שתף קטע נבחר

בעל עסק? ההזדמנות שלפני תום שנת המס

עצמאי או בעל עסק? רגע לפני ששנת המס 2016 מסתיימת, כדאי לנצל את הטבות המס שהמדינה מעניקה. דני גיגי, מנהל מחלקת ייעוץ פנסיוני בבנק הפועלים מסביר איך תעשו זאת נכון

בשיתוף בנק הפועלים

 

עצמאי? במטרה לעודד עצמאים לחסוך לגיל פרישה, מעניקה המדינה הטבות במס בדרך של ניכוי וזיכוי בגין הפקדותיהם לאחד ממוצרי החיסכון הפנסיוני לטווח ארוך (קרן פנסיה, תכנית ביטוח או קופת גמל).

 

"בעקבות תיקון 3 , אוחדו כל הטבות המס בכל המוצרים הפנסיונים, ומומלץ מאוד לנצל אותן". אומר דני גיגי, מנהל מחלקת ייעוץ פנסיוני בבנק הפועלים. חשוב לציין, כי קיימת הצעת חוק פנסיה חובה לעצמאים והחוק ייושם החל מינואר 2017.

 

מהן הטבות המס בשנת 2016?

ההכנסה המזכה לעצמאי לשנת 2016 היא 208,800 שקל. כעמית עצמאי, שיעור החיסכון המזכה אותך בהטבות המס הינו עד 16% מהכנסתך החייבת במס ועד לתקרת ההכנסה הנ"ל. כלומר, ההפקדה המרבית בשנה זו היא 33,408 שקל.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בגין הפקדה זו תהנה מניכוי מס (הפחתת ההכנסה החייבת במס ובדמי ביטוח לאומי) בשיעור של 11% מהכנסתך ועד לתקרת ההכנסה המזכה (208,800 שקל), ובנוסף בגין 5% מהכנסתך המזכה תהנה מזיכוי במס (הפחתת תשלום מס בשיעור 35% מהפקדתך). כלומר, החיסכון לניכוי הוא 22,968 שקל והחיסכון לזיכוי 10,440 שקל.

 

לדברי גיגי, חשוב מאוד שבעלי עסקים יחסכו לגיל פרישה מעבר להטבות המס המוענקות להם. "התבססות רק על הטבות המס לא תאפשר קיום בכבוד החל מהפרישה, ובעיה זו מחריפה על רקע הגידול המתמשך בתוחלת חיים, המשברים בשוק ההון וסביבת הריבית נמוכה".

 

איך להגדיל את החיסכון לגיל פרישה מעבר להטבות המס?

"אפשר לחסוך באחד ממוצרי החיסכון הפנסיוני הקצבתי ולהגדיל את הקצבה הצפויה בגיל פרישה. לחילופין, ניתן לחסוך בכל אחד מאפיקי החסכון (לפי תיקון 190, קופת גמל להשקעה, אפיקים פיננסיים וכד') ולייעד אותם לקבלת פנסיה בגיל פרישה".

 

מה עם אובדן כושר עבודה?

"מעבר לכל ההטבות במס בגין החיסכון בקופות גמל לקצבה ובקרנות השתלמות, ניתן לרכוש כיסוי ביטוחי למקרה אובדן כושר עבודה וליהנות מניכוי בשיעור 3.5% מההכנסה ועד לתקרה של 2.5 פעמים השכר הממוצע במשק (23,660 שקל) לחודש, דהינו, עד 828 שקל לחודש (9,937 שקל לשנה).

 

מהן ההטבות בקרן השתלמות בשנת 2015?

"ההפקדה לקרן השתלמות לעצמאים לצורך ניצול הטבות המס הינה בשיעור 7% מהכספים עד לתקרה של 261 אלף שקל, כלומר הפקדה שנתית של 18,270 שקל בשנת 2016.

 

דני גיגי, מנהל מחלקת יעוץ פנסיוני בבנק הפועלים (צילום: בנק הפועלים) (צילום: בנק הפועלים)
דני גיגי, מנהל מחלקת יעוץ פנסיוני בבנק הפועלים(צילום: בנק הפועלים)

מתוך הפקדה זו 2.5% הראשונים (6,525 שקל) אינם מזכים בהטבות מס ו-4.5% הבאים (11,745 שקל) מוכרים בניכוי הבא לידי ביטוי בהפחתת ההכנסה החייבת במס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות.

 

שיעור ההטבה במס הוא בהתאם למס השולי של העצמאי. בנוסף, במועד המשיכה כדין (בדרך כלל 6 שנים) החוסך זכאי לפטור ממס רווח הון על הכספים עד לתקרת הפקדה השנתית המוטבת 18,240 שקל בשנת 2016.

 

גיגי מסביר כי "'תקרת הפקדה מוטבת' אינה תלויה בהכנסה ועצמאי רשאי להפקיד עד לתקרה זו וליהנות במועד המשיכה מפטור ממס רווחי הון. הפקדה מעבר לתקרה זו תחויב במועד המשיכה במס בשיעור 25% על הרווח הריאלי".

 

יש בעלי עסקים קטנים שמקימים חברה ועובדים בה כשכירים. מהן הטבות במקרה כזה?

קיימת הגדרה של 'חבר בעל שליטה בחברת מעטים'. אם הוא עונה על ההגדרה הזו, הרי שבתיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2012, בוצעו מספר שינויים בנושא ההפרשות לתכנית הפנסיונית (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל). השינוי השווה למעשה את שיעורי ההפרשה והתקרות לתגמולים לאלה המקובלים אצל שכיר רגיל, למעט פיצויים. המשמעות:

 

על חשבון החברה: עד 7.5% מהמשכורת החודשית עד לתקרה של 23,660 שקל (1,774.5 שקל) יותרו לחברה כהוצאה.

 

על חשבון החברה: 5%-7% מהמשכורת החודשית עד לתקרה של 23,660 שקל ( 1656.2 - 1183 שקל בהתאמה) יופקדו במקביל.

 

ומה עם הפיצויים?

החברה תוכל לנכות כהוצאה את ההפקדה לפיצויים בגין העובד עד לשיעור של 8.33% משכרו של העובד, אך לא יותר מ- 12,230 שקל בשנת 2016.

 

ומה עם קרן ההשתלמות לחבר בעל שליטה?

הפקדת החברה שתותר כהוצאה תהיה בשיעור של 4.5% ממשכורת קובעת עד לתקרה של 15,712 שקל לחודש, במקביל להפקדת העובד בשיעור 1.5% מאותה משכורת.

 

החברה רשאית להפקיד עד 7.5% מהמשכורת הקובעת, אך ההפרש בין 4.5% ל- 7.5% לא יותר כהוצאה לחברה אך לא יחויב במס בידי העובד.

 

בנוסף, בעת משיכת קרן ההשתלמות כדין ייהנה החבר מפטור ממס על רווחי הון עד לתקרה המוטבת בשנת 2016 - 18,854 שקל לשנה.

 

מהם שיעורי ההפרשה לפנסיה לעובדים שמעסיק בעל העסק?

אם הינך מעסיק עובדים שכירים, הרי שחל עליך צו הרחבה לפנסיה חובה המחייב אותך לבצע הפקדות לביטוח הפנסיוני של עובדיך. שיעורי ההפרשה השנה הם:

 

כיום- 5.75% על חשבון העובד 6.25% על חשבון המעביד ו- 6% על חשבון פיצויים.

 

מ- 2017 : 6% על חשבון העובד 6.5% על חשבון מעביד ו- 6% על חשבון פיצויים.

 

לסיכום, ההמלצות לעצמאי בעל עסק:

 

• נצל את הטבות המס בקופות גמל ובקרנות השתלמות.

 

• אל תסתפק בחיסכון המעניק לך הטבות מס בלבד.

 

• יעד את החיסכון בקרן ההשתלמות לגיל פרישה.

 

• התחל לחסוך בגיל מוקדם ככל האפשר.

 

• מומלץ להיעזר ביועץ פנסיוני "אובייקטיבי".

 

הערה : כל האמור לעיל הינו מידע והסברים כלליים בלבד, אשר אינם מהווים ייעוץ פנסיוני או ייעוץ להשקעות ואינם מהווים תחליף לייעוץ המותאם ללקוח ולצרכיו האישיים. המידע ניתן בהתאם לחוק ולכללים הידועים כיום.

 

בשיתוף בנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים