שתף קטע נבחר

עמונה: מתכוננים למאבק על רקע ניסיונות לפשרה

הרב אלי סדן הגיע למאחז בניסיון להציע פתרון למשבר - לאחר שחבריו דחו את מתווה הפשרה. בשטח מתכוננים המתנחלים למאבק ממושך, מאות בני נוער הגיעו לסייע לתושבים. חלק מהמשפחות העדיפו להרחיק משם את ילדיהן

 

נוהרים לסייע לעמונה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נוהרים לסייע לעמונה(צילום: אוהד צויגנברג)
במקביל להכנות הגדולות לפינוי המתקרב בעמונה, עדיין מנסים גורמים בכירים בימין לשכנע את תושבי המאחז לחתום על ההסכם ולמנוע מצב של התנגשות. אמש (יום ה') בשעות הלילה נערכה פגישה בין אנשי ימין ובראשם ראש המכינה בעלי, הרב אלי סדן, שניסה להציע פתרונות שיהיו מקובלים על אנשי המאחז.

 

למאמצים רתם הרב סדן את השרה איילת שקד, שמנסה למצוא פתרונות משפטיים יצירתיים למצב. סלע המחלוקת היה ונשאר היתכנותו המשפטית של מתווה נכסי הנפקדים. תושבי המאחז דורשים התחייבות ממשלתית ומשפטית להיתכנות המתווה ויישומו, מה שכרגע מתקשים ראשי הבית היהודי להשיג. במהלך הפגישה אתמול עודכנה השרה שקד בעמדתם של אנשי עמונה. גורמים בימין טוענים כי הסיכוי לשינויים משפטיים במתווה קלושים אבל המאמצים עדיין נמשכים. 

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

עמונה, הבוקר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עמונה, הבוקר(צילום: אוהד צויגנברג)

הרב שמואל אליהו מבקר במאחז ()
הרב שמואל אליהו מבקר במאחז
 

במקביל לניסיון הפשרה, בשטח התמונה שונה: את המאחז מציפים מאות בני נוער, חלקם מגבעות יהודה ושומרון, שהגיעו למאבקי פינוי קודמים ו"מתורגלים" במאבקי פינוי. גם נערים יותר מתונים מישיבות שונות הגיעו לתמוך ולהתנגד לפינוי. הם ישנים בכלי רכב ובקרוואנים וגם בבתי המתנחלים. "הבוקר הגעתי לחדר של הבן שלי, ופתאום על מיטתו אני רואה נער אחר", סיפר אביחי בוארון, ראש מטה המאבק, כשחבורת נערים יצאה ממטבח ביתו עם סירים. 

 

הרב שמואל אליהו, רבה של צפת ואחד הרבנים החשובים בציונות הדתית, הגיע לחזק את תושבי עמונה. הרב אליהו ישב בבית המדרש שוחח עם נערים והביע תקווה שהיישוב עמונה לא יהרס. זמן קצר לאחר מיכן הגיע ליישוב גם שר החקלאות ואיש הבית היהודי אורי אריאל. השר נפגש עם ראש עמותת המאבק אביחי בוארון בביתו בכדי לנסות ולהגיע להבנות של הרגע האחרון במטרה למנוע פינוי שלא בהסכמה.

 

ניידות שידור כבר התמקמו בכיכר המרכזית של המאחז ונמצאות בכוננות. חלק מהמשפחות שלחו את ילדיהם לקרובי משפחה מחוץ לאזור, "אנחנו מעדיפים שלא יהיו בסיר הלחץ הזה, זה לא עושה טוב", הסביר אחד התושבים.

 

הנערים מנסים בכל רגע להיות יצירתיים כדי לגרום לקשיים ולעיכובים של כוחות הביטחון בפינוי. כרגע ההכנות מתמקדות במקומות לינה לאורחים, והתושבים מצדם עסוקים גם בכוננות פינוי מיידית. צמיגים, תלתליות ברזל, ותצפיתנים על הגגות מחכים לכוחות צה"ל במאחז. בשני צדי הכביש העולה מעפרה לעמונה הוצבו מוטות ברזל שאליהם נקשרו צמיגים כדי לחסום אותו, אם וכאשר יגיעו הכוחות. גם גדרות ברזל רבות הוצבו במאחז, ותושביו מתכוונים לאגף כל בית בשרשרת אנושית, כדי למנוע את ההרס.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מתכוננים לעימות אתמול בעמונה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתכוננים לעימות אתמול בעמונה (צילום: AFP)
 

גם בצבא ובמשטרה נערכים. לאזור בנימין הגיעו בימים האחרונים כוחות תגבור של צה"ל כחלק מההיערכות לפינוי הצפוי. בדומה לפינויי מאחזים קודמים, גם הפעם מעגלי הביצוע הראשונים בתוך המאחז יהיו של שוטרים ואנשי מג"ב, וחיילי צה"ל יתפרסו במרחב לחסימות ואבטחה.

 

בני ובנות הנוער התקבצו בנפרד במגרש הספורט המקומי, לתדרוך מיוחד לקראת המבצע. את התדריך העביר צבי סוכות, תושב יצהר ופעיל ימין מוכר המשמש קמב"ץ מטה המאבק. המסרים העיקריים שהעביר לצעירים היו: אנחנו במלחמת התשה שבה נדרשת מסירות נפש, והמתנחלים לא מוכנים עוד להיות אישה מוכה. נסתפק בהתנגדות פאסיבית כי כך רוצים התושבים. יש לכם בעיה עם זה? פנו לרב היישוב. 

 

"אף אחד במשטרה לא הולך לספר לנו מתי הם יגיעו", אמר לצעירים. "זה יכול להיות עוד דקה. יש לנו רק הערכות שלא מבוססות על מידע אמיתי. הסיכוי של פינוי שהיה בבוקר קצת ירד, אבל אם אנחנו אומרים לאנשים ללכת - אז הם (כוחות הביטחון, ק"נ) ינצלו את זה. אנחנו יודעים שאנשים לא הביאו איתם בגדים לשבת, אבל חבר'ה - בשביל ארץ ישראל צריך קצת מסירות נפש. להיות פה בלי בגדי שבת זו לא כזו מסירות נפש גדולה.

 

"אנחנו בעזרת השם נדאג לכולם לאוכל, נדאג לכולם למקומות לישון. שופכים על זה הרבה כסף. עשו מאמץ להישאר כי הצפי לסגירה של הצירים הוא ממש מיידי. תבינו: ברגע שהם חוסמים את הצירים לעמונה, המשמעות היא שמייבשים אותנו. להביא קבוצות כבר לא נוכל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
עמונה הבוקר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים