שתף קטע נבחר

שנת מאסר לעורך דין שרימה 13 ניצולי שואה

עורך דין ג'ורג' סילאג'י מבאר שבע הגיש 13 בקשות לפיצויים לממשלת הונגריה אך את הכסף שקיבל הוא לא העביר לניצולים. לדבריו, נקלע לקשיים כלכלים. בית המשפט קבע: "אין סליחה ואין מחילה לפגיעה בקורבנות אלו"

עורך הדין ג'ורג' סילאג'י מבאר שבע נידון היום (ה') לשנת מאסר בפועל לאחר שרימה 13 ניצולי שואה ולקח לעצמו את כספי הפיצויים שהיו מגיעים להם ממשלת הונגריה. הוא יפצה כל אחד מהניצולים ב-15 אלף שקל.

 

סילאג'י בן ה-70 הסתבך בעבר עם לקוחות ורישיונו נשלל ממנו בשנת 2011. על פי כתב האישום שבו הורשע ניצל הסמכתו כנוטריון ופעל במרמה. על פי כתב האישום, שהוגש באמצעות פרקליטות מחוז דרום, הוא פעל להגשת תביעות פיצויים מממשלת הונגריה בשם 13 ניצולי שואה לפחות, תוך הכנת תצהירים ואימוץ חתימת הניצולים בכזב. נטען שהוא לא נפגש עם הניצולים, לא פגש אותם ולא קיבל את חתימתם והרשאתם למהלך. סילאג'י אף הגיש מסמכים לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע על מנת לקבל אישור רשמי ולפיו המסמכים נערכו כדין בישראל, ולאחר מכן העביר את המסמכים לשותפו בחו"ל. בתמורה קיבל סך של 128 אלף שקל.

 

המחשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המחשה(צילום: shutterstock)

 

בהכרעת הדין קבע שופט בית משפט השלום רון סולקין כי הפרקליטות הוכיחה את קיומן של הנסיבות המחמירות של פגיעה בניצולי שואה מבוגרים, את כמות מעשי המרמה, ניצול האמון הטבוע במקצועו ואף את הונאת בית המשפט. הוא הרשיע את הנאשם בביצוע עבירות של זיוף בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף, קבלת דבר במרמה, בידוי ראיה ושבועת שקר.

 

במסגרת שלב הטיעונים לעונש, הגישה הפרקליטות הצהרות של ניצולי שואה אשר פנו לעו"ד סילאג'י על מנת לקבל פיצויים המגיעים להם מממשלת הונגריה, אך לא קיבלו שקל מהפיצויים ששולמו. אחת מהן הייתי לאה בראון, ניצולת אושוויץ. סילאג'י, על פי הנטען, טען בפניה כי אדם אחר משך את הכספים שלה ממשלת הונגריה ועל כן לא תקבל דבר. בראון אמרה כי היא מקווה "שהצדק ייצא לאור". ניצול נוסף, שהוריו ושבעת אחיו נרצחו באוקראינה, סיפר כי סילאג'י והשותף שלו פנו אליו בהבטחה כי יקבל פיצויים, אולם לאחר זמן התברר לו כי הממשלה ההונגרית אכן שילמה את הפיצוי, אך הכספים לא הגיעו אליו.

 

סילאג'י סיפר כי אביו איבד את רעייתו ובתו בשואה ונישא בשנית לאמו. לדבריו, במהלך ילדותו התוודע לסיפורים על רצח בני משפחה רבים שלו בשואה ופיתח רגשות שנאה עמוקות כלפי ההונגרים. לדבריו, השותף שלו לעבירה הציע לו לחתום כנוטריון על תצהירים של ניצולים, והוא הסכים לעשות זאת מכיוון שנקלע לקשיים כלכליים. הוא טען כי ביקש לסחוט כספים מהשלטונות ההונגריים.

 

הפרקליטות הדגישה בטיעוניה את חומרת הפגיעה בקורבנות מבוגרים - ניצולי שואה, את מעשי הזיוף העקביים שעשה הנאשם תוך ניצול מעמדו כנוטריון והכל בתכנון מראש, ועתרה להטלת עונש מאסר בפועל. השופט סולקין ציין כי "מדובר בישישים, ניצולי שואה, אשר כל חייהם נתונים תחת צילן של זוועות המשטר הנאצי. אף שסך הכספים שנגזלו מכל אחד מהקורבנות אינו גבוה, באופן יחסי, המדובר בכספים העשויים להיות משמעותיים לקשישים אלה. היה בהם כדי להוות מזור כלשהו בשנות חייהם האחרונות. אין סליחה ואין מחילה לפגיעה בקורבנות אלו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים