שתף קטע נבחר

הסלולר לא יחזור למחירים הגבוהים של פעם

עסקת גולן טלקום - אלקטרה - סלקום צפויה להכניס את ענף הסלולר לשווי משקל כלכלי. סלקום ופרטנר צפויות להציג ביצועים טובים יותר כבר במהלך השנה הקרובה

עסקת גולן טלקום - אלקטרה - סלקום שנחתמה היום בין הצדדים מגיעה על רקע רצונם של בעלי המניות בגולן טלקום לממש את השקעתם ולא לבצע השקעות משמעותיות בתשתיות סלולר כפי שהתחייבה במכרזי הדור השלישי והרביעי שזכתה בהם.

 

נזכיר שלפני כשלוש שנים החלה גולן טלקום בפירוק תשתיות הדור השלישי שהקימה, ומאותה עת התבססה על מודל כלכלי מוטה מרכיב עלויות קבועות, מודל שכזה גרם לה להיות אדישה באשר למחיר המוצע ללקוח שכן התשלום בעבור השימוש קבוע גם כך (הסכם אירוח עם סלקום בנוגע לתשתיות). האסטרטגיה של גולן והנסיבות שצויינו, הביאו אותה להציע מחירים אגרסיביים שוברי שוק שגררו את כל הענף לתחרות כואבת שהביאה למצב ששחקניות הוותיקות שנאלצו לשמור על נתח שוק עשו זאת על חשבון המחיר עד כדי כך שמחירי הסלולר יצאו מאיזון כלכלי מבחינת חברות הסלולר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כיום, מהרגע שהבעלים הקודמים של גולן טלקום, שחיפשו להיות מתחרה שובר שוק ולבצע מעין "אקזיט" מצידה של אחת מהשחקניות הקיימות, יצאו מהתמונה ובמקומם נכנס שותף אסטרטגי של סלקום בדמות אלקטרה, שאף קיבלה הלוואה של 130 מיליון שקל על מנת לממן את רכישת גולן בעסקה של כ-350 מיליון שקל.

 

מלבד ההלוואה מסלקום, כחלק מעסקת חבילה, ההסכם כולל גם הבנות באשר לשיתוף אתרים בין סלקום לגולן טלקום - שבו התחייבה אלקטרה בשם גולן להשקיע בתשתיות סלקום סכום מוערך של כ-210-200 שקל בשנה במהלך 10 השנים הקרובות. כל אלו, מצביעים על כך שמדובר במשקיע אסטרטגי שמגיע לזמן ארוך ובמצב כזה שהוא מחויב להשקעות משמעותיות ומכאן גם להחזר ההשקעות הללו נראה שהמכירה צפויה להוביל להתמתנות ברמות התחרות שהכרנו בשנים האחרונות.

 

מה יקרה למחיר?

התמתנות שכזו בתחרות צפויה להביא לעליות מחירי שירותי הסלולר הנמוכים אליהם התרגלנו בטווח הזמן הלא רחוק. יחד עם זאת, יש לזכור שענף התקשורת צפוי לקלוט שחקן נוסף בקרוב, שישי במספר, אקספון של חזי בצלאל שגם היא הגיעה להבנות עם סלקום בקשר לשיתוף אתרי הסלולר צפויה להיכנס לענף הסלולר בשנת 2017. בין אם אקספון תיכנס לענף הסלולר ובין אם לא עדיין מדובר בחמישה - שישה שחקנים מתחרים כך שלא צפוי שמחירי הסלולר יעלו לרמות שהכרנו לפני כמה שנים אך בהחלט ניתן לצפות לשפיות מסויימת בענף שיחפש את דרכו למחירי שיווי משקל כלכליים.

 

כמובן שהמנצחת הגדולה מכל הסיפור היא סלקום שפעם אחת מוציאה את השחקן בעל האסטרטגיה שוברת השוק, ובפעם השניה נהנית מהסכם שיתוף אתרים עם אותו שחקן לתקופה ארוכה של לפחות עשר השנים הקרובות.

 

מלבד סלקום, צפויות יתר שחקניות הסלולר בענף ליהנות מאותה התמתנות ברמות התחרות, בראשן פרטנר שמרכיב שירותי הסלולר שלה משמעותי יותר מאשר חברות כמו הוט ופלאפון (חברת בת בבעלות מלאה של בזק שמרכיב הכנסות ורווחיות הסלולר שולי בקבוצה).

 

נזכיר שהעסקה כפופה לאישורים רגולטוריים, בין היתר על ידי רשות הגבלים עסקיים. מאחר שלפני קצת יותר משנה חסמה רשות הגבלים אפשרות למיזוג בין סלקום לגולן, ולאור העובדה שבעסקה הנוכחית סלקום מהווה נדבך מרכזי בעסקה בין גולן לאלקטרה (הלוואה של כ-130 מיליון שקל והסכם שיתוף אתרים אסטרטגי המהווה חלק מהותי מהעסקה), קיים ספק כלשהו שהעסקה לא תקבל את ברכתה של רשות הגבלים עסקיים. יחד עם זאת, לאור האלטרנטיבה שעשויה להביא חברה כמו גולן הכוללת כ-800 אלף מנויים לחדלות פירעון, ולאור העובדה שלא מדובר ברכישה במישרין על ידי סלקום ,ההערכה היא עסקה זו תקבל את האישור הנדרש מצד הצדדים הרלוונטיים.

 

בשורה התחתונה, נראה שענף התקשורת בדרך לשווי משקל כלכלי כזה שיביא לעליית מחירים מסוימת במהלך השנה הקרוב,ה אך לא ישיב לרמות המחירים שהכרנו ערב כניסתן של גולן טלקום והוט מובייל לענף. לאור האמור לעיל, חברות הסלולר הוותיקות סלקום ופרטנר צפויות להציג ביצועים טובים יותר כבר במהלך השנה הקרובה.

 

אלעד כהן הוא אנליסט בבית ההשקעות אפסילון. סלקום ואפסילון נמנים בין חברות קבוצת אידיבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: Gettyimages
צילום: Gettyimages
מישל טיבולי
אלעד כהן, אנליסט באפסילון
מישל טיבולי
מומלצים