שתף קטע נבחר

שלא תתחרטו: טעויות בתכנון חשמל במטבח ובסלון

לא דואגים ל-10 שקעי כוח במטבח, ממקמים את מתגי התאורה גבוה מדי, לא מתכננים נכון את קיר הטלוויזיה ושוכחים להכין תשתית למערכת המיגון בבית. אם אתם בונים או משפצים, כדאי שתעברו שוב על תכנית החשמל של הבית שלכם. אתר "המקצוענים" עם טיפים שיחסכו לכם כסף וימנעו אלתורים שיהרסו את עיצוב הבית. חלק א'

מעט מדי שקעים בסלון, מתגים במיקומים לא נוחים וחוסר תכנון של שקעי כוח בהתאם למכשירי החשמל שאמורים להיות במטבח. תוהים מהן הטעויות הנפוצות בתכנון החשמל בבית? ככה תשמרו על העיצוב המקורי.

 

מומלץ לגשת אל מלאכת תכנון החשמל בשלב עיצוב הפנים, לאחר שאתם כבר יודעים מה יהיו המכשירים החשמליים בביתכם, ומה אמורים להיות המיקומים המדויקים שלהם. חשוב להתייחס גם למיקום הצפוי של הרהיטים בבית, ולהכין את כל התשתית המתאימה מראש, כדי למנוע מצב של אילוצים שיכערו את המראה הכללי או ייקרו משמעותית את הוספת השקעים והמתגים.

 

עוד כתבות בנושא:

עסק עם תעודות – להיות חשמלאי בישראל

איך כדאי לחמם את הבית בחורף

מה זה בכלל הפסקות חשמל כשיש UPS בבית?

 

לפני הכל: חד-פאזי או תלת-פאזי?

אנו נמצאים בעידן מודרני ומשתמשים בכמות עצומה של מכשירי חשמל, שחלקם מופעלים במקביל. כדי לא לסבול מעומס חשמל, וכדי שכל המכשירים יוכלו לפעול בצורה תקינה בו-זמנית, חשוב לתכנן את החשמל בצורה נכונה עם חשמלאי. "אדריכלים יודעים לייעץ מבחינת הנדסת אנוש, ומהם הצרכים מבחינת מיקומים ועיצוב, אבל לא בהכרח מבינים בחלוקת עומסי חשמל", מסביר אייל בהגלי מחשמל אייל באתר "המקצוענים". "לכן, חשוב שעל התוכנית יעבור גם חשמלאי. באופן כללי, עבור דירה עם חדר אחד או שניים ההמלצה היא לחד-פאזי של 40 אמפר, עבור דירה של 3-4 חדרים - תלת-פאזי של 25 אמפר ועבור דירה גדולה יותר - תלת-פאזי של 40 אמפר".

 

   (צילום: Shutterstock ) (צילום: Shutterstock )
(צילום: Shutterstock )

 

במטבח: לא דואגים למספיק שקעי-כוח  

"הטעות הנפוצה במטבחים שלא דואגים למספיק שקעי כוח", אומר בהגלי. "זהו החדר עם כמות צרכני החשמל הכי גבוהה בבית, וההמלצה היא לדאוג מראש ל-10 שקעי כוח. אם לא עושים זאת, לא ניתן להפעיל במקביל מספיק מוצרים בעלי הספק גבוה, אחרת הפיוז יקפוץ.

 

"כיום ישנה מגמת של מעבר לבישול על כיריים חשמליות או אינדוקציה, הצורכים שקע כוח תלת-פאזי. כמו כן, כדאי להתקין שקעים כפולים על הקיר, כדי למנוע שימוש במפצלים".

 

היכן כדאי למקם את השקעים? "בהתאם למיקום מוצרי החשמל", מציע בהגלי. "בייחוד במטבח, חשוב מראש לדעת מה יהיה המיקום של כל המוצרים החשמליים, ולהשאיר כמה שקעים למוצרים שנרצה להוסיף בעתיד.

 

כדאי למקם את מרבית השקעים באזור השיש (ליד הגז או הכיריים החשמליים). בנוסף, כדאי למקם 2 שקעים מתחת לכיור (לטוחן האשפה ולמדיח הכלים), שקע ליד המקרר ותנור האפייה ולדאוג להכנה לתאורה נסתרת של לדים מתחת לארונות המטבח.

 

"חשוב להכין זאת מראש כדי למנוע קידוחים בחיפויי הקיר בעתיד, או מצב של מתגים מכוערים או כל מיני פתרונות עם כבלים בולטים שמכערים את המראה הכללי של המטבח".

 

לדבריו, "בבתים של שומרי שבת חשוב להכין שקע נפרד למקרר, על מנת שבעת הפעלה וניתוק של שעון שבת הוא לא יפסיק לפעול".

 

דאגו מראש לתכנון נכון של קיר הטלוויזיה כדי שלא תבהו בחוטי חשמל  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דאגו מראש לתכנון נכון של קיר הטלוויזיה כדי שלא תבהו בחוטי חשמל (צילום: shutterstock)

 

בסלון: לא מתכננים את קיר הטלוויזיה מראש

הסלון הוא כרטיס הביקור של הבית. הטעות היא לסיים את השיפוץ, הגבס וצביעת קיר הטלוויזיה המודגש והמעוצב, ורק אז לחשוב על מערכת קולנוע ביתית ומיקום רמקולים. בהגלי: "חשוב להכין מראש עמדת עבודה שנקראת D18, ולדאוג שתהיה שקועה מתחת לטיח, ובמיקום נמוך יחסית על הקיר. זה ימנע מצב של כמות גדולה של חוטים שמשתלשלים להם לאורך ולרוחב קיר הטלוויזיה שהורסים את האסתטיות.

 

"זו קופסה שאמורה לכלול מספר שקעים: 2 שקעים לתקשורת ועוד 6 שקעי חשמל. לא כדאי להסתמך רק על רשת WIFI מפני שאם בעתיד תרכשו טלוויזיה חכמה תהיו חייבים לחבר אותה ישירות לקו רשת.

 

"מי שלא מתכוון להסתפק במערכת קולנוע ביתית קומפקטית ואלחוטית, אלא רוצה להתהדר במערכת קולנוע ביתית משוכללת ומקצועית יותר, חשוב שידאג להכנה של רמקולים מ-2 צדי הטלוויזיה ול-2 רמקולים מאחור. אם מדובר בקיר בלוקים יש לדאוג לצינור שרשורי בתוך הקיר ואם זהו קיר גבס, צריך לדאוג לצינור מרחק ירוק שיהיה מסוג מעכב בעירה".

  

כמה שקעים רגילים כדאי למקם בסלון? "חוץ מעמדת העבודה השקועה בקיר כדאי שיהיו עוד 1-2 שקעי חשמל רגילים על כל קיר של הסלון, לצורך חיבור של גופי תאורה או להטענה נוחה של מכשירים ניידים".

 

האם יש צורך בשקעי כוח בסלון? "אמנם מרבית מכשירי החשמל שאנו נוהגים להשתמש בהם בסלון אינם צרכני חשמל גבוהים, אך בכל מקרה כדאי למקם 2 שקעי כוח בסלון: האחד למזגן עילי, שיהיה גבוה יחסית, בהתאם למיקום המזגן והשני לתנור חימום חשמלי שמומלץ למקם בקרבת הספה".

 

ומה לגבי המסדרון שמוביל לחדרי השינה? בהגלי: "כדאי לשים מפסק מחלף אם המסדרון ארוך מ-3 מטר, כך שמתג אחד יהיה בתחילת המסדרון והשני בסופו. זה יחסוך את ההתרוצצויות בבית לצורך כיבוי והדלקה של האור במסדרונות".

 

לא מכינים מראש תשתית למערכת מיגון

כיום קיימות מערכות מיגון אלחוטיות ברמה גבוהה מאוד. ועדיין, אם אתם מתכוונים להשתמש במערכת מיגון קווית חשוב שתדאגו כבר בשלב השיפוץ או הבנייה להכנת התשתית מראש. זה יוזיל את עלויות הקמת המערכת בעתיד וגם ימנע כל מיני פתרונות מאולתרים שיכערו את קו הרצפה או התקרה.

 

בהגלי: "כדאי לדאוג להכנת תשתית לגלאי נפח ליד כל חלון בבית, לעשות הכנה לרמקול מחוץ לבית ב-2 מוקדים שונים וכן למקם הכנה לגלאי נפח במקומות הקריטיים בבית, לרוב בדלתות כניסה לבית".

 

"בכל מקרה, שווה להתייעץ עם איש מיגון כבר בשלב הבנייה או השיפוץ, ולדאוג לכל התשתית הנדרשת מראש, בתיאום איתו", מציעים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "גם אם תקימו את מערכת המיגון רק כעבור שנה, לפחות התשתית תהיה בהתאם לצרכי המיגון שלכם".

 

הטעות: מתגים גבוהים מדי ושקעים במקומות בולטים לעין

כדאי לדאוג לגובה שקעים נוח. שקע נמוך מדי או שקע גבוה מדי יסרבלו את ההתנהלות שלכם בבית. ההמלצה היא למקם את המתגים בגובה של 1.10 מטר מהרצפה ואת השקעים בגובה של 30-50 ס"מ מגובה הרצפה, כך שיהיו נסתרים ויוכלו בקלות להתמקם מאחורי רהיטים. זכרו שהמגמה כיום היא לריהוט מינימליסטי ונמוך יחסית.

 

מחפשים חשמלאי? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים