שתף קטע נבחר

סכנה בבית: כך תמנעו תקלות חשמל בחורף

גשמי החורף מסכנים את מערכת החשמל ממגוון סיבות: נזילות של מים בתוך ארון החשמל, רטיבות בקיר בקרבת שקעים, היעדר הארקה בדירה ועוד. אתר "המקצוענים" עם כמה עצות שיכולות להציל חיים ולמנוע קצרים ושריפות

בתקופת החורף ישנה עלייה משמעותית בתקלות הנגרמות למערכת החשמל. הגשמים החודרים אל תשתיות הבית, הפעלת תנורים חשמליים ודוד חשמל - כל אלה מסכנים את דיירי הבית ואת התשתיות שלו. אז אם גם אתם אנשי הדקה ה-90 ולא הכנתם ביתכם לחורף, הנה כמה דברים שחשוב לדאוג להם בשגרה בכלל ובעונת הגשמים בפרט.

 

עוד כתבות בנושא:

עסק עם תעודות – להיות חשמלאי בישראל

איך כדאי לחמם את הבית בחורף

מה זה בכלל הפסקות חשמל כשיש UPS בבית?

 

האם ההארקה שלכם בבית תקינה?  (צילום אילוסטרציה: ShutterStock) (צילום אילוסטרציה: ShutterStock)
האם ההארקה שלכם בבית תקינה? (צילום אילוסטרציה: ShutterStock)

 

מזהים רטיבות בקרבת חשמל? הזמינו חשמלאי  

מים וחשמל הם שילוב מסכן חיים. לכן, בתקופת החורף חשוב לוודא שאין נזילות או רטיבות בקרבת מקורות חשמל. "בעונה זו אנו מקבלים קריאות רבות של צרכנים שחדרו להם מים אל תוך ארון החשמל", אומר אייל בהגלי מחשמל אייל באתר "המקצוענים". "יש חשיבות עליונה להקפיד לפתוח מרזבים בקרבת לוח החשמל ולדאוג לאיטום ברמה גבוהה בסביבתו כדי למנוע נזילות של מים ללוח. אם ישנה רטיבות בקיר עם יש שקע חשמל, חשוב להזמין חשמלאי שיבדוק שאין מים בתוך השקע. במידה ויש מים, יש לנתק שקע זה מהחשמל, לדאוג לייבש אותו היטב ולאטום את מקור הרטיבות".

 

בדיקת תקינות ממסר הפחת

תפקידו של ממסר הפחת הוא להגן מפני תקלה במערכת החשמל ולמנוע שריפה. ברגע שישנו קצר או כל תקלה אחרת, ממסר הפחת מנתק באופן אוטומטי את מערכת החשמל ומונע מהאש להתפשט בבית. לכן, חשוב לבדוק את תקינותו של ממסר הפחת באמצעות ביצוע בדיקה פשוטה הכוללת לחיצה על כפתור הטסט המסומן באות T. ברגע שלוחצים על כפתור זה, הוא אמור לנתק את זרם החשמל בכל רחבי הבית.

 

"לפני שאתם מבצעים בדיקה זו הקפידו לכבות את כל צרכני החשמל הגדולים  כמו מזגן, מקרר, מכונת כביסה, מחשבים, מכשירי טלוויזיה וכל מכשיר בעל כרטיס אלקטרוני", מציע בהגלי. "זאת, כדי שלא לגרום לנזק למכשירים אלו. אם בעת הלחיצה על כפתור הטסט לא נפל החשמל בבית, אל תהססו והזמינו חשמלאי מוסמך. מצב זה מסכן חיים ואסור להקל ראש בעניין".

 

בדיקת לוח החשמל

אחת לכמה חודשים כדאי לבדוק את מצב לוח החשמל. אם ישנם כתמי רטיבות על פקקי החשמל, סדקים או כל דבר המעיד על תקלה אפשרית בהם, קראו לחשמלאי. אחת לשנה, ובייחוד בתקופת החורף, חשוב לבצע בדיקת תקינות מקצועית. "בבדיקה זו, החשמלאי בודק בצורה מקצועית האם יש הארקה תקינה בדירה ודואג לחזק את הברגים בלוח החשמל", מסביר בהגלי. "הסיבה לכך שהברגים מתרופפים היא הבדלי הטמפרטורה הגבוהים בין הקיץ לחורף. בקיץ הם מתרחבים ובחורף הם מתכווצים, מה שגורם להתרופפות חוטי החשמל העלולה לגרום לניצוצות ולשריפה".

 

בדיקת ההארקה בדירה

בדיקת תקינות הארקה מקצועית אמורה להתבצע על-ידי חשמלאי מוסמך. ועדיין, אם אתם מעוניינים לבצע בדיקה מקדימה בעצמכם, ישנו פתרון. בהגלי: "קיים בשוק טסטר-שקע, שבודק את תקינות ההארקה באותו השקע. הוא כולל לחצן שמפעיל את ממסר הפחת ובודק את תקינות ההארקה. עלותו 90-100 שקל והוא נמכר בחנויות המוכרות ציוד לחשמלאים בסיטונאות".

 

לדברי בהגלי, "זהו פתרון מומלץ בייחוד לצעירים שעוברים הרבה דירות, ויכולים לבצע בדיקת תקינות לפני כניסתם לדירה, ובמידת הצורך לדרוש מבעל הדירה לדאוג להארקה תקינה. קיימות דירות רבות שבהן אין הארקה וזו סכנה של ממש. היעדר הארקה יכול לגרום להתחשמלות אם נוגעים בטעות בגוף מתכתי ברגליים יחפות".

 

יש תקלה בדוד החשמל? הזמינו חשמלאי לפני שאתם מזמינים מתקין דוודים

בעת החורף, ישנם אנשים שמפעילים לראשונה את דוד החשמל ומגלים שהוא מקצר או שכלל אינו פועל. בהגלי: "במקרה כזה, לא כדאי למהר להזמין מתקין דוודים, כי ייתכן שהבעיה היא בכלל אי אספקת חשמל לדוד. זה יכול למנוע מצב שבו מציעים לכם להחליף את הדוד, כשהבעיה בכלל קשורה למערכת החשמל. תוכלו לנצל את אותו ביקור לצורך בדיקת תקינות מערכת החשמלית בכללותה, בדיקת תקינות ההארקה וחיזוק ברגים".

 

גיזום עצים שיכולים לפגוע בקווי מתח

באופן כללי חשוב בתקופת החורף להקפיד על גיזום עצים. קל וחומר, אם הם נמצאים בקרבת קווי מתח ויכולים לגרום לתקלות במערכת החשמל בעת קריסתם. במקרה כזה, חשוב לוודא שמדובר בגוזם מוסמך שלא יגזום את ענפי העץ בצורה לא מקצועית ויגרום לחוסר איזון של העץ. כמו כן, בדקו שיש לו היתר עבודה בגובה.

 

החליפו את תאורת הגינה לתאורת לד בעלת מתח נמוך

"תקלות רבות נגרמות בשל חדירת מים לגופי תאורה שבגינה בבית משותף, אשר המתח שלהם הוא 220 וולט", אומר בהגלי. "במצב של חדירת מים לאחד מפנסי הגינה, הם יכולים לגרום לקצר בממסר הפחת ברוב הדירות באותו בניין. מומלץ להחליף פנסים אלו לתאורת לד של 12 וולט עם שנאי מוגן מים. גשם לא יגרום לשום נזק לפנס של 12 וולט".

 

הימנעו מחיבור של רדיאטור או מפזר חום לשקע לא מתאים  

חשוב לחבר רדיאטור או מפזר חום לשקע של 16 אמפר ולא פחות מכך. "מכשירים בעלי גופי חימום הם צרכני חשמל גדולים", מסביר בהגלי. "מאחורי כל גוף חימום ישנה תווית עליה המציינת מהי צריכת החשמל שלו. אם אין באותו החדר שקע של 16 אמפר, חשוב לא להפעיל את גוף החימום על עוצמתו המקסימלית".

 

בנוסף, כדאי להימנע מחיבור של מספר מכשירים גדולים לאותו שקע בעזרת מפצל. בהגלי: "הפעלה שלהם במקביל יכולה לגרום להתחממות חוטי החשמל. במטבחים רבים צרכנים מחברים את בר המים, את המיקרוגל ואת הטוסטר אובן לאותו השקע. בייחוד כשמחברים מפזר חום או כל גוף חימום לשקע רגיל, יש להימנע מחיבור של מכשיר חשמלי נוסף. כדאי להיזהר גם מכבלים ארוכים כחיבור של קבע".

 

מחפשים חשמלאי? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף ב"אתר המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים