שתף קטע נבחר

שיקום שכונות בשדרות: בסימן בנייה ירוקה

בחודשים האחרונים הסתיים פרויקט שיקום שכונות בשדרות, אך הפעם בסגנון מיוחד. בנייני הרכבת הוותיקים שופצו על פי סטנדרט בנייה ירוקה, וכעת התושבים מתגאים בבניין משופץ, ידידותי לסביבה וחסכוני באנרגיה

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר החדשה

 

מאמץ משותף של משרד הבינוי והשיכון, קק"ל, הפורום הישראלי לאנרגיה ועיריית שדרות, הביא לסיומו המוצלח של שיפוץ אנרגטי ראשון מסוגו בשדרות בחודשים האחרונים.

 

המטרה היתה לשפץ בניין רכבת ישן, בן 18 דירות, הנמצא ברח' בן-נון בעיר, ולהתאימו ככל הניתן לבנייה ירוקה ולחסכון אנרגטי. עד כה לא נעשה ניסיון מסוג זה בשיפוץ ירוק של מבנים קיימים.

 

הפרויקט הינו חלק מתכנית 'שיקום שכונות' המתחדשת של משרד הבינוי והשיכון ועמידר, אשר כוללת שורה של פרויקטים ופעילויות לרווחת התושבים בעשרות שכונות ברחבי ישראל - הן בהיבט הפיזי של שיפוץ בניינים והן מבחינת פעילות חברתית והעצמת הקהילה המקומית.

 

כיצד בוצע הפרויקט הירוק והשאפתני?

הפרויקט בשדרות, שאמור להוות דוגמה לשיפוצים ירוקים נוספים בכל הארץ, נעשה בשיטת ה'רטרופיט', המתרכזת בחיסכון אנרגטי. הדיירים נהנים לאחר השיפוץ מחיסכון כספי על הוצאות המים והחשמל, כאשר מצד שני החיסכון העתידי מאפשר שמירה על הטבע, וגם מהווה מרכיב חשוב בסטנדרטים של בנייה ירוקה.

 (באדיבות _גלעד-שיף אדריכלות, יעל כהן פארן, דורון קדוש) (באדיבות _גלעד-שיף אדריכלות, יעל כהן פארן, דורון קדוש)
(באדיבות _גלעד-שיף אדריכלות, יעל כהן פארן, דורון קדוש)
 

שיפוץ המבנה בבן-נון 6 בשדרות, שנעשה בשטח של כ-1,500 מ"ר בנוי, כלל שיפור רמת הבידוד של מעטפת הבניין, הצללות, טיפול בגג ובקומת עמודים קיימים, והתקנת אמצעי חיסכון באנרגיה.

 

כחלק מהפרויקט נערך מיפוי של כמות הקרינה על החזיתות השונות ובחינה של תנאי הנוחות התרמית בדירות, בחירת מפרט לשדרוג המעטפת החיצונית והפנימית, ועיצוב אמצעי הצללה מותאמים לפרויקט. בנוסף, נערכה גם פעילות חינוכית-הסברתית בקרב הדיירים.

 

הבידוד האיכותי, ההגנה על החלונות מקרני שמש ומרכיבים נוספים של בנייה ירוקה וחסכונית בצריכת אנרגיה, הפכו את הבניין ליעיל יותר מבחינת צריכה. אמצעי הבידוד וההצללה מפחיתים למעשה את הצורך בהפעלת קירור בעונת הקיץ, ובכך הם חוסכים בעלויות וגם מפחיתים את זיהום האוויר.

 

בפרויקט, שתקציבו היה מעל חצי מיליון שקל ואשר מומן על ידי קק"ל ומשרד הבינוי והשיכון, לקחו חלק גם חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון והמשרד להגנת הסביבה. תכנון השיפוץ בוצע על ידי משרד 'גלעד-שיף אדריכלות', המתמחה בבנייה ירוקה.

 

לרווחת האוכלוסיות המוחלשות

העובדה כי מדובר בבניין רכבת ישן בשכונה ממעמד סוציו-כלכלי נמוך, הופך את ההתייעלות האנרגטית לחשובה ביותר. המבנים הותיקים בעייתיים מבחינת צריכת אנרגיה, משום שהם חשופים לבריחה של קור בקיץ וחום בחורף ולהיפך.

 

מובילי הפרויקט מתכננים לנטר מקרוב אחרי הוצאות האנרגיה של הבניין ודייריו, על מנת לבחון את יעילות השיפוץ והכדאיות של שיפוצים דומים בעתיד.

 

שיפור מראה הבניין, אשר עוצב בצורה ייחודית ונעימה לעין, משפר את איכות החיים הכללית בשכונה, מעלה את שווי הנכסים ומספק אופק של התפתחות ושגשוג עבור התושבים.

 

"אני גאה על היותנו חלוצים בתחום הבניה הירוקה בבניינים ותיקים בישראל, תוך קידום חסכון אנרגטי", אומר ראש העיר אלון דוידי. "נמצאת בתנופה אדירה בכל התחומים וכך גם בתחום הבינוי. מחד, אנו בונים ביתר שאת שכונות חדשות ומודרניות, ומאידך, אנו פועלים לשקם ולפתח את השכונות הוותיקות, דבר הנותן מענה מקיף לשיפור חזות העיר בכל חלקיה. עידוד פרויקטים מסוג זה וחדשנות שכזאת הינם חלק מחזוני להפיכת שדרות לבירת הנגב המערבי. אני מודה לכלל הגורמים שסייעו בהוצאת הפרויקט לפועל ושמח על שיתוף הפעולה הנפלא בין 'הפורום הישראלי לאנרגיה', קק"ל ופרויקט 'שיקום שכונות' של משרד הבינוי והשיכון". 

 

בשיתוף משרד הבינוי והשיכון ועמידר החדשה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות _גלעד-שיף אדריכלות, יעל כהן פארן, דורון קדוש
באדיבות _גלעד-שיף אדריכלות, יעל כהן פארן, דורון קדוש
מומלצים