שתף קטע נבחר

תנגודת הירידה במשקל: כשהמשקל תקוע למרות הדיאטה

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, רק 6%, מתוך המתמודדים עם משקל עודף של 30 ק"ג ויותר, מסוגלים להפחית משקל ולשמור על ההישג לטווח ארוך באמצעות כוח הרצון. 6 עובדות על הקשר בין דיאטות לכוח רצון - וגם האם ההצלחה בדיאטה לגמרי תלויה בכם?

המחקר הרפואי עדיין לא הניב דיאטת ניסים ונפלאות שיגרמו לכולנו להתפעל מירידה משמעותית במשקל, הנשמרת לאורך זמן, בלי כל מאמץ מיוחד מצדנו.

 

אתם, שתמיד ייחלתם למשקל הנכסף, ניסיתם כבר מגוון דיאטות שצצות חדשות לבקרים כמו דיאטת מרקים, פליאו לעומת טבעונות או דיאטה ללא גלוטן, ולא פעם וכנראה שגם לא פעמיים האשמתם את עצמכם בחוסר הצלחה.

 

בוודאי גם הייתם בטוחים שאם רק היה לכם קצת יותר כח רצון ושליטה עצמית, הייתם מצליחים בדיאטה, נכון? אז זהו, שלא!

 

קראו עוד:

דיאטה: למה תמשיכו להשמין גם כשתאכלו פחות

זהירות: 5 מאכלים "בריאים" שיהרסו לכם את הדיאטה

בדיאטה? 10 טעויות שעלולות להרוס אותה

 

הנה כמה עובדות שכדאי לדעת על דיאטה וכוח רצון:

1. לא מחזיקים מעמד: על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, רק 6%, מתוך המתמודדים עם משקל עודף של 30 ק"ג ויותר, מסוגלים להפחית משקל ולשמור על ההפחתה לטווח ארוך באמצעות כוח הרצון: דיאטה, תרופות ופעילות גופנית.

 

2. סטיגמות על השמנה: אנחנו נוטים להדביק סטיגמות על הסובלים מהשמנה, כאשמים במצבם ומייחסים להם תכונות של עצלנות או היעדר כוח רצון, אולם אלו מושגים מיושנים המושרשים בציבור הרחב ופוגעים בסובלים ממנה.

 

יש המון סיבות שעשויות לתרום להשמנה החל במגדר, גיל ומקום המגורים, דרך חיידקים במעי הגס, זמני הארוחות, שעות השינה, תרופות, עישון, תזונת האם בהיריון, וכלה בעוד הרבה גורמים, שחלקם עדיין בשלבי מחקר ומשפיעים על קצב הירידה במשקל, האינדיבידואלי של כל אחד ואחת.

 

כיום המחקרים מנסים לפתח אלגוריתם משוכלל שינבא כמה חטובים נהיה על פי תגובת גופנו לכל מזון ומזון, על פי פרופיל החיידקים במעיים, התגובה הגליקמית הייחודית, פיזור השומן בגוף, בדיקות הדם, המגדר, סביבת החיים, הגיל ועוד.

 

הימנעות מפיתויים. כוח רצון הוא כמו שריר שצריך אימון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הימנעות מפיתויים. כוח רצון הוא כמו שריר שצריך אימון(צילום: shutterstock)

 

 

3. עניין של שליטה עצמית: למרות המנגנונים השונים של גופנו והשוני הגנטי המבדיל בינינו, דיאטה עדיין דורשת מכולנו שליטה עצמית והימנעות תמידית מפיתויים. מחקרים מעידים שכוח רצון הוא כמו שריר שצריך אימון מחד ומנוחה מאידך.

 

כדאי לדעת שכוח רצון אינו משגשג בתנאים של לחץ, חרדה, או דיכאון. גם לא כשעובדים עד השעות הקטנות או צורכים ג'אנק פוד, קפה או סיגריות. כח הרצון נחלש גם בתנאים של זיהום אוויר, מחלות וכאבים. לעומת זאת, כוח הרצון משגשג דווקא בתנאים טובים: שינה, פעילות גופנית ורוגע נפשי.

 

4. התנגדות לירידה במשקל: על התנגדות הגוף לירידה במשקל, שמעתם? – 50% מהאנשים שעושים דיאטה חווים תופעה שנקראת "תנגודת הירידה במשקל" - כאשר הדיאטה והירידה בצריכת הקלוריות, "גורמת" לגוף "להתנגד" להרזיה באמצעות חיסכון בשריפת הקלוריות באופן לא פרופורציונלי וללא קשר למידת החסך הקלורי.

 

בתופעה מעורבים מנגנוני גוף רבים ובעיקר מערכת חמצון הסוכרים והשומנים, מערכת העצבים (אדרנלין), הורמונים (הורמוני התירואיד, לפטין ואחרים) והשרירים. הסיבה הבסיסית שלא כולם נפגעים ובוודאי לא באותה מידה היא השונות הגנטית האדירה בין אנשים.

 

5. אורח חיים בריא: על פי סקר בריאות ותזונה לאומי שנערך באחרונה בקרב תלמידי כיתות ז' עד י"ב, לפחות אחד מכל ארבעה בני הנוער בישראל עדיין אוכלים הרבה ג'אנק פוד ורצוי מול הטלוויזיה, אחד משלושה מעשנים ולפחות אחד משניים שותים אלכוהול.

 

לא משנה מאיזו זווית נסתכל על זה: תזונה נכונה ואורח חיים פעיל הם מפתח לחיים בריאים ולגוף בריא. גם אם המשקל אינו לטובתנו, המחקרים מוכיחים שעדיף להיות שמן בעודף משקל של עד 20 ק"ג שחי אורח חיים בריא, לעומת רזה שאינו מקפיד על תזונה או פעילות גופנית.

 

6. השמנה קיצונית מסכנת את החיים: אם אתם סובלים מהשמנת יתר ומדד מסת הגוף שלכם הוא 40 BMI ויותר, או מדד מסת הגוף שלכם היא 35-40 אבל עם מחלה נלוות אחת לפחות מבין המחלות הבאות: סוכרת, יתר לחץ דם, בעיות אורטופדיות, כבד שומני, שומנים בדם, דום נשימה בשינה, מחלת לב איסכמית, על פי ארגון הבריאות העולמי ואגודות רופאים רבות בעולם, ניתוח קיצור קיבה הוכח באינספור מחקרים כדרך היעילה ביותר לירידה במשקל והחלמה מהמחלות הנלוות הנ"ל.

 

השמנה קיצונית היא מחלה חמורה שגורמת מוות. כמו שלא הייתם מזניחים מחלה מסכנת חיים, אל תזניחו את בריאותכם כאשר אתם חולים בהשמנת יתר.

 

הכותב הוא מנהל שירות כירורגיה לפרוסקופית בחטיבה הכירורגית במרכז רפואי אסף הרופא


פורסם לראשונה 12/01/2017 08:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המשקל לא יורד? לא בטוח שאתם אשמים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים