שתף קטע נבחר

5,000 קלוריות ביום: סודות הבריאות של אורי ששון‏

הג'ודאי אורי ששון, נושא לפיד המכביה, מתאמן על משקלים עצומים, שהולכים וגדלים ומתכונן לאתגרים הבאים. המומחים הנלהבים ממליצים לו להשקיע גם בטיפוח העור ולזכור שהדרך חשובה לא פחות מהתוצאה. ביקור בית

מי אני

"ג'ודאי. בשנה האחרונה זכיתי במדליית ארד אולימפית בריו, מקום שני באליפות אירופה במשחקי באקו, מדליית כסף באליפות אירופה, מקום שני בטורניר המאסטר. השנה נבחרתי להזניק את לפיד המכביה באיצטדיון טדי ולהעניק אותו לנשיא המדינה מר ראובן ריבלין (מעמד מרגש מבחינתי, כיוון שאירוע המכביה יקר לי. הרעיון שיהודים מכל העולם נפגשים בארץ ומתחרים בצורה ספורטיבית זה יפה ומיוחד. אני שמח על הזכות שנפלה בחלקי). גר בתל־אביב, בן 26, גובה 1.93 מ', שוקל 120 קילו".

 

יום העבודה שלי

"כרגע זו תקופת מנוחה. קם בבוקר והולך ללימודים בבינתחומי, לומד פסיכולוגיה, ומשם ממשיך לאימונים. אני לא מסוג האנשים שאוהבים לצאת כל יום, אני לא בליין, אבל אני אוהב חיי חברה, אז זה נחמד להיפגש עם חברים ולצאת בערב. אין ספק שאחרי האולימפיאדה אלה חיים אחרים לגמרי. לפני האולימפיאדה הייתי מוכוון מטרה, מאוד ממוקד, מרוכז, הלכתי לישון מוקדם, אכלתי בזמן. עכשיו אני טיפה משחרר, זה טוב כיוון שמגיל צעיר אני כל כך בתוך זה. זאת שנה של החזרת הרעב, המוטיבציה. זה יעשה לי טוב לקראת החזרה המשוערת.

 

"בדרך כלל אני קם בשמונה, נוסע למכון וינגייט, פוגש את נבחרת ישראל בג'ודו ועושה אימון משקולות או ריצה או ג'ודו, בהתאם לתוכנית. אוכל צהריים ויוצא לנוח בווינגייט. אני לא חוזר הביתה כי אבזבז את הזמן על חניה. אני צריך שעתיים שינה כדי לאושש את הגוף ואחר כך בזמן המנוחה אני קורא ספרים, לומד, עושה סידורים.

 

"שעתיים שינה בצהריים כדי לאושש את הגוף". ששון (צילום: רמי זרנגר)
"שעתיים שינה בצהריים כדי לאושש את הגוף". ששון(צילום: רמי זרנגר)

 

"שעה לפני אימון הערב עושים חיזוקים וחבישות כדי למנוע פגיעות, כי ג'ודו זה ספורט עם המון פציעות. אחרי האימון אוכלים טוב ובשמונה בערב אני פנוי לעשות מה שאני רוצה. אני אוהב ללכת להתאוורר, לשכוח טיפה מהג'ודו. אחרי יום כזה בעשר בלילה אתה ממש עייף. בימים אלה אני בונה הרצאה שמדברת על הדרך שלי ואמורה לעורר השראה מול אנשים שחולמים להשיג את האתגרים שלהם. התחלתי להרצות בבתי ספר, אני אוהב לתת לילדים אפשרות להאמין שהם יכולים להשיג מה שהם רוצים".

 

התזונה שלי

"ביום של שני אימונים אני צריך לאכול 5,000 קלוריות. מיקי מדר, התזונאי של הנבחרת, בנה לי תוכנית שמשמרת מסת שריר ולא משמינה. אני צריך לשמור על אחוז שומן מסוים, המתחרים שלי מאוד גדולים ושמנים ממני ולכן אני צריך לשמור על זריזות ומהירות.

 

"בבוקר אני אוכל שתי ביצים, טונה, קוטג' ולחם. כשאני מסיים אימון אני שותה שייק חלבון, אחרי שעה ארוחת צהריים שמכילה בשר, פחמימות וכל סוגי הירקות.

 

לא שותה הרבה מיצים בגלל הסוכר. אחרי שלוש שעות אני שוב מרגיש כאילו לא אכלתי כלום כל היום ואוכל ארוחה קטנה, כמו מעדן עם גרנולה ועוד בננה או שתיים. לפני האימון אני צורך ג'ל אנרגיה, במהלך האימון משתמש במשקאות איזוטוניים שיעזרו לי להתאושש, אחרי האימון שייק חלבון וכעבור שעה ארוחה עתירת חלבון ופחמימות. אחרי שלוש שעות אני שוב רעב ואז אני אוכל שתי פרוסות עם ריבה, קינוח מתוק עד 400 קלוריות. אני מקפיד לשתות הרבה מים, הגוף הוא מכונה שצריך לתחזק אותה כל הזמן".

 

כושר

"בג'ודו צריך להיות חזק מאוד, עם שרירי ליבה טובים. אתה צריך להיות טיפ־טופ בכל המובנים. אני מגיע למשקלים מאוד גבוהים בחדר כושר כי אני מתחרה מול הרי אדם, צריך להפיל על הגב אנשים ששוקלים 170 קילו. אני רוצה לנצח בין השאר את טדי רינר הצרפתי, שהפסדתי לו, ואחד האתגרים הבאים שלי זה להיות חזק מספיק כדי לנצח אותו".

 

טיפוח

"בסיסי מאוד. מתקלח פעמיים ביום, גוזז לעצמי ציפורניים, לא צריך להוריד שערות בכלל לשמחתי".

 

לנפש

"הרבה פעמים מדברים על נפילת מתח אחרי תחרויות אבל אני לא מרגיש את זה, כי כל הזמן אנחנו מגשימים חלומות והולכים להשיג חלום חדש — כמו אולימפיאדת טוקיו 2020 וכמו אליפות העולם באוגוסט 2017, שבה אני רוצה לזכות במדליה, כי בתחרות כזו עדיין לא זכיתי.

 

"אני אופטימי, אבל כדי להגיע למצב של חשיבה אופטימית אני עובר הרבה מחשבות על סיכונים ומה יקרה אם לא. במבחן התוצאה אני מצליח לגייס את עצמי ולעשות את מה שצריך לעשות בזמן הנכון. משתדל כל הזמן להגיד לעצמי שיש דברים שהם לא בשליטתי, זו המנטרה שלי, שאני עושה הכי טוב שאני יכול. יש פה המון מרכיבים, שאחד מהם הוא מזל, לא רק להיות הכי טוב. זה כל כך משחרר כשאתה מוכן לקבל כל תוצאה אפשרית, כי בפעמים שהעסקתי את עצמי יותר מדי בתוצאה ולא בדרך, זה מאוד פגע בי. זו התפנית שהייתה לי בשנה האחרונה, שיניתי את הגישה.

 

"יש לי הורים מדהימים ותומכים שידעו לתת ספייס. זה ספורט שאתה חייב בו תמיכה נפשית וכלכלית, במיוחד כשאתה צעיר. נראה לי שהם יכולים להיות גאים. מגיל צעיר הקרבתי למען המקום שאני נמצא בו היום ואני גאה בזה. אני שואף להתקדם ולהשיג דברים חדשים, לתת השראה. פירגנו לי שזכיתי ואני רוצה לפרגן לאחרים. ככל שאתה נותן יותר אתה מקבל יותר".

 

שורה תחתונה

"אני נהנה מהחיים שלי, אני מבסוט מהם. הכל טוב".

 

מה אומרים המומחים?

רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, שערי צדק ספורט:

"מדד מסת הגוף (היחס בין הגובה למשקל) של אורי גבוה כיוון שיש לו מסת שריר גבוהה מאוד ולא בגלל עודף שומן. כאשר מדובר בספורטאים יש חשיבות מכרעת להרכב הגוף, היחס בין השומן לשריר, ולא רק למשקל המוחלט. ג'ודו הוא ענף ספורט שבו מתחרים על פי קטגוריות משקל, כך שמגיל צעיר ישנה חשיבות רבה למשקל, כיוון שלפיו קובעים מול מי תתחרה. לכן בענף זה הספורטאים מלווים מגיל צעיר על ידי דיאטנים, שמסייעים להם להגיע למשקל הקטגוריאלי באופן הבריא ביותר.

 

"אורי ספורטאי ותיק, בעל ידע רב בתזונה, ונעזר בתזונאי הנבחרת לשם בנייה מדויקת של תפריט תזונה, שמותאם עבורו מבחינה כמותית ואיכותית, וכן לתקופה בעונה. מטרתו היא לנצח את יריבו הצרפתי שגדול ממנו פיזית, כך שנושא המשקל קריטי להצלחתו.

"בתקופות עומס אורי שורף כ־5,000 קלוריות. הכמות גדולה בשל משקלו הגבוה ובשל תוכנית אימונים עמוסה. האתגר עבורו כעת, כאשר הוא בתקופת מנוחה יחסית, הוא להצליח לשמר ככל שניתן את מסת השריר ולא לצבור מסת שומן, כדי להגיע לתחילת העונה הבאה במצב גופני טוב.

 

"אני נהנה מהחיים. אני מבסוט. הכל טוב" (צילום: רמי זרנגר)
"אני נהנה מהחיים. אני מבסוט. הכל טוב"(צילום: רמי זרנגר)

"אורי נעזר בתוספי תזונה, בעיקר כאלו המבוססים על מזון, כמו אבקת חלבון ומשקאות אנרגיה המכילים פחמימות ומלחים. אלו מהווים אלטרנטיבה פרקטית למזון במהלך האימון ומיד לאחריו. בשאר היום התפריט של אורי מותאם להמלצות התזונתיות לספורטאים ברמתו ומכיל את כל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים בכמות גבוהה. הוא לא נמנע ממתוק, אך מקפיד שיהווה פחות מ־10% מהתפריט היומי שלו, ובכמות כזו ככל הנראה לא יהיו לזה השלכות שליליות".

 

צחי נחום, מנהל מקצועי בקבוצת הולמס פלייס:

"בהשראת חנוכה, אורי הוא 120 קילו של עופרת יצוקה. כיאה לספורטאי אולימפי, אורי חי סביב אימונים. האימונים מגוונים וכוללים שיפור אירובי, אימוני ג'ודו ואימוני חיזוק ספציפיים. ספורטאי ברמה כזו לא מתאמן רק בג'ודו, אלא גם באימונים משלימים, כמו תרגילי משיכה מתפרצים, חיזוק שרירי הליבה ועוד.

 

 

 

"הכנת הגוף לאימון היא חלק בלתי־נפרד מהאימון, ועל כן אורי מקבל חבישות וחיזוקים ספציפיים. פציעות ספורט הן חלק אינטגרלי מהאימונים, והצוות המקצועי של אורי, או של כל ספורטאי אחר ברמתו, עסוק במזעור הפציעות וחומרתן. צריך להבין שאורי עובד בעומסים גבוהים, התחרות עצמה היא מיצוי מלוא הפוטנציאל שלו כספורטאי, ועל כן סכנת הפציעה מרחפת כל הזמן אי שם בסביבה. לכן בניית תוכנית האימונים, ולא פחות ממנה מערך ההתאוששות, חשובים מאוד עבור אורי.

 

"אורי מתחרה בקטגוריית משקל גבוהה. הוא חייב להיות בעל מסה, ולכן אימוני הכוח עצימים ועם עומסים גבוהים. חיזוק פריפריאלי לא מספק והוא חייב עבודה על מרכז הגוף, מה שאנו קוראים שרירי ליבה. חיזוק ליבת הגוף מאפשר ייצור כוח בגפיים ויכולת התנגדות גבוהה יותר לפעולות היריב.

 

"אורי הוא גאווה גדולה. כרגע הוא בתקופת מנוחה אקטיבית, מפני שהגוף צריך להתאושש מהתקופה המאוד עמוסה ואינטנסיבית שהיה בה עד לאולימפיאדה האחרונה".

 

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור:

"אורי בחור צעיר מאוד, ולכן הגיוני שהוא דבק בשגרת טיפוח בסיסית. אולם מאחר שכלי העבודה שלו הוא הגוף, וכיוון שהוא מפעיל עליו מאמצים לא שגרתיים, הייתי מציעה לנסות להשקיע טיפה בשמירה על העור: העור הוא הרי האיבר הגדול ביותר בגופנו, ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על האיברים הפנימיים מפני מזהמים חיצוניים. אם העור סדוק ויבש, קל יותר למזהמים שונים לחדור לתוכו. אני ממליצה להשתמש בקרם לחות לאחר המקלחת".

 

צביה חי אל, מנהלת מעגלים, בית הספר לאימון ולהתפתחות אישית:

"לחלום ולהשיג, כך ניתן לתאר את חייו של אורי. הוא מהווה דוגמה טובה לכך שאם אתה רוצה להשיג מטרה אתה חייב לעבור דרך נחישות, התמדה וקושי - ולא לוותר. בנוסף הוא לוקח את כל התובנות שלו ואת ההשפעה שיש לו על הסביבה וממנף אותן עכשיו בהרצאות שהוא בונה לילדים ולנוער על הגשמת חלומות והישגיות, בהחלט דבר מבורך ומרשים.

 

"החיים האולימפיים שלו תובעניים, ובזמן שבני גילו מבלים לרוב בתוך חיים סטודנטיאליים או עדיין מטיילים בעולם, הוא נדרש לחיות חיים עם משמעת עצמית גבוהה במיוחד, לשמור על תזונה מוקפדת, על כושר מרבי ועל התמדה בלתי־פוסקת. אהבתי לראות שלמרות כל אלה הוא לא מוותר ולומד לימודי פסיכולוגיה אקדמיים ומשאיר זמן לחברים ולמשפחה, זה כלל לא מובן מאליו.

 

"שינוי הגישה שערך בשנה האחרונה הוא שינוי קריטי להצלחה בכל תחום, לא רק בספורט. אם אתה רוצה להצליח אתה חייב לחשוב באופן חיובי. אתה חייב לוודא שאתה עושה את המקסימום שלך ובצורה הכי טובה שאתה יכול. אתה חייב לפתח גישות חיוביות שמסתכלות תמיד על מה כן, על חצי הכוס המלאה. זה הדלק שלך כדי להמשיך בדרך הלא פשוטה לפעמים והמאתגרת אל היעד שהצבת. וכן, בסופו של דבר גם מזל הוא חלק מהצלחה, תזמון ומקום הם חלק בלתי־נפרד מהמשחק הזה של הישגיות".

 

"אין ספק שאחרי האולימפיאדה אלה חיים אחרים לגמרי. לפני האולימפיאדה הייתי מוכוון מטרה, מאוד ממוקד, מרוכז, הלכתי לישון מוקדם, אכלתי בזמן. עכשיו אני טיפה משחרר, זה טוב כיוון שמגיל צעיר אני כל כך בתוך זה. זאת שנה של החזרת הרעב, המוטיבציה"

 

סטיילינג: באדיבות בי"ס לסטיילינג "שנקר", איפור: סבטלנה קריחלי, עוזר צלם: שגיב כהן. מעיל, טומי הילפיגר, טישרט, Bamoss Square, חליפה, Bamoss Square

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"


פורסם לראשונה 25/12/2016 07:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי זרנגר
"לא מסוג האנשים שיוצא כל יום". ששון
צילום: רמי זרנגר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים