שתף קטע נבחר

ממצק פנים, מלבין שיניים: למה כדאי לצרוך שמן קוקוס

הוא אחד הטרנדים החמים ביותר בתחום הבריאות כיום – מוסיפים אותו לעוגות ולעוגיות טבעוניות, מורחים אותו על העור, בולעים כפית ממנו כשצריך בוסט של אנרגיה ואפילו מייחסים לו סגולות המיטיבות עם אלצהיימר. לצד כל הטוב הזה, שימו לב לצרוך אותו במידה

מה זה בכלל שמן קוקוס?

"את שמן הקוקוס מכינים על ידי סחיטת החומר הלבן של האגוז", מסבירים ד"ר מוטי לוי, המנהל הרפואי של רשת כללית רפואה משלימה, וד"ר אסתר מנחם, רכזת תחום הנטורופתיה ברשת. "בסוף תהליך הסחיטה מתקבל שמן רווי מאוד, בערך פי חמישה משמן זית וכמעט פי שניים מחמאה, אלא שחומצות השומן האלה זמינות לנו ברמה המטבולית כך שלגוף קל יותר להשתמש בהן, בהשוואה לשומנים רוויים אחרים, כמו אלה שיש בבשר".

 

הדיאטנית שני כהן מרשת הולמס פלייס מציינת כי העובדה שמדובר בחומצות שומן בינוניות־שרשרת מקנה להן את היכולת להיספג ישירות מהמעי לדם, בלי לעבור בכבד, מה שיכול להוות יתרון במצבים קליניים מסוימים.

 

עם זאת, מדגישה כהן, שמן הקוקוס אינו מכיל חומצות שומן חיוניות שיש למשל בשמן זית ובשמן קנולה, וממילא בהיותו שומן רווי הוא אינו מומלץ לצריכה מרובה – שכן בדומה לשמנים רוויים אחרים הוא עלול להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בהקשר הזה מציין ד"ר לוי שככל הנראה מעלה שמן הקוקוס את הכולסטרול הטוב בדמנו, אבל לא ברור מהי השפעתו על הכולסטרול הרע.

 

מומלץ למרוח אותו על הפנים וליהנות מאפקט מתיחת פנים עדינה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ למרוח אותו על הפנים וליהנות מאפקט מתיחת פנים עדינה (צילום: shutterstock)

 

לוי: "באזורים בעולם שבהם צורכים אותו, כמו פולינזיה, יש פחות בעיות לב, אבל הסיבה העיקרית לכך היא פעילות גופנית מרובה, ולא הצריכה של שמן הקוקוס. עקרונית, מחקרים מראים בבירור שעדיף לצרוך שומנים לא רוויים, כמו שקדים, אגוזים, שמן זית מכבישה קרה, אבוקדו וכו', על פני שומנים רוויים – ושמן הקוקוס אינו חלופה המיטיבה עם הלב ועם כלי הדם". שימו לב, יש להקפיד על רכישת שמן קוקוס בכבישה קרה, כדי ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים.

 

מתי כדאי לצרוך אותו?

הדיאטנית עדינה בכר משירותי בריאות כללית מסבירה: "שמן הקוקוס קל לעיכול, גורם לתחושת שובע ועשוי לסייע בירידה במשקל במיוחד כשמשלבים אותו בדיאטה דלת פחמימות, משום שבהיעדר פחמימות הכבד מפיק אנרגיה מחומצות השומן, והתהליך הזה גורם לשריפת אנרגיה משמעותית". מעבר לזה, אומרת בכר, תוצרי הפירוק שלו עשויים לשמש מקור אנרגיה חלופי במצבים כמו אלצהיימר, שבהם אין לגוף יכולת להשתמש בפחמימות.

 

איך הוא יכול לסייע לנו?

לדברי אלמוג גולד־רוטנברג, מטפלת ומנחת סדנאות לתזונה ולאסטרטגיות אכילה, מחקרים מצאו דמיון בין המבנה הכימי של שמן הקוקוס לבין זה של חלב האם. מעבר לזה, היא מציינת, ישנם רכיבים נוספים פעילים בשמן הקוקוס שנדיר למצוא בריכוז כזה במזונות אחרים. גולד־רוטנברג: "אצלי בבית יש צנצנת שמן קוקוס אחת במטבח ואחת באמבטיה, בשל טווח הפעילות הרחב שלו: החל ממריחתו לאחר האמבטיה או הורדת האיפור בעזרתו ועד לכפית שאני לוקחת במטבח בתקופות עמוסות להעלאת אנרגיה לטווח ארוך".

 

מה היתרונות של שמן קוקוס?

1. העלאת אנרגיה: בזכות היותו קל לעיכול – הגוף מנצל את שמן הקוקוס כאנרגיה זמינה ומהירה, לכן הוא יכול להתאים לפני אימון, בתקופה אינטנסיבית ומאתגרת או אפילו כחטיף בריאות ביתי לשעות שבהן יש נפילות אנרגיה ואנחנו שותים את הקפה בעיקר כדי להצמיד לו מאפה מתוק.

 

2. שיפור זיכרון וריכוז: השילוב בין העלאת האנרגיה לבין היכולות של שמן הקוקוס לתמוך בתפקודי המוח הופך אותו ליעיל במיוחד בתקופות מבחנים או בפרויקטים המצריכים מיקוד ממושך ומאומץ. מחקרים שנעשו בעכברים הראו שאלה שהוזנו מתקופת העוברות בתפריט עשיר בשמן קוקוס נמצאו בעלי מוח מפותח יותר מאלה שהוזנו בתפריט עשיר בשמנים בלתי רוויים.

 

3. זירוז חילוף החומרים וסיוע בהרזיה: כאמור, שמן זה מנוצל על ידי הגוף לאנרגיה, כלומר אינו נאגר בגוף ברקמות השומן. בנוסף, לשמן הקוקוס מדד גליקמי נמוך – הוא לא יקפיץ לנו את רמת הסוכר בדם ולא יעורר חשקים לעוד מתוק. זה המקום להזכיר שכמו לגבי כל מזון בריא – גם במקרה הזה יש משמעות למינונים. כיוון שרק כעשירית מצריכת השומן היומי צריכה להגיע משומן רווי, מזכירה כהן, אין טעם להוסיף לתפריט היומי כף שמן קוקוס אם כבר צרכנו מנת עוף או חלב המכילה שומן רווי, או אם ממילא איננו משתגעים על טעמו וריחו האופייניים.

 

4. איזון רמת הסוכר: "בעוד שחומצות שומן רווי אחרות וסוכרים חייבים אינסולין כדי להיכנס לתאי גופנו ובכך שוחקים את הלבלב ואת קולטני התא", מסבירה גולד־רוטנברג, "שמן הקוקוס אינו זקוק למנגנון הזה ונכנס באופן עצמאי לתאים. כל מזון שנאכל ומקל על המערכת הוא הדרך למרפא".

 

נמצא יעיל במיוחד בתקופות מבחנים או פרויקטים ממושכים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נמצא יעיל במיוחד בתקופות מבחנים או פרויקטים ממושכים(צילום: shutterstock)

 

5. הגנה מפני חיידקים, נגיפים ופטריות: החומצה הלאורית, המהווה כמחצית מחומצות השומן בשמן הקוקוס, ועימה חומצות נוספות, מהוות חומת מגן חיסונית איתנה נגד נגיפים, חיידקים ופטריות. "החומצות האלה פשוט משפיעות לטובה על מערכת החיסון שלנו", מציינת בכר.

 

במקרים של פטריות, למשל, מציעה גולד־רוטנברג למרוח שמן קוקוס בשילוב שמן עץ התה על המקום הנגוע (גם כשהפטרייה וגינלית). במקרי קנדידה מערכתית או הליקובקטור פילורי מומלץ לאכול כף שמן קוקוס על בסיס יומי, שכן "השמן גם יקטול וגם יגן על ריריות מערכת העיכול המגורות". חוץ מזה, הוא מסייע להיפטר גם מתולעים ומפרזיטים, במריחה חיצונית ובמריחה פנימית.

 

6. מיצוק עור הפנים: בזכות היותו מרוכז, המבנה המולקולרי שלו והחומרים הפעילים בו, מיטיב שמן הקוקוס עם העור ועם השיער. גולד־רוטנברג ממליצה פשוט

למרוח אותו על עור הפנים והגוף וליהנות, בתוך ימים ספורים, מהחזרת הלחות ומאפקט מתיחת פנים עדינה.

 

7. צחצוח והלבנת שיניים: תכונותיו האנטי־בקטריאליות הופכות אותו ליעיל בשמירה על בריאות השיניים ובמניעת דלקות חניכיים. אפקט ההלבנה בשימוש בו במקום במשחת שיניים – בונוס.

 

איך להשתמש בו לטיפוח?

הרמן וייס, רוקח ראשי ומנהל מחקר ופיתוח ב"סבוקלם", מדגיש כי אחד מיתרונותיו הבולטים של שמן הקוקוס הוא היכולת להיטמע היטב בעור, ומכאן יעילותו בתופעות עור הדורשות לחות והזנה. "בשל מרקמו העשיר", מסביר וייס, "אין צורך להשתמש בו באופן יומיומי – מספיק פעם־פעמיים בשבוע". והוא יעיל, אומר הרוקח, לטיפול בפסוריאזיס, ביובש ובאדמומיות העור, לטיפוח עור הקרקפת ולטיפול בכוויות וגם לצורך פילינג גוף.

 

וייס מציע את המתכונים הבאים:

 

פילינג גוף:

מערבבים 2 כפות שמן קוקוס עם כפית מי מלח או כפית סוכר חום ומעסים בעדינות את עור הגוף וכפות הרגליים. שוטפים היטב במים פושרים.

מסכת פנים לעור פנים שמן: מערבבים 2 כפות שמן קוקוס + 2 כפות שמן זית + 2 כפות שמן קיק + כף שמן חוחובה ומורחים את הרקיחה על הפנים לשתיים־שלוש דקות. מסירים בעזרת צמר גפן לח או במים.

 

קרם הזנה לעור פנים יבש: ממיסים בסיר כפול 80 גרם שמן קוקוס ו־200 מ"ל שמן זרעי ענבים בכבישה קרה. בעזרת מוט בלנדר מקציפים עד לקבלת מרקם חלק ואחיד. מוסיפים 5 טיפות שמן אתרי גרניום ו־5 טיפות שמן אתרי לבנדר ומערבבים בעדינות. מעבירים לצנצנת זכוכית ושומרים עד חודש במקום יבש ומוצל. פעמיים בשבוע – מורחים את הקרם בתנועות סיבוביות על עור הפנים.

 

ומה במטבח?

שמן הקוקוס יכול להיות תחליף בריא למוצרי מזון העשירים בשומן רווי. כהן ממליצה להמיר את החמאה עתירת הכולסטרול או את המרגרינה העשירה בשומן טראנס בשמן קוקוס, שהוא נטול שני האלמנטים הבעייתיים האלה. אפשר להתחיל מהמרת מחצית הכמות ולהתקדם משם.

 

שמן הקוקוס הוא קלאסי לבישול ולאפייה בתזונה טבעונית וגם בתזונה המבקשת להיות כשרה – אז אפשר להשתמש בו במתכונים בשריים ו/או לקינוחים נטולי חלב. בניגוד לשמנים אחרים, הוא נוטה פחות להתחמצן ולכן מתאים גם לאידוי קל.

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הוא גם מסייע בירידה במשקל. שמן קוקוס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים