שתף קטע נבחר

הבוס רוצה להדק את החגורה, איך זה נוגע למשכורת שלך?

מה קורה כשמעסיק מבקש מהעובד להפחית חלק משכרו? האם העובד חייב להסכים לבקשת הבוס או שמותר לו גם לסרב מבלי שיהיו לכך השלכות? עו"ד אלעד מורג מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, מסביר מה הברירות שעומדות בפני העובד, מה זכויותיו וכיצד רצוי לנהוג במידה ותיקלעו לסיטואציה דומה

בשיתוף ההסתדרות

 

יוחאי עובד כזבן בחנות בגדים של רשת "בניטו", ומשתכר כ-5,500 שקלים בחודש; יוחאי מתעניין בעיצוב בגדים ובעתיד הוא חולם לפתוח חנות משלו, תחת מותג פרטי.

 

דוד הוא הבעלים של רשת "בניטו", שמצליחה יפה; הוא מתכנן מהלך של רכישת הרשת המתחרה, אפנת "דייגו", על כל חנויותיה הפרושות ברחבי הארץ; בראיונות לעיתונות הכלכלית הוא מבהיר ללא כחל ושרק, כי חלק מהמימון לעסקה השאפתנית יימצא ב"הידוק החגורה" ברשת הנוכחית שבבעלותו, ובעיקר מצמצום הוצאות השכר.

 

מה קורה כשהבוס עושה טעות לטובתך במשכורת ודורש ממך להחזיר את הכסף?

 

ביום ראשון נקרא יוחאי לאסנת, מנהלת החנות וזו מבהירה לו שעליה להפחית את שכר כל הזבנים ולהעמידו על שכר המינימום, כיוון שהוא משתכר כ-700 שאלים מעל שכר המינימום, הרי ששכרו יופחת בתוקף מיידי. היא מגישה ליוחאי מכתב שבו הוא "מאשר" שההפחתה בשכר מקובלת עליו, ודורשת ממנו לחתום.

אתם לא חייבים לחתום על הרעת תנאים (צילם: shutterstock) (צילם: shutterstock)
אתם לא חייבים לחתום על הרעת תנאים(צילם: shutterstock)

יחתום או לא יחתום? ומהי משמעות החתימה או היעדרה? בתי המשפט קבעו, כי מעסיק המבקש לשנות או לפגוע בתנאי השכר של העובד, כאילו מציע לעובד הסכם עבודה חדש; מאחר והסכם עבודה, ככל הסכם, נחתם רק בהסכמה הדדית ומתוך רצון חופשי של שני הצדדים, הרי שהשינוי בתנאים, ובענייננו, ההורדה בשכר, לא נכנס לתוקף עד שניתנת לו הסכמתו של העובד.

 

כך שאם יוחאי מסכים להפחתת השכר, ומבטא את הסכמתו בחתימה על המסמך

שניתן לו, השינוי בהסכם העבודה מתגבש ויוצא אל הפועל, והוא מעתה זכאי לשכר המופחת עבור עבודתו.

 

ומה קורה אם הוא לא מסכים? במצב כזה, פתוחות בפניו שתי אפשרויות: אפשרות אחת - יוחאי יכול להודיע למעסיק שהשינוי בשכר מהווה הרעה משמעותית בתנאי עבודתו ושאם היא לא תתוקן, הוא מתכוון להתפטר; בכך, הכדור חוזר למעסיק, אשר יכול לשקול אם לשמר את יוחאי ולהימנע מההפחתה בשכרו, או לאפשר לו להתפטר. במקרה של התפטרות כתוצאה מהרעה מוחשית בתנאי העבודה, עלול המעסיק לחוב בתשלום פיצויי פיטורין ליוחאי.

 

האפשרות השנייה היא שיוחאי יודיע למעסיק שהוא אינו מסכים לשינוי בשכרו. המשמעות היא, שלא נכרת בין יוחאי למעסיק "הסכם חדש". המעסיק, מצידו, רשאי לשקול שוב את כוונת ההפחתה בשכר, ולהימנע ממנה, תוך קיום ה"הסכם הקודם". הוא גם רשאי לפטר את יוחאי משום סירובו, תוך תשלום מלוא זכויותיו, לרבות פיצויי פיטורין והודעה מוקדמת.

 

תחת שתי האפשרויות לא ניכר בין הצדדים הסכם חדש בהסכמה, ולכן על המעסיק לקיים את ההסכם הקודם עד לסיומו בהתפטרות או בפיטורין. המעסיק אינו רשאי לשנות באופן חד צדדי את ההסכם ולהחיל על יוחאי ללא הסכמתו את התנאים החדשים.

התפטרות או פיטורין? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התפטרות או פיטורין?(צילום: shutterstock)

ומה קורה אם המעסיק בכל זאת מפחית את השכר או פוגע בתנאים ללא הסכמה? ככל שהעובד הביע את התנגדותו להחלת התנאים החדשים, מצופה ממנו לפעול. כך, אם עובד סירב להפחתת שכר, אולם בחודש שלאחר מכן החל לקבל שכר מופחת, הוא צריך לפעול מול המעסיק, וככל שהדבר אינו מביא שינוי – לנקוט בצעדים משפטיים.

 

עובד שלאורך זמן לא עמד על זכויותיו, ולא פעל, עלול להיחשב כמי שהסכים בהתנהגותו, חרף ההתנגדות, להסכם העבודה ה"חדש", הכולל פגיעה בזכויותיו.

 

יש לכם שאלות נוספות על זכויות? אתם מוזמנים לפנות לקו החם של הסתדרות – 2383*.

 

הכותב הוא עורך דין בלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות

 

*האמור אינו תחליף לייעוץ משפטי

 

בשיתוף ההסתדרות


פורסם לראשונה 15/12/2016 15:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים