שתף קטע נבחר

המעבר לשגרת הבית בחורף

בכל שבוע הפסיכולוגית חלי ברק-שטיין תענה על השאלות שלכם. כל מה שהורים ישראלים באמריקה רוצים לדעת, פתרונות מהירים ויסודיים לאתגרים שאיכשהו תמיד מגיעים.

שאלת השבוע:

"החורף כאן מאתגר בכל פעם מחדש.

קר בחוץ ואף אחד לא ממהר לצאת. אנחנו עובדים והילדים מעבירים זמן ארוך בישיבה ובטלה.

בנוסף, חופשת החורף גבתה מחיר כבד. שעות השינה התהפכו שוב, הזמן הפנוי התחלק בין הבטחות של פינוקים ומתנות לשעות חסרות מעש רוויות מסכים ובטלות.

אחרי שבועיים מרוכזים של יציאה מהגבולות והחוקים, איך נוכל לחזור לשגרה ואיך נוכל לעבור חורף קצת יותר תכליתי ואקטיבי?".      א. מלונג איילנד.

 

חלי עונה:

הדבר הראשון, שיש לעשות הוא להכיר בכך שבזמן החגים דברים השתנו בבית, ולא להבהל מכך.

להכיר בכך, שהמעבר מהחגים לשגרה הוא לא פשוט אבל הוא לגמרי אפשרי. אם נתאמץ, נאמין בעצמנו ובילדינו וניקח על עצמנו כמה צעדים פשוטים, נוכל לשנות את המצב.

נכון, הילדים ראו יותר טלוויזיה, פינקנו אותם, פיצינו אותם ולא שמנו יותר מדי גבולות. הם הפכו תובעניים, ישנו יותר שעות, ההרגלים שכבר היו בבית, נעלמו כמעט.

 

כל אחד מאיתנו מבין שבמידה רבה, הבעיה מתחילה אצלנו. אנחנו כהורים חוששים שלא נצליח להחזיר את הילדים לשגרת יומיום... למי יש כוח להעסיק אותם, להפעיל אותם, להתחרות עם הטלוויזיה והמחשב בשעות הארוכות בבית, כשקר בחוץ והחושך יורד מוקדם. אנחנו יודעים באשמה רבה 'שמסכים זה לא דבר טוב', אבל כשהם מעצבנים ומתעצבנים, כשהם רבים, מרעישים, דורשים, אנחנו מוותרים בשביל קצת שקט.

עכשיו הגיע הזמן לעשות כמה שינויים שמהר מאוד יובילו לסדר, בלי פניקה ולחץ מיותר. רק דבקות ונחישות.

 

למי יש כוח להעסיק אותם, להפעיל אותם, להתחרות עם הטלוויזיה והמחשב בשעות הארוכות בבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למי יש כוח להעסיק אותם, להפעיל אותם, להתחרות עם הטלוויזיה והמחשב בשעות הארוכות בבית(צילום: shutterstock)

 

 

המלצתי היא לפני הכל, להודות בפני עצמנו כהורים, שהחופש נגמר, ושזה לא קל לחזור לשגרה. גם לילדים וגם לנו. להודות בפני עצמנו בחולשות אנוש שלנו, ושל הילדים. שגם לנו לא בא, שאנחנו עצלים לפעמים, עצבניים, אנחנו לא מושלמים, אבל יש לנו גם כוחות ואהבה. כך נכעס פחות על עצמנו ועל הילדים, נרגיש פחות אשמה ועצבים. כך יישארו לנו יותר כוחות להתמודדות עצמה של החזרת הבית לשגרה עצמה.

 

השלב השני הוא הידיעה. לדעת שלצורך השינוי עלינו להתאמץ. לעשות כמה שינויים כדי לחזור לשגרה. לייצר אותה מחדש. הילדים לא יוותרו מעצמם על הכיף של החופש 'כי צריך' או כי אמרנו וצעקנו עליהם. אנחנו צריכים לתרגל אותם וכמה שיותר ברוגע ובעניניות. ככל שננתק את הרגשנות, הלחץ, נהיה מאוד ממוקדים ונחושים, כך גם נצליח מהר יותר.

 

ההורה, שמכיר את עצמו וילדיו, יחשוב על ההרגלים שהוא רוצה להחזיר לבית. לא את כולם בבת אחת, את החשובים ראשונים ואת היתר, בהדרגה.

כך למשל, חשוב להחזיר ראשונים את הרגלי השינה. הם הכרחיים כדי שהילדים יחזרו בכוחותיהם לגנים ובתי הספר, הרגלי הבוקר והערב- האכילה, הנקיון, החוגים.

 

הפחתת שעות המסכים תגיע באופן טבעי במשך השבוע ובסוף השבוע תהיה הקלה, ושוב תהיה קצת 'אוירת חופש' וזה בסדר. לא להבהל אם הילדים מתלוננים, תוך כמה ימים הם יתרגלו, ויחזרו לשגרה.

 

חשוב שההורים לא 'יתנפלו' על הילדים מהלחץ שלהם לחזור מהר לשגרה, אלא יאמרו "אנחנו מזכירים לכם מה שאתם יודעים, שאנחנו חוזרים לשגרה. אפשר לחזור על צעדי השגרה וממה היא מורכבת, כל אחד ומה שמרכיב את השגרה בביתו. כך נוכל לגייס גם את הילדים למשימה במקום להילחם איתם.

לגבי שעות החורף הארוכות שצריכים להעביר עם הילדים, זהו אתגר נפרד.

 

בישראל יש לנו הפוגות וימים שבהם היציאה מהבית מזמינה יותר. כאן הרבה פעמים האתגר הוא אוביקטיבי. הורים שזה אינו החורף הראשון שלהם עם ילדים , מכירים שיטות להתמודד עם שעות אחר הצהריים הארוכות. חוגים, ספריה, חברים, משחקים בבית , גם מסכים, שיעורים, משחק חופשי של הילדים בבית או כל אילתור שמתאים למצב.

 

יש הורים שגיל ילדיהם התעדכן ולומדים התמודדות חדשה. זה הזמן להקדיש מחשבה, התבוננות במציאות החדשה ובילדים. כל הורה מוזמן ליצור את עולמו, להרכיב את שעות אחר הצהריים מאלמנטים שיותאמו לצרכים והנטיות של הילד, וגם, חשוב לא פחות, ממה שיאפשר לנו לנהל את השעות האלו בהתאמה לצרכים שלנו. בשבועות הקרובים נוכל להרחיב ולתת הצעות.

 

 

אתם מוזמנים לשאול שאלות, להעלות דילמות, ואני אהיה כאן לייעץ לכם.

שבוע טוב, וחורף חמים ונעים לכולם

 

חלי ברק שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מטפלת ומנחת קבוצות הבית להדרכת הורים – מנהטן

מחברת הספרים – בגובה העיניים, תקשיבו לי רגע, וכשהילדים יוצאים מהבית

www.hebpsy.net/barak

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטור של הפסיכולוגית חלי ברק-שטיין
מומלצים