שתף קטע נבחר

פיתוח חדש: לראות את העובר בבטן בבירור

במשך תשעה חודשים מנסה אישה בהריון לדמיין איך נראה התינוק שברחמה, כיצד הוא מתפתח ומתהפך, ואיך הבעיטות נראות מהצד שלו. פיתוח חדש המשלב בין אולטרה סאונד לבדיקת אם אר איי מאפשר סקירת עובר חדה כמוה לא נראתה מעולם

בדיקות אולטרה סאונד הן המבט המיוחד של ההורים על ילדם שבדרך. הם עוקבים אחר התפתחותו, בוחנים שההריון מתפתח באופן תקין ומתחברים לתינוק שנמצא בתוך הרחם. עם השנים השתכללו הבדיקות, וכעת מספקת הטכנולוגיה כלי שמאפשר מראה חד מתמיד של החיים הנוצרים ברחם האישה. בטלגרף הבריטי פורסם אתמול סרטון של עובר בשבוע ה־20, בתמונות הסקירה הברורות ביותר שנראו עד היום.

 

מדובר בטכנולוגיה המשלבת אולטרה סאונד עם MRI. בתמונות של התינוק שנמצא ברחמה של אישה המתגוררת בלונדון, ניתן לראות אותו "משחק" עם חבל הטבור, מזיז את ראשו מצד לצד, ואף מתמתח ברחם בצורה ניכרת.

 ( )
 

מטרת החוקרים שפיתחו את הטכנולוגיה היתה לספק כלי משמעותי לגילוי מומים בעובר בצורה אפקטיבית יותר מאשר ניתן לעשות זאת כיום, במיוחד בשלב הזה של ההריון. "בטכנולוגיה הקיימת כיום רק מחצית מכלל המומים מתגלים באמצעות סריקות אולטרה סאונד בשבוע ה-20", אמר ד"ר דייוויד לויד, אחד החוקרים. לדבריו, "תמונות של עובר בשבוע ה-20 זו פעולה לא פשוטה כלל. העוברים בגיל הזה מאוד קטנים. כך למשל הלב של העובר עם כל התאים והשסתומים הזעירים הוא בגודל של 15 מילימטר. טכנולוגיית אולטרה סאונד משמשת אותנו במרבית הסריקות השגרתיות טרום הלידה והיא יכולה לתת תמונה חזותית טובה. היא גם נחשבת למאוד בטוחה לשימוש במהלך ההריון".

 

תמונה ברורה יותר של העובר

אז איך זה בעצם עובד? "הטכנולוגיה החדשה הזו מבוססת על חיבור של מכשיר האולטרה סאונד לאם־אר־איי כך שניתן לקבל את הנתונים מהאם־אר־איי לתוך מכשיר האולטרה סאונד ולעבד את הנתונים", מסביר פרופ' ראובן אחירון מנהל היחידה להדמיה באולטרה סאונד במיילדות וגינקולוגיה בבית החולים תל השומר. "הייחודיות של הטכנולוגיה הזו שהיא מבוססת על סורק ללא מגע אדם ומאפשרת לראות את העובר בצורה הרבה יותר ברורה".

התמונות החדשות מתאפשרות הודות לפיתוח של אלגוריתם ממוחשב אשר מצליח להתמודד עם התנועות הכי קטנות של העובר במהלך הסריקה ובכך למעשה מאפשר לקבל תמונה ברורה יותר של העובר.

 

הרופאים ממליצים לכל אישה בהריון לעבור מספר בדיקות אולטרה סאונד: באולטרה סאונד הראשון (בין שבוע 6-12) בודק הרופא את מקומו של שק ההריון, את הדופק של העובר, את מספר העוברים ואת גיל ההיריון. בבדיקת שקיפות עורפית (בין שבוע 11-13) מבצעים בדיקת אולטרה סאונד שבה מודדים את עובי הנוזל שמצטבר בעורף העובר.

 

בדיקת האולטרה סאונד הזאת יכולה לגלות 70% מהעוברים הלוקים בתסמונת דאון. בסקירת מערכות (בין שבוע 19-24) בודקים באמצעות אולטרה סאונד את שלמות מערכות הגוף של העובר ואת תפקודן. לקראת סוף ההיריון (שבוע 30-34) נהוג לבצע בדיקת אולטרה סאונד נוספת להערכת משקל העובר וקצב הגדילה שלו.

 

למרות התמונות המלהיבות שהתקבלו מהטכנולוגיה החדשה, מסתמן שהיא לא תהפוך במהרה לתחנת חובה של כל אישה הריונית כמו יתר הבדיקות המקובלות, בעיקר בשל העלויות הכרוכות בביצועה. "אין צורך להכניס את כל הנשים בהריון לטכנולוגיה הזו", אומר פרופ' אחירון, "עלות של בדיקת אולטרה סאונד רגילה עולה הרבה פחות מאשר בדיקה שכזו. את הטכנולוגיה הזו צריך לתת לאוכלוסיות ספציפיות שיזדקקו לה. כמו שלא נותנים לכל מי שמשתעל בדיקת אם־אר־איי אלא מספיק צילום חזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבדיקה מבוססת על סורק ללא מגע אדם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים