שתף קטע נבחר

מפגע בטיחותי: כך תמנעו ותטפלו בקורוזיה בסורגים ובמעקות

מעבר לעובדה שמדובר בכשל במיגון הבית, הרי שקורוזיה מתקדמת יכולה לגרום לאסון כשמדובר בסורגים ובמעקות עם חלודה. איך תמנעו זאת מראש ועל איזו תחזוקה להקפיד? אתר "המקצוענים" עם המדריך

סורג ישן שלא הקפדתם על תחזוקתו והוא מלא בקורוזיה, נחשב למפגע של ממש. אם ילד מטפס ונשען עליו, הוא יכול ליפול. כך גם מעקה בחדר מדרגות שלא תוחזק לאורך שנים והוא כבר רקוב ויכול להיתלש בקלות. כדי למנוע את האסון הבא, וכדי להתקין סורגים שיישארו בטיחותיים לאורך 30 שנה, הנה מה שצריך לדעת לפני שלב ההתקנה ובשלבי התחזוקה.

 

עוד כתבות בנושא:

איך מונעים עובש בבית

נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית

סימנים של רטיבות

 

בחרו בברזל מגלוון והקפידו על צביעתו אחת לכמה שנים  (shutterstock) (shutterstock)
בחרו בברזל מגלוון והקפידו על צביעתו אחת לכמה שנים (shutterstock)

 

גם ברזל מגלוון יכול להחליד לאורך זמן

אמנם סורגים, שערים, גדרות ומעקות מיוצרים מפלדה עם שכבת גלוון, אולם גם זה לא פתרון שמונע קורוזיה לאורך זמן. "שכבת הגלוון עשויה אבץ שמטרתו להגן על הפלדה", מסביר שי ליטני, יו"ר פורום הקורוזיה בלשכת המהנדסים והאדריכלים. "האבץ מהווה את ה'מתכת החלשה' ומקריב את עצמו בהגנה על הפלדה ולמעשה עובר תהליך קורוזיה במקום הפלדה. לאחר שנים בודדות, מתגלים מוקדי חלודה בריתוכים או בקצוות חדים. במקומות אלו האבץ כבר לא קיים והברזל נחשף ומתחיל להחליד ולהיחלש".

 

מה הסכנות הכרוכות בהתעלמות מקורוזיה?

"כשמדובר בשערי כניסה ובגדרות, לרוב הבעיה תהיה של היעדר מיגון", אומר צחי אמרוסי ממסגריית צחי באתר "המקצוענים". "קל יותר לפרוץ לשער או לגדר שיש עליהם חלודה, שכן הם מתעקמים ומתפרקים בקלות יחסית. כשמדובר בסורגי חלונות ובמעקות של מרפסות ומדרגות מדובר במפגע של ממש המהווה סיכון בטיחותי, שכן ניתן ליפול במצב שהמעקה אינו יציב. כדאי לתפוס את הקורוזיה בזמן כדי שניתן יהיה לתקן אותה ולא להחליף את כל הסורג או המעקה. לרוב גם אם הברזל צבוע במספר שכבות, הקורוזיה יוצאת החוצה מפני שהיא גורמת לבועות וחודרת דרך שכבות הצבע".

 

מהן הטעויות בהליך העבודה שגורמות לקורוזיה? "חוסר השחזה של הריתוכים המהווים נקודת תורפה למערכות הציפוי, הכנת שטח לקויה מתחת לצבע או שימוש בצבע לא מתאים מעל גלוון יכולות לגרום לקורוזיה", אומר ליטני.

 

 

כיצד באמצעות עבודה מקצועית ניתן למנוע את הקורוזיה?

"חשוב מאוד לדרוש מראש מבעל המקצוע להקפיד על הליך הייצור הראשוני", מציע ליטני. "יש לוודא שהוא השחיז את כל הריתוכים לפני הגלוון והצביעה. בתהליך בנייה חשוב שמהנדס או מתכנן המכיר את מערכות ההגנה ויודע להתאים אותן לסביבה שבה הציוד המותקן ירשום מפרט טכני מפורט לשלבי הגלוון והצביעה. יש לחשיבות רבה לעצם הקרבה לים או לכל גורם אחר שיכול לגרום לקורוזיה".

  

אמרוסי: "יש כאלו שמחפשים לחסוך, ומתעקשים על ברזל שחור במקום על ברזל מגלוון. החיסכון הוא שולי לטווח ארוך. גלוון מייקר בכ-25% את המחיר, אך מחזיק מעמד לאורך 30 שנה עם תחזוקה נכונה. ברזל שחור יכול להחליד תוך שנה עד 3 שנים. גם על ברזל מגלוון חשוב להקפיד לשים 3 שכבות של צבע מונע חלודה. השכבה הראשונה צריכה להיות של חומר מקשר, ומעליה 2 שכבות של צבע אפוקסי".

 

כשמדובר בבית הבנוי בקרבת ים, כדאי לבחור בסורגי נירוסטה. "גם הם מחלידים בסופו של דבר, אך הם יותר עמידים מברזל מגלוון", מסביר אמרוסי.

 

מהו עובי הסורג המומלץ? "כדאי לבחור בפרופיל של 20/20 מ"מ ובסורג מלא (ולא חלול) בעובי של 12 מ"מ", מציע אמרוסי. "כשהסורג חלול ומחליד הוא מתפרק בקלות רבה יותר מאשר כשהוא מלא. חשוב לעגן את הסורגים לקיר בעזרת ברגי ג'מבו (המגיעים מגלוונים) ולצפות את כל הבורג בסיליקון איכותי על מנת שלא יחדרו אליו מים".

 

על איזו תחזוקה חשוב להקפיד?

"יש לנקות היטב את המקום החלוד ולהסיר לחלוטין את החלודה", מציע ליטני. "מסביב למקום הפגוע יש להשחיז בעדינות פאזה חלקה בקצה הצבע הקיים. התיקון מעל אזור מגלוון מתבצע על-ידי יישום צבע יסוד עשיר-אבץ ומעליו יש לצבוע עוד 2 שכבות צבע נוספות. לשילוב מתאים של שכבות הצבע והתאמתם לכל סביבה ומקרה, כדאי להתייעץ עם יועצי הצבע המקצועיים בחנויות. בקשו צבעי יסוד וצבעים עליונים שמתאימים לתנאי חוץ ועמידים גם בפני קרני השמש (UV). אם מדובר על צביעה מעל גלוון, מומלץ לבחור צבעים המיועדים ליישום מעל גלוון, בניגוד לצבעים אחרים המיועדים ליישום ישירות מעל פלדה."

 

מחפשים מסגר? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים