שתף קטע נבחר

נמאס לכם מסתימות ביוב? כך תתנתקו מהקו של הבניין

אם אתם סובלים מהצפות ביוב חוזרות ונשנות ונמאס לכם לריב עם ועד הבית, תתנתקו. לא לפני שאתם מקבלים את אישור הוועד, כמובן. באילו מקרים ההתנתקות תשתלם, כיצד תוכלו להזיל עלויות וכמה זה יעלה לכם? אתר "המקצוענים" עם הסקירה

אם אתם מתגוררים בקומות הראשונות בבניין ישן, ייתכן שאתם סובלים מהביוב של כלל הדיירים. במקרה של סתימה, הביוב צף בחלקו התחתון של המבנה ויכול לגרום לאי נעימות ולהוצאה כספית מיותרת. אמנם, זו אחריות של ועד הבית לטפל בתקלה שמקורה בצנרת הביוב של כלל הבניין, אך בפועל זה לעתים כרוך בהתעסקות מול ועד-הבית, בהמתנה לבעל מקצוע מטעמם ולרוב לחוסר פתרון קבוע של הבעיה שחוזרת על עצמה לעתים קרובות.

 

הבעיה יכולה להיות גם בחדרי המטבח של הקומות הראשונות, כשלעתים עולים מים עכורים מכיוון כיור המטבח. כאן מדובר בצנרת המים ולא בצנרת הביוב, אך הבעיה מעצבנת לא פחות.

 

עוד כתבות בנושא:

איך מונעים עובש בבית

נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית

סימנים של רטיבות

 

מה גורם להצפות ביוב? "במרבית המקרים מדובר בשימוש במגבונים ובמוצרי היגיינה של חלק מהדיירים ובהיעדר תחזוקה שנתית נאותה (ניקוי קווי ביוב) מצד ועד הבית", מסביר גיא אפריאט מגיא אינסטלציה באתר "המקצוענים". "ביתר המקרים מדובר בבלאי טבעי של צנרת הביוב".

 

 (צילום: רוני נבות) (צילום: רוני נבות)
(צילום: רוני נבות)

 

מי אחראי על טיפול בבעיות של הצפת ביוב: בעל הדירה או ועד-הבית?  

במקרה של תקלות בצנרת, כיצד יודעים אם הבעיה היא באחריות בעל הדירה או באחריות כלל הדיירים בבניין? "העניין הוא לא מיקומו הגיאוגרפי של הצינור שבו ישנה הבעיה, אלא בייעודו", מסביר עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור.

 

"אם התשתית משמשת רק דירה אחת, האחריות תהיה של בעל הדירה. אם התשתית משרתת רק את מיעוט הדירות בבניין היא תהיה באחריות בעלי דירות אלו בלבד. במקרה שהתשתית משמשת את כלל הדיירים, הרי שהיא באחריות ועד-הבית, אשר אמור לדאוג לא רק לתיקון תקלות בצנרת הביוב המשותפת אלא גם לתחזוקה שלהם. אחת לתקופה עליו לבצע ניקיון יסודי שישמור על תקינות הצנרת".

 

מה עושים במקרה שאחד מבעלי הדירות לא מעוניין להשתתף בהוצאה? "סעיף 58 לחוק המקרקעין קובע שעל כל בעל דירה חובה לשאת בתשלום הרכוש המשותף", מסביר ישראל. "לכן, במקרה של סירוב ולאחר הגשת מכתב התראה אליו, ניתן להגיש נגד אותו דייר סרבן תביעה בפני המפקח על רישום המקרקעין".

 

האם הפתרון הוא להתנתק מקו הביוב של הבניין?

אם מאסתם בהתקשרות עם ועד הבית ואתם מעוניינים להתנתק מקו הביוב של הבניין, קחו בחשבון שההתנתקות מהם תהיה חלקית. כלומר, מעבר לכך שתצטרכו לשלם על יצירת קו נפרד עבורכם ועבור תחזוקתו השוטפת, תהיו מחויבים על פי חוק להמשיך לשאת בעלות תחזוקת מערכת הביוב המשותף.  

 

באילו מקרים כדאי להתנתק? "לרוב הבעיה היא בקומות הראשונות בבניינים ישנים שהצנרת שלהם לא הוחלפה ויש סתימות לעתים קרובות", אומר אפריאט. "דירות הקרקע ממילא מחוברות ישירות לביוב, ולכן הן לא סובלות מהבעיה של חיבור לצנרת של כלל הבניין. בבניינים חדשים, כשכל הצנרת החדשה, דיירי הקומות הראשונות גם כן אינם סובלים מהבעיה".

 

האם נדרש אישור מועד הבית לצורך התנתקות מקו הביוב המשותף? "מכיוון שהתנתקות כזו משפיעה על הרכוש המשותף (הן על הצנרת והן על חזות הבית המשותף), נדרש אישור של ועד הבית", מסביר ישראל. "זאת, בין אם הצנרת ממוקמת מתחת לאדמה ובין אם היא מעקף חיצוני גלוי", מסביר ישראל. "במקרה של סירוב מצד ועד-הבית, בעל הדירה יכול לפנות למפקח על רישום המקרקעין".

 

על בעל הדירה להודיע לוועד הבית ולקבל את אישורו על הנחת הצנרת החיצונית בין אם היא מונחת מתחת לאדמה ובין אם הוא יוצר מעקף חיצוני גלוי.

 

כמה זה יעלה לכם?

אם מדובר בעבודה קלה יחסית כשהקומה הראשונה לא גבוהה מדי ואורך הצנרת הנדרש הוא סטנדרטי, לרוב התנתקות מקו הצנרת של המטבח תעלה לכם כ-1,200 שקל (שכן מדובר בצנרת של 2 צול), ואילו התנתקות מקו הביוב בשירותים יעלה כ-1,500 שקל (צנרת של 4 צול, וחפירה גדולה יותר הנדרשת מבעל המקצוע).

 

אם תרצו להקטין את העלות, תוכלו להזמין יחד אינסטלטור ולקבל הנחה עבור 2 דירות הממוקמות באותו צד של הבניין, שכן הוא ממילא מגיע לאותו מקום לבצע את העבודה. בכל מקרה חשוב שכל דירה תהיה מחוברת ישירות לקו הביוב, שכן כל המטרה היא שקט נפשי וחוסר רצון להתמודד עם הביוב של יתר הדיירים.

 

קחו בחשבון שהליך התקנה מורכב יותר אשר כרוך בקידוחים בקירות, בארונות המטבח, בריצוף מחדש של המבנה או עבודה בתנאי שטח מורכבים יותר לרבות קומות גבוהות יותר, תייקר את העבודה, ותגיע עד לכ-5,000 שקל, במקרים חריגים במיוחד של התקנה מורכבת וצנרת ארוכה במיוחד.

 

"בכל מקרה, דאגו לקחת הצעת מחיר מדויקת רק לאחר שבעל המקצוע היה בשטח וראה באיזה סוג התקנה מדובר", מציעים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אחרת, כל תוספת צנרת, קידוח או איטום יכולות לעלות לכם הרבה יותר כסף מאשר אם תתמחרו זאת מראש, לפני שאתם סוגרים עם בעל המקצוע שהעבודה היא שלו.

 

בשלב התמחור דאגו לוודא שזה כולל איטום של הקירות (לרבות קירות בטון) לאחר החציבה בהם. זאת, כדי שלא תשלמו מחיר מופקע, או תיאלצו להזמין בנפרד בעל מקצוע אחר ולהיפרד מעוד כמה מאות שקלים. אם לא תאטמו, תסבלו מכשלי איטום, מה שיגרום לנזק משמעותי לתשתיות ולבעיות שהתיקון שלהם יעלה לכם הרבה יותר כסף".

 

מחפשים אינסטלטור? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים