שתף קטע נבחר

ההורים ממשיכים לשלם: הנתונים מראים - ההבטחות להקל לא יושמו

המרכז להעצמת האזרח בדק את ההחלטות שהתקבלו בעקבות המחאה החברתית. החלטות שעסקו בצמצום תשלומי ההורים לא יושמו, או שיושמו חלקית. משרד החינוך: "ממשיכים לפעול ברוח ההחלטה כדי להקל על נטל תשלומי ההורים"

 

מה הוחלט ומה בוצע בפועל ()
מה הוחלט ומה בוצע בפועל
 

שש שנים חלפו מאז המחאה החברתית, וחמש שנים מאז התקבלה החלטת ממשלה (מספר 4088) לשינוי בסדר העדיפויות התקציבי ויישום דוח ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי-כלכלי. דו"ח מעקב של המרכז להעצמת האזרח מגלה כי סעיפים שהתמקדו בתשלומי הורים ובצמצום הנטל הכלכלי עליהם – לא יושמו כלל או שיושמו באופן חלקי. במשרד החינוך טוענים כי החלטת הממשלה המדוברת השתנתה והיא כבר לא בתוקף, אך הם עדיין פועלים ברוח ההחלטה.

 

אחד מסעיפי ההחלטה התייחס ליישום מנגנון פרוגרסיבי לסבסוד תשלומי הורים החל משנת הלימודים תשע"ג (2012/13). מהדו"ח עולה כי ההחלטה טרם יושמה. משרד החינוך אמנם בחן את האפשרות, אך לבסוף הוחלט על סבסוד דיפרנציאלי של הטיולים השנתיים בשיעור של 80%-40%, לפי מדד הטיפוח של בית-הספר. "לקראת שנת הלימודים תשע"ד (2013/14) החליט שר החינוך דאז, שי פירון, לייעד את התקציב הזה לטובת מלגות סיוע לתלמידים שהוריהם מתקשים בתשלום עבור אביזרי לימוד", הוסבר בדו"ח, "למעשה, מה שיושם הוא מתן עזרה חלקית על חשבון סבסוד טיולים שנתיים".

 

החלטה נוספת שלא יושמה היא תיקון של חוק לימוד חובה, כך שתשלומי ההורים ישתנו רק בכפוף לשינוי במדד לצרכן. תיקון החוק היה אמור להיות מוחל משנת הלימודים תשע"ג (2012/13). בדו"ח מוסבר כי "התיקון הוגש כהצעת חוק לימוד חובה ליו"ר הכנסת והונח על שולחן הכנסת ב-12.10.15, אך טרם התקבל, ולכן לא הוטמע ארבע שנים לאחר המועד שבו היה אמור להיכנס לתוקף".

 

החלטה אחרת שיושמה באופן חלקי מתייחסת לקידום ספרי ותכני לימוד בפורמט דיגיטלי. הוועדה החליטה שכל ספר לימוד יכלול גם גרסה מקוונת והשינוי יתקיים לכל המאוחר עד שנה זו. בפועל, ספרים ישנים וכאלה שהיו בהליך אישור - לא נכללו בתוכנית.

 

החלטה נוספת שמיושמת גם היא רק באופן חלקי, נוגעת להוזלת ספרי הלימוד באמצעות קידום תוכנית ההשאלה. נתוני משרד החינוך מצביעים על כך שרק כ-732,000 תלמידים משתתפים בתכנית – מספר המהווה 50 אחוז מכלל התלמידים המיועדים להשתתף בה.

 

תומר לוטן, מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח: "אין הורה בישראל שלא מכיר את נטל התשלומים הפרטיים למערכת החינוך, המורגש היטב בכיס, אבל מעטים מכירים את העובדה שהממשלה קיבלה החלטה לטפל בתשלומים האלה ולצמצם אותם. הבדיקה שביצענו על יישום ההחלטה הזו מדגימה שכמעט כלום ממנה לא מומש, ועל אף חשיבותה הרבה היא לא קודמה על ידי שרי החינוך".

 

מפורום ועדי ההורים היישוביים נמסר: "תשלומי ההורים הם המס היחיד במדינת ישראל שבמקום לצמצם פערים – מרחיב אותם. על המדינה לבטל לאלתר את תשלומי ההורים הפוגעים בחלשים ומונעים מהם חינוך שווה, בניגוד למהותו של חוק חינוך חובה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "החלטת הממשלה בנושא אינה תקפה עוד. למרות זאת, משרד החינוך ממשיך לפעול ברוח ההחלטה, על מנת להקל על נטל תשלומי ההורים. כדי לסייע לתלמידים שהוריהם מתקשים בתשלום, מפעיל המשרד מערך מלגות וסבסוד בהיקף של כ-100 מיליון שקל. כמו כן, המשרד הוזיל את ההוצאה על ספרי לימוד בעשרות אחוזים, על ידי הפחתת מחירי ספרי הלימוד ביותר מ-20% בממוצע, וזאת באמצעות קביעת מחירי מקסימום, הרחבה משמעותית של תכנית השאלת ספרי לימוד בכל הארץ. הדבר נעשה תוך תיקון חקיקה שמחייב את כולם להצטרף לתכנית, וקידום דיגיטציה של ספרי לימוד וחומרים דיגיטלים, תוך עדיפות מובהקת לפריפריה. חשוב לזכור שבסוגיית מחירי ספרי הלימוד נעשתה מהפכה של ממש".

 

 

 

 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 25/01/2017 21:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעם מושקוביץ
טרכטנברג
צילום: נעם מושקוביץ
מומלצים