שתף קטע נבחר

סוף 2016: היערכות לקראת תום שנת המס

בעל עסק? שנת המס 2016 עומדת להסתיים וכמו בכל חודש דצמבר, ישנן מספר פעולות שכדאי לבצע לפני תום שנת המס

שנת המס 2016 עומדת להסתיים וכדאי לנצל את הזמן שעוד נותר כדי לבצע פעולות נדרשות בניהול העסק.

 

ביצוע ספירת מלאי וקופה

יש לבצע ספירת מלאי לפי מחרי עלות + פרטי כמות ועלות לכל יחידה כולל התייחסות למלאי הנמצא במחסן אחרים, יש לבצע ספירת קופה הכוללת רשימת שיקים דחויים, מזומנים וכרטיסי אשראי שימצאו בקופתכם בסוף השנה.

 

שמירת מסמכי הנהלת החשבונות

יש לשמור את מסמכי מערכת הנהלת החשבונות , במשך 7 שנים מתום שנת המס שאליה היא מתייחסת, או במשך 6 שנים מיום הגשת הדוח על ההכנסה לאותה שנה, לפי המאוחר. דוגמא: לאחר 31/12/2016 ניתן לגרוס את ספרי החשבונות של שנת 2009, (רק בתנאי שהדוח של אותה שנה הוגש עד 31/12/2010).

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כרטיסי 101 לעובדי העסק וחובת הפרשה לפנסיה

יש למלא טפסי 101 לשנת 2017 ולהחתים את העובדים. יש להקפיד למלא את כל הטופס כולל את הצהרת העובד על היעדר הכנסה נוספת ופרטי הילדים לצורך נקודות זיכוי הניתנות להורים בגין ילדיהם.

 

יש לוודא שלכל עובד בעל ותק מינימלי קיימת קרן פנסיה לזכותו על פי התנאים שנקבעו בחוק. עובד חדש שהופרשה לו קרן פנסיה קודמת, יש להפריש לו קרן פנסיה לאחר 3 חודשי עבודה רטרואקטיבית מתחילת תקופת עבודתו. עובד חדש שאין לו קרן פנסיה קודמת, יש לבצע לו הפרשה לאחר 6 חודשי עבודה. החל מה-1.1.17 חלק העובד 6% וחלק מעביד 6.5%.

 

דחייה או הקדמת הכנסות לנישום המדווח על בסיס מזומן

נישום המדווח על בסיס מזומן יכול להקדים תשלומים לספקים ונותני שירותים על מנת שמס הכנסה יכיר בהוצאה כבר בשנת המס הנוכחית. לדוגמא: הוצאות ארנונה, חשמל וכו'.

 

תשלום משכורות מתבצע בדרך כלל עד ה - 10 לחודש. אם נישום מדווח לפי בסיס מזומן, מס הכנסה לא יכיר בהוצאה זו עד התשלום בפועל. על כן מומלץ לשלם את משכורות דצמבר עד סוף השנה. כנ"ל לגבי חוב לספקים. לגבי הכנסות, אם לקוח של העסק משלם את חובו רק לאחר סוף שנת המס תדחה ההכנסה לצרכי מס לשנה הבאה.

 

תשלום מקדמות לביטוח לאומי

עצמאי משלם מקדמות לביטוח לאומי במשך השנה. 52% מהסכום מוכרים כניכוי למס הכנסה. אם יש צורך בכך, ניתן להגדיל את המקדמות השוטפות על ידי הגשת בקשה לביטוח לאומי.

 

כמו כן מומלץ לשלם את יתרת החוב לביטוח לאומי עד סוף שנת המס כדי להגדיל את הסכום שמותר בניכוי. חשוב לציין כי תשלום לביטוח לאומי בכרטיס אשראי מוכר על ידי מס הכנסה כבר בשנת המס הנוכחית גם אם העסקה הייתה בתשלומים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נסיעות לחו"ל - ההוצאות אלו יוכרו

כרטיס טיסה: אם הטיסה היא במחלקת תיירים 100% ממחיר הכרטיס יוכר כהוצאה; אם הטיסה היא במחלקת עסקים או במחלקה ראשונה 100% ממחיר כרטיס טיסה במחלקת עסקים באותה טיסה. מי שטס במחלקה ראשונה, רצוי שיצטייד באישור על מחיר הטיסה במחלקת עסקים.

 

לינה בחו"ל: בנסיעה, אשר כללה עד 90 לינות - בעבור 7 לינות ראשונות, כל הוצאות הלינה לפי קבלות או 267 דולר ללילה, לפי הנמוך.

 

בעבור הלינה ה-8 עד הלינה ה-90: לינה עד 117 דולר - לפי קבלות - תותר בניכוי במלואה; לגבי לינה שעלותה מעל 117 דולר - לפי קבלות - 75% מהעלות אך לא פחות מ 117 דולר ולא יותר מ- 200 דולר.

 

בנסיעה, אשר כללה יותר מ-90 לינות - לפי קבלות, לא יותר מ-117 דולר ללינה.

 

שתי נסיעות או יותר, שלא הייתה ביניהן שהייה רצופה בישראל של 14 יום לפחות, ייחשבו לנסיעה אחת (רק בקשר לנסיעה של למעלה מ-90 לינות).

 

שכירות רכב: סכום ההוצאות שיוכר: עד 59 דולר ליום. סכום ההוצאה כולל גם הוצאות הפעלת הרכב, כגון דלק וחנייה.

 

הוצאות אש"ל: אם נדרשו הוצאות לינה - יוכרו עד 75 דולר ליום; אם לא נדרשו הוצאות לינה יוכרו הוצאות אלה עד 125 דולר ליום.

 

מתנות ותרומות

תרומות בסך של 180 שקל מוכרות כזיכוי למס (יחיד 35%, חברה 25%) כמובן רק באם ניתן אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה . התקרה היא עד 30% מההכנסה החייבת.

 

תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות) מאפשרות ניכוי הוצאות למתנות, אשר ניתנו לשם ייצור הכנסה, בסכום של 210 שקל לשנה לאדם אחד בישראל. התנאי להתרת ניכוי ההוצאה הזו הוא רישום פרטי זיהוי המקבל, מקום הנתינה וקבלות לאימות. לפיכך רצוי להכין לפקיד השומה רשימת לקוחות שקיבלו את מתנות. מתנה לעובד לרגל אירוע אישי (חתונה, ברית, בר מצווה) גם כן תותר בניכוי עד למגבלת הסכום לעיל.

 

הוצאות כיבוד ואירוח

הוצאות ראויות בניכוי - 80% מההוצאות שהוציא הנישום לכיבוד קל בעסק. כיבוד קל הינו שתיה, עוגיות ופרטי מזון קלים הניתנים לאורח ו/או לעובד. הוצאות אירוח (מסעדות) בארץ מותרות בניכוי רק אם זו הוצאה סבירה לאירוח אדם מחו"ל.

 

שינוי סוג ההתאגדות לקראת שנת המס 2016

עם סיום שנת המס יש לבחון מחדש את אופן ההתאגדות - האם כדאי להפוך מעוסק מורשה לחברה בע"מ? האם כדאי להפוך מעוסק פטור לעוסק מורשה? נזכיר כי על פי טיוטת חוק ההסדרים, מס החברות צפוי לרדת בשנת 2017 לשיעור של 24%.

 

האמור במאמר זה אינו מהווה חוות דעת או ייעוץ מקצועי והנו על בסיס מידע חלקי ותמציתי. אין בידי הכותב בכדי לשאת באחריות כלשהיא כלפי הקוראים ו/או המשתמשים במידע האמור.

 

כותב המאמר הוא שותף מנהל במשרד רואה חשבון אייל רז ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים