוב דילן, כחלק מסאגה מתפתחת, שלח השבוע נאום כתוב לוועדת פרס הנובל - ואת הזמרת פטי סמית' לשיר במקומו בטקס. הוא לא התכוון להשתתף, את זה כבר הבהיר, וכל זאת לאחר שחברי הנובל ניסו להשיג אותו בטלפון לאחר ההכרזה, ללא הצלחה. אבל היוצר, שהחליט לנהוג באופן שהדעות עליו חלוקות, הוא לא המקרה הראשון בו משתבש משהו בהליך המוקפד מאוד של מוסד הפרס היוקרתי. פרופסורים מפוזרים, יוצרים אידיאליסטים וגאונים חובבי טיולים - כולם שיבשו במהלך השנים את הסדר השבדי. הנה המשעשעים שבהם.

 

לחזור מקניות ולשמוע שזכית בנובל

כשהסופרת דוריס לסינג החליטה יום אחד ב-2007 לצאת לסופרמרקט ליד ביתה בלונדון, לא היה לה מושג שכשתחזור הביתה חייה ישתנו. אבל כך היה. לסינג ("מחברות הזהב") הופתעה למצוא כתב חדשות מחוץ לבניין בו התגוררה. "שמעת את החדשות?" הוא שאל אותה כשצעדה מחוץ למכונית ושקיות בידיה, ונענה בשלילה. "זכית בפרס הנובל לספרות", הוא בישר. "ג'יזס", היא השיבה, "לא ממש אכפת לי" - תגובה שנכנסה לפנתיאון של זכיות הנובל. בהמשך הכלה הטרייה גם ביטלה בפני הכתב את מוסד הפרסים. "זכיתי בכל פרס באירופה, בכל פרס ארור", היא השיבה כשהכתב שאל אותה אם הזכייה משמעותית עבורה - לא בדיוק אושר האופייני לזוכים בכבוד האולטימטיבי שסופרים יכולים לקבל. בהמשך היא פשוט התיישבה על המדרגות לפני הבית וענתה על שאלות התקשורת. היד המושענת על המצח מספרת בדיוק כמה כוח היה לה לכל הפסטיבל הזה. נו שוין.

 

 

טיול במזרח או קידה למלך שבדיה?

ליד המילה "גאון" במילון יש כנראה תמונה של אלברט אינשטיין, המדען ממציא תורת היחסות ועוד המון אחרות הפך מזמן לאייקון עולמי. אבל לא מעט קרה סביב זכייתו בפרס הנובל לפיזיקה על תרומתו לתחום וגם על גילוי חוק האפקט הפוטו אלקטרי (אל תשאלו אותנו מה זה בדיוק). במהלך מלחמת העולם הראשונה אינשטיין כבר היה מדען מהפכני, אך גולת הכותרת שבמחקריו - תורת היחסות - עוד לא זכתה להכרה על ידי ועדת הנובל לפרס בתחום הפיזיקה. רק ב-1915 היא קיבלה את חותמת ההוכחה מצוות מדענים בקיימברידג'. אך הוועדה, בשנים שלאחר מכן, דחתה את מועמדותו של המדען היהודי שוב ושוב.

 

חפשו אותו ביפן. אינשטיין (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
חפשו אותו ביפן. אינשטיין(צילום: Getty Images)

ב-1921 המצב כבר הגיע לידי אבסורד, כאשר לא נבחר אף זוכה לאותה שנה. שנה לאחר הסערה שהתעוררה, ב-1922, איינשטיין זכה בפרס בהחלטה שלוותה בטעם מר. הוויכוח האקדמי שעוררה התנהלות הוועדה גרר גם החלטה נוספת לגבי אינשטיין - המדען הנודע יזכה בפרס של 1921, אבל לא על תורת היחסות. אינשטיין לקח ללב את ההחלטה על הכרה חלקית בתרומתו למדע, ופשוט נעדר מטקס ההענקה בשבדיה. העובדה כי הוא היה בטיול מדעי ליפן שימשה, כנראה, תירוץ מצוין להגיד לאנשי הנובל מה הוא חושב על הנהלותם בצורה מנומסת.   

 

תודה, אבל לא תודה

כשהסופר והפילוסוף הצרפתי ז'אן פול סארטר סירב לקבל את הפרס בשנת 1964 מידי הוועדה, הוא עורר שערוריה עולמית. ב-15 באוקטובר קרא סראטר ידיעה במדור הספרים של "לה פיגארו" הצרפתי, בה נכתב כי ועדת הפרס נוטה להעניק לו את הכבוד. ועל אף שהגיע למסקנה שסיכוייו מועטים, התיישב מיד לכתוב לחבורה בשטוקהולם וביקש מהם שלא יעניקו לו את הפרס, אם זו כוונתם. אך אבוי, בימים שלפני המצאת המייל והווטסאפ, המכתב פשוט לא הגיע ליעדו בשבדיה. מספר ימים לאחר מכן כבר התפשטה הידיעה על זכייתו של סארטר והוא, מצדו, הוציא הודעה רשמית לעיתונות הצרפתית והשבדית.

 

"אני מצטער על התקרית שהפכה לסקנדל", כתב הפילוסוף לוועדה מעל דפי העיתון. "זה קרה רק בגלל שלא יודעתי מראש על הכוונה לתת לי את הפרס". את הסיבות לכך שלא ירצה לקבל את הכבוד סיכם בשתי נקודות - אישית ועקרונית: "אישית, תמיד דחיתי מחוות כבוד רשמיות". והסיבה השנייה - מתוך עיקרון אמנותי, סארטר ראה את תפקידו של הסופר כנקי מהשפעות שיכולות לפגום ביצירה וביחס שלה עם הקוראים. או במילותיו: "אם אחתום על יצירה כתובה 'ז'אן פול סארטר', זה לא כמו שאחתום עליה 'זאן פול סארטר - חתן פרס נובל לספרות'". זה לא מנע מהוועדה להשאיר אותו כחתן הפרס לאותה השנה.

 

ככה זה כשאין כימיה

כשפרס הנובל בכימיה לשנת 2008 ניתן לשלושה מדענים על תרומתם למציאת החלבון המשמש לסימון תאים, קרה אחד המקרים האציליים ביותר בתולדות הפרס. המדען האמריקני מרטין שאלפי, שהתחלק בפרס עם אוסאמו שימומורה היפני ורוג'ר טסיין האמריקני, טען שהמדען דאגלס פראשר, שהיה הראשון לבודד את החלבון המדובר, מתאים יותר ממנו לקבל את הפרס. בתחילת שנות התשעים, פראשר שיתף את המדענים הזוכים בגילוי שלו, אך מיד לאחר מכן לא הצליח להמשיך ולממן את מחקריו. "העבודה של פראשר היתה קריטית וחיונית יותר מזו שאנחנו עשינו במעבדה שלנו", טען שאפלי לזכותו של המדען הנשכח עם קבלת הפרס. "הוועדה בקלות הייתה יכולה להעניק את הפרס לפראשר ולשני האחרים ולהשאיר אותי בחוץ", אמר באצילות.

 

מההגה למעבדה (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
מההגה למעבדה(צילום: Getty Images)
 

אבל הסיפור לא נגמר פה. פראשר פרש מהאקדמיה בשנות ה-90 והתפרנס כנהג אוטובוס עבור שמונה וחצי דולר לשעה. לאחר ההכרזה על זכייתם של שלוש הקולגות שלו מהעבר בפרס, הוא קיבל הצעה ידידותית מרוג'ר טסיין שזכר את העבר המדעי של פראשר, והזמין אותו לעבוד תחתיו כמדען פעיל במעבדת המחקר. פראשר עשה קאמבק מדעי מרשים, רק בלי הפרס וההכרה ההיסטורית.

 

טיימינג זה הכל

הביולוג הקנדי ראלף סטיינמן היה חוקר שהתמחה בהרכב של התא באוניברסטית רוקפלר שבניו יורק. הא נולד למשפחה יהודית-אשכנזית ממונטריאול בעלת אמצעים דלים. ב-1968 קיבל תואר דוקטור מהארוורד והחל קריירה אקדמית במחקר. ב-2011 קיבל סטיינמן הכרה רשמית מוועדת הנובל, שבחרה בו, ביחד עם שני מדענים נוספים, כזוכה בפרס הנובל ברפואה. העובדה המצערת כי סטיינמן הלך לעולמו שלושה ימים בלבד לפני ההכרזה נעלמה מעיניהם של חברי הוועדה, שהבינו באיחור את הטעות הגורלית. ומה הבעיה בהענקת הפרס למי שעד לפני מספר ימים עוד היה בין החיים? יש כזו, מתברר.

 

 (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

סעיף החלטי מאוד בצוואתו של אלפרד נובל קובע כי הפרס יוענק רק לאדם שנמצא בין החיים במעמד קבלת הפרס. עובדה זו מנעה במשך השנים ממספר רב של אנשים מוכשרים לקבל את הנובל, איך לומר, רטרואקטיבית. לכן עמדו חברי הוועדה לפיזיולוגיה ורפואה מול דילמה אמיתית. לאחר התייעצויות הוחלט לתת בכל זאת את הפרס לסטיינמן תוך הנימוק כי לכתו הייתה בין ההכרזה (מכיוון שמבחינת הוועדה הוא עדיין היה בין החיים) לבין טקס ההענקה.  

 

ועוד עובדות מפתיעות:

 

  • מתברר שמשפחות מעוטרות נובל הן לא עניין נדיר. המשפחה המעוטרת ביותר בתולדות הנובל היא משפחת קירי. בני המשפחה זכו במהלך המאה העשרים בלא פחות משישה פרסים. המוכרים שבהם הם בני הזוג מארי (שזכתה פעמיים) ופייר שגילו את הרדיוקאטיביות, בתם וחתנם וגם בעלה של בתם השנייה, שזכה בפרס נובל לשלום. הכבשה הצחורה של המשפחה הכימית.

 

  • גם זוגות נשואים שחלקו את הפרס נרשמו פה ושם במשך העשורים בהם מחולק הנובל. הזוג קרל וגרטי קורי זכו בנובל לרפואה לשנת 1947 על גילוי "מעגל קורי" - תהליך מטבולי המתרחש בבעלי חיים. בני הזוג אלווה וגונאר מירדאל זכו כל אחד בנפרד בפרס נובל. אלווה קיבלה את הפרס הנובל לשלום ב-1982 ואילו גונאר קיבל את הפרס לכלכלה כבר ב-1974. מיי ברייט מוסר חלקה את הפרס בתחום הרפואה יחד עם בעלה אדוורד. השניים זכו בהישג על גילויו של המנגנון בו נעזר המוח האנושי כדי לתאר את המרחב. 

 

  • במהלך השנים זכו בפרס זוכים במגוון גילאים רחב. רק לפני שנתיים, ב-2014, זכתה הנערה מלאת ההשראה מלאלה יוספזאי בפרס הנובל לשלום והייתה לכלת הפרס הצעירה ביותר מאז ייסוד הפרס. הזוכה המבוגר ביותר היה ליאוניד הורביץ בן ה-90 שזכה בקטגוריית הכלכלה ב-2007.

 

  • קיימת אגדה אורבנית נושנה הגורסת כי פרס הנובל לא מחולק על הישגים בתחום המתמטיקה משום שמתמטיקאי מצליח ניהל רומן עם אשתו של אלפרד נובל. הסברה הזו היא כמובן רק אגדה, שכן נובל מעולם לא נשא אישה.

 

 

    

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איינשטיין ודילן באותה סירה
לאתר ההטבות
מומלצים