שתף קטע נבחר

אסון טבע במונגוליה: 50- מעלות, עדרי הצאן מתים

תופעת ה"דזוד" - חורף אכזרי שבא אחרי קיץ יבש - אמורה לפקוד את מונגוליה פעם ב-12 שנה, אבל על רקע שינויי האקלים בעולם תדירותה גברה, וכעת היא מכה במדינה זו השנה השנייה ברציפות. רבבות בעלי חיים כבר מתו, רועי הצאן מאבדים את פרנסתם - והצלב האדום קורא לסיוע חירום

אלפי רועי צאן במונגוליה מתמודדים בימים אלה עם מוות של עדרים שלמים בעקבות תופעת מזג אוויר קשה המכונה "דזוד". המצב קשה כל כך, עד שהיום (ה') פרסם הצלב האדום הבינלאומי קריאה דחופה לסיוע.

האסון במונגוליה (צילום: AFP /  IFRC / Mirva HELENIUS) (צילום: AFP /  IFRC / Mirva HELENIUS)
האסון במונגוליה(צילום: AFP / IFRC / Mirva HELENIUS)

זו השנה השנייה ברציפות שמונגוליה מתמודדת עם התופעה – קיץ יבש שאחריו מגיע חורף הרסני המציב את החיות בסכנת גוויעה ברעב וחשיפה בערבות המסולעות של המדינה. היא מאיימת על עשרות אלפי רועי צאן, ומונגוליה היא מדינה שכמעט חצי מאוכלוסייתה תלויה לחלוטין בצאן – למזון, לתחבורה ולפרנסה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המוני כבשים, עזים וחיות אחרות מתות בדרך כלל בדזוד – שתוקף אותן כשהן כבר חלשות בשל העובדה שבקיץ שלפניו הן לא לחכו די עשב ולא אגרו די שומן כדי לעמוד בקור החורף, המגיע למינוס 50 מעלות צלזיוס.

 

עד תחילת פברואר דווח על יותר מ-42,546 בעלי חיים שמתו בדזוד הנוכחי. יותר ממיליון חיות מתו בדזוד של שנת 2016-2015. כעת מעריך הצלב האדום שיותר מ-157 אלף איש נמצאים בסיכון השנה, והם חיים ב-17 מ-21 מחוזות מונגוליה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אחד התושבים שבסיכון הוא מונחבט בזרגצ'אה, רועה מאזור מבודד. הוא איבד עשרה מ-60 בעלי החיים שהוא מגדל. השלג הכבד גם מנע מאז אוקטובר ממנו ומאשתו לנסוע לבקר את שני בניהם, הלומדים בבית ספר רחוק. הוא אומר כי משפחתו תשתמש בכל כספי הסיוע שתקבל – אם תקבל כאלה – כדי לרכוש קמח, אורז וחציר ועבור בעלי החיים שלה.

 

תופעת הדזוד מתרחשת בדרך כלל רק פעם בכל 12 שנה, אבל כעת נראה שהיא מתרחשת פחות או יותר אחת לארבע שנים, והחשד הוא ששינויי האקלים בעולם הם שגרמו לתמורה הזו. בדזוד של 2010-2009 נרשם החורף הקשה ביותר שתועד. לפחות שמונה מיליון בעלי חיים מתו אז.

מחלקים סיוע לרועים (צילום: AFP /  IFRC / Mirva HELENIUS) (צילום: AFP /  IFRC / Mirva HELENIUS)
מחלקים סיוע לרועים(צילום: AFP / IFRC / Mirva HELENIUS)

אלפי בתי אב במונגוליה חיים בסגנון של רועים נוודים במישורים הגדולים ובהרים של מונגוליה, וההישנות של תופעת הדזוד מאלצת רבים מהם לוותר על החיים של רעיית צאן ולעבור למשכנות עוני בפרברי הבירה אולן בטור. ארגוני הסיוע מקווים לגייס די עזרה כדי לתמוך ב-11 אלף הרועים שנפגעו באורח הקשה ביותר.

 

בזרגצ'אה אפילו לא מוכן לשמוע על אובדן המקצוע שלו ועל מעבר לשכונות השוליים של אולן בטור: "דרך החיים הזו עוברת בירושה מאבותינו ואנחנו מקיימים אותה אלפי שנים. אני לא יכול לדמיין את מונגוליה ללא בעלי חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יותר מ-42 אלף בעלי חיים כבר מתו
צילום: AP
מומלצים