שתף קטע נבחר

סירופ או כדור: מה יעיל יותר כשנוטלים תרופות?

תרופות מגיעות בכמה צורות ואריזות וההתלבטות שלנו היא תמיד, האם יש הבדלים מהותיים ביניהם ומה כדאי לקחת ולמי? רוקח מסביר

בשיתוף סופר-פארם

 

סירופ או כדור: השאלה הזו רלוונטית כמובן במקרים שבהם אותו תכשיר קיים הן בצורה של טבליות או כמוסות או בצורה נוזלית.

 

ככלל, תמיסה או סירופ נספגים מהר יותר, כיוון שאינם צריכים להתמוסס בקיבה - שלב חובה עבור כל תרופה. לכן, למשל, אופטלגין בטיפות יתחיל להשפיע מהר יותר מאשר טבליית אופטלגין. טעות נפוצה היא לחשוב שטיפות/סירופ השפעתם חזקה יותר.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

כמובן שגם יכולת הבליעה תקבע האם להעדיף בסירופ/תמיסה או דווקא כדורים - מי שאינו יודע או אינו מסוגל לבלוע כדורים, ייאלץ להתשתמש בסירופ של אותו התכשיר. מסיבה זו, בד"כ הסירופים ייעודו לטיפול בתינוקות ובילדים, בעוד שהטבליות - במבוגרים.

 

סירופ בדרך כלל נותנים לילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סירופ בדרך כלל נותנים לילדים(צילום: shutterstock)
 

  

לרב, הסירופים מוכנים מבחינת ריכוז, כך שכל כפית (כ-5 מ"ל) תכיל את כמות החומר המתאימה לילדים. כשמבוגר ירצה לצרוך יצטרך ליטול כ-10 מ"ל-15 מ"ל של אותו התכשיר.

 

אין מניעה לצרוך סירופ של תכשיר שקיים גם בטבליות ע"י מבוגר, אלא שזה לא חסכוני. הסירופ ייגמר במהרה, כך שיידרש יותר מבקבוק אחד.

 

לאחסן על פי ההוראות

הגוף אינו "יודע" כיצד הגיע החומר הרפואי אם דרך טבליה יבש או דרך סירופ נוזלי. ברב התרופות, הפעילות הרפואית מושגת רק לאחר ספיגת החומר מהקיבה אל הדם, כך שלב אין חשיבות באיזו פורמולציה נטלתם.

 

ישנם תכשירים בודדים בהם החומר הפעיל משפיע גם לפני שנספג למחזור הדם, כגון: קארבו-ציסטאין (מוקוליט, מוקומד, מוקולס), המפרק את הליחה במגע ישיר עימה, גם טרם ספיגתו לדם, ואז לסירופ יש יתרון מסויים.

 

חשוב לזכור שברוב הסירופים יש סוכר, והרבה, אלא אם כן צוין על האריזה שאינו מכיל סוכר. הדבר חשוב בעיקר אצל חולי סוכרת. לעומת זאת, אלה הרגישים לגלוטן או ללקטוז, המופיע לעיתים קרובות בטבליות, הסירופ עשוי לפתור את הבעיה, כיוון שלרב אינו מכיל חומרים אלה.

 

חשוב לציין שאין לאחסן סירופ במקרר, גם אחרי שנפתח, אלא אם כן צוין אחרת ע"י היצרן או הרוקח. קירור עלול לגרום לחומר הרפואי "לברוח" מן התמיסה, ולהתגבש בקרקעית הבקבוק.

 

גם מבחינת תוקף, כיום במרבית הסירופים עודכן תאריך תוקף אחרון לשימוש לאחר הפתיחה. תוקף זה עשוי להיות קצר משמעותית מזה של אותו התכשיר בפורמולה של טבליות. יש לאתר את התייחסות היצרן ע"ג האריזה או בעלון לצרכן.

 

בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם הרוקח ולקרוא את העלון לצרכן טרם השימוש בתכשיר.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 

בשיתוף סופר-פארם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הכי נכון לקחת תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים