שתף קטע נבחר

25 שנה אחרי: תושבי בריה"מ לשעבר לא מרוצים מהחיים ומהדמוקרטיה

ממחקר אירופי ענקי עולה שרק 15% מהרוסים סבורים שאיכות החיים של משפחתם היום טובה יותר, וההערכה לדמוקרטיה במדינות ברית המועצות לשעבר נמצאת בנסיגה

רבע מאה אחרי קריסתה של ברית המועצות שביעות הרצון מהחיים ברוסיה ובעוד מדינות סובייטיות לשעבר עדיין נמוכה למדי. כך עולה ממחקר חדש, המגלה גם כי ההתלהבות במדינות אלה מרעיון הדמוקרטיה ומהשוק החופשי אינה גדולה כפי שהייתה אולי בתחילה.

 

לפי הסקר, שנערך על-ידי הבנק האירופי לשיקום ולפיתוח ועל-ידי הבנק העולמי, רק 15% מהרוסים סבורים כי איכות החיים במשק הבית שלהם טובה יותר היום מכפי שהייתה בימי ברית המועצות. ב-2010 טענו 30% מהרוסים שמצב משק הבית שלהם טוב יותר. לפי הסקר החדש, רק 9% סבורים שמצבם הכלכלי טוב יותר מכפי שהיה לפני ארבע שנים. קצת יותר מחצי מהנשאלים תושבי המדינות שהשתייכו בעבר לברית המועצות חשבו גם שחזרה למשטר אוטוריטרי יכולה להיות דבר חיובי בנסיבות מסוימות.

מוסקבה, רוסיה. געגועים לשלטון ריכוזי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מוסקבה, רוסיה. געגועים לשלטון ריכוזי(צילום: MCT)

הבנק האירופי לשיקום ולפיתוח הוקם לפני 25 שנה כדי להשקיע במדינות הקומוניסטיות לשעבר. במסגרת הסקר שהתפרסם השבוע הוא ריאיין במשך יותר מעשור תושבים ברחבי הגוש הסובייטי לשעבר במסגרת תוכניתו "חיים בשינוי". בסקר השתתפו 51 אלף משקי בית ב-34 מדינות, מאסטוניה ועד מונגוליה.

 

מהסקר עולה ש"פערי העושר" בין המדינות האלה למערב אירופה הצטמצמו הודות לשיפור באיכות החיים במרכז אסיה, במדינות הבלטיות ובמרכז אירופה, אבל גם בשל העובדה ששביעות הרצון פחתה בכמה מדינות באירופה, בהן גרמניה ואיטליה. הממצאים האלה מצטרפים לאירועים מהשנה החולפת המעידים על חוסר שביעות רצון מהיבטים שונים של הגלובליזציה. עדויות לכך ניתן היה לראות בהחלטת העם הבריטי לפרוש מהאיחוד האירופי ומניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב.

 

הכלכלן הראשי בבנק האירופי לשיקום ולפיתוח, סרגיי גורייב, אמר כי המחקר מראה שמדינות יכולות לבצע מעבר מוצלח לכלכלת שוק פתוח רק אם המהלך נתפש על-ידי הציבור כהוגן וככזה שממנו מפיקים תועלת רוב התושבים. "אם הציבור אינו רואה את התועלת שברפורמות, בסופו של דבר הן לא יהיו מוצלחות", הסביר. לדברי גורייב אחד הגורמיים המשמעותיים ביותר לשביעות הרצון הפחותה של אנשים מחייהם הוא אובדן מקומות עבודה, ולכן ממשלות צריכות לוודא שעובדיהן ירכשו כישורים חדשים.

 

גורייב הדגיש גם כי מהסקר עולה שההערכה של אנשים לדמוקרטיה ולכלכלת שוק חופשי הולכת ופוחתת. "לפי שעה ברוב המדינות האלה לא נראה שהרוב מעדיף דמוקרטיה על משטר אוטוריטרי, ואילו בגרמניה 80% מעדיפים את הדמוקרטיה", הסביר. "זה מעלה שאלות גדולות מאוד – מה השתבש ומה צריך לעשות?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: iStock
מוסקבה. רק 15%: "מצבנו טוב יותר"
צילום: iStock
מומלצים