שתף קטע נבחר

שיקום שד: שירי החלימה מסרטן וחזרה לביקיני

שיקום שד אחרי כריתה חלקית באמצעות הזרקת שומן עצמי שנשאב מהגוף, הוא הליך שמוצע ליותר ויותר חולות סרטן. שירי סהר אסקרוב עברה אותו

שלוש שנים אחרי שחלתה בסרטן ועברה ניתוח לכריתת שד חלקית, החליטה שירי סהר אסקרוב לשפר את המראה בהליך שחזורי, באמצעות הזרקת שומן עצמי. בהפרש של חצי שנה עברה שתי הזרקות שמילאו את החלל שנוצר בשד. השבוע היא תסגור מעגל בהזרקה אחרונה, שתקנה לשד את צורתו הסופית. "עכשיו , סוף כל סוף, אני יכולה כבר להתרווח בכיסא ולחשוב רק על הצד האסתטי והקוסמטי של השדיים", היא אומרת. "בכיתי מספיק".

 

סהר אסקרוב, 42, מאפרת וסטודנטית לעיצוב פנים, נשואה ואם לשלושה, חלתה לפני קצת פחות מארבע שנים. "ערב אחד, כשאני במיטה, עשיתי תנועה מקרית עם היד שהונחה על החזה שלי", היא מספרת. "בשנייה הרגשתי משהו מוזר באחד מהשדיים. הגברתי את עוצמת המישוש וחשתי גוש בשד, לא פחות. מיד קראתי לבעלי, שיבוא ויבדוק אם ההתרשמות שלי לא מוגזמת. לצערי, גם הוא חש באותו גוש".

 

למחרת היא כבר התייצבה אצל כירורגית שד, וזו שלחה אותה לממוגרפיה ולביופסיה תחת הדמיה. "למרות הבהילות והדחיפות בביצוע כל בדיקות האבחנה, הלך הרוח שלי באותם ימים היה שאנן במידה רבה", היא נזכרת. "אמרתי לעצמי שבוודאות מדובר בגידול שפיר, כשהמקסימום מבחינתי היה שיצטרכו להוציא אותו בניתוח. רחוק מזה לא הלכו לי המחשבות. אולי סוג של התגוננות, זו כנראה הייתה הדרך שלי להרגיע את עצמי".

 

סוף סוף יכולה להתרווח ולחשוב על הצד האסתטי. סהר אסקרוב (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
סוף סוף יכולה להתרווח ולחשוב על הצד האסתטי. סהר אסקרוב(צילום: אבי מועלם)

 

אבל אז הגיע הטלפון מהרופאה, שזימנה אותה לקבלת הבדיקות. "הגעתי עם חברה וכשהתבשרתי שהממצא סרטני הייתי בשוק. אני זוכרת שבכל הבלבול והאימה שהציפה אותי, הכי נאחס עשתה לי הקביעה של הרופאה שלפיה ייאלצו לכרות לי את כל השד. היה לי כל כך קשה עם זה. זה שבר אותי", היא מוחה דמעה. "רק מלחשוב שחלק מהגוף שלי יהיה חסר, ועוד איזה חלק - השדיים, שהיו עיקר תפארתי כל חיי. כי אני האישה הרזה עם החזה הגדול, לוק שאהבתי והתגאיתי בו, ודווקא בו פגעה המחלה?"

 

למזלה, לא היה לה זמן לרחמים עצמיים ולפחדים. "הכל רץ, בדיקה אחרי בדיקה, הדמיה אחרי סריקה, וכשהתקבלו כלל התוצאות עלה גוש בשד בגודל של שלושה ס"מ ובלוטה נגועה אחת, מאשכול בלוטות בית השחי". ההמשך היה שלוש חוות דעת. "ממש הופתעתי לטובה שכל אחד משלושת הרופאים הבהיר לי שאפשר לכרות את הגוש הסרטני ולא את כל השד, כך שעצם הידיעה שהכריתה תהיה חלקית כבר הרגיעה אותי".

 

את הניתוח והטיפולים הנלווים בחרה לעבור במרכז הרפואי איכילוב. הפרוטוקול הרפואי כלל כריתה חלקית של השד (lumpectomy), כימותרפיה וטיפולי קרינה. "כבר במעמד הזה, כשבונים לי תוכנית טיפולית, אומר לי הרופא שרצוי להמתין לפחות שנתיים עד לשחזור, כשהצלקת תירגע", היא מספרת. הידיעה שבקצה הטיפול במחלה ממתין שחזור חיזקה אותה וסייעה לה בהתמודדות עם התקופה המאתגרת.

 

בחזיית ספורט

אל ד"ר יואב ברנע, מנהל היחידה לשחזורי שד במרכז הרפואי איכילוב, מגיעות מנותחות בתחילת תהליך השיקום. "הצענו לשירי, כפי שאנחנו ממליצים לחולות שעוברות את אותו הליך לכריתת שד חלקית, לשחזר את החלק החסר כשנתיים לפחות מסיום ההקרנות, באמצעות שאיבת שומן עצמית מהבטן או מהירכיים, עיבודו בצנטריפוגה והזרקתו לחלל שנוצר", הוא מסביר. "זמן ההמתנה נועד לתת למקום להשתקם מצריבת הקרינה, לוודא שהמחלה לא נשנתה ולאפשר התאוששות".

 

כחודש אחרי הניתוח לכריתת הגוש הסרטני וחלק מהשד הנגוע התחיל הכימותרפיה וכשבוע מסיומם עברה סהר אסקרוב חודשיים רצופים של טיפולי קרינה. ההחלמה וההתאוששות שבעקבותיה נמשכו כשנה, ובהדרגה היא התחזקה ושבה לשגרת חייה. "ספרתי בול שנתיים ואז פתחתי בהליך השחזור, שעבר לשמחתי בקלות. בהרדמה מלאה הוצא שומן מהבטן, עובד והוזרק לחלל השד. באותו מעמד הרימו והקטינו את השד הבריא, בשביל הפרופורציה. למחרת השתחררתי הביתה, עם הוראה להקפיד על שימוש בחזיית ספורט מהדקת".

 

ד"ר ברנע מבחין בין שתי פרוצדורות שיקומיות שונות לחלוטין. "הניתוח הפלסטי במקרים של כריתת שד חלקית נקרא ניתוח משמר שד, ורק במקרים של כריתה מלאה ניתן לבצע שחזור", הוא מסביר. "מבחינתנו, הכירורגים הפלסטיים, תמיד עדיף לשמר, כי שחזור עלול ליצור בעיות מסובכות יותר ולהביא לתוצאות פחות טובות".

 

חצי שנה אחרי הזרקת השומן הראשונה, שרק מילאה קלות את האזור החסר בשד, עברה סהר אסקרוב הזרקה שנייה. "כאן הייתי אמורה להיעצר", היא אומרת, "אבל השיפור שהושג רק הגביר לי את התיאבון והפצרתי ברופא שיסכים להזרקה שלישית. טוב, אני כבר יכולה ללכת עם מחשופים ולהשתזף חופשי עם ביקיני, אז לא לשאוף לשפר?"

 

קציר השומן

בשנים האחרונות הפכו ניתוחי כריתת שד חלקיים לנפוצים שבגישות הניתוחיות בטיפול בסרטן השד. האונקופלסטיקאים למדו להתמודד עם המציאות החדשה. "למדנו מהניסיון שכבר במהלך הניתוח לכריתת הגוש הסרטני מהשד מוציא הכירורג את הגידול עם השוליים ובאותו מעמד מעביר רקמות, במטרה לצמצם את גודל החלל שייווצר", מסביר ד"ר ברנע. "במילים אחרות, אנחנו מתאמצים להקטין במידת האפשר את העומק והגודל של הבור שייווצר בשד".

 

לדבריו, האתגר המקצועי אינו פשוט, כיוון שבעקבות הקרינה מתעוותת צורת השד. "בכריתה חלקית מתמלא החלל שנוצר בנוזל של הגוף, אבל הקרינה מייבשת אותו וכך מעוותת את השד, ומכל האפשרויות עלה בוודאות שרק הזרקת שומן עצמי מצליחה באופן יחסי אך מיטבי, יותר מכל גישה אחרת שנוסתה ונכשלה, לשפר את המראה".

 

מנותחות השד זקוקות לשתיים עד שלוש הזרקות, כיוון שכמות השומן שהגוף יכול לספוג מוגבלת. "ככל שקליטת השומן טובה יותר, כך יפחתו מספר ההזרקות", אומר ד"ר ברנע, "וראוי לציין שרק חלק מכמות החומר נספגת, אבל היא נשארת ומתקבעת לתמיד. במהלך השנים השתפרנו בטכניקת קצירת השומן והזרקתו. המכשור והטכנולוגיות התקדמו עם עקומת הלמידה שלנו, לתועלת המנותחות".

 

שחזור השד נמצא בסל הבריאות ומתבצע בכל המרכזיים הרפואיים הגדולים בארץ.

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות".


פורסם לראשונה 24/03/2017 10:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
"הכי נאחס עשתה לי הקביעה שצריך לכרות את השד". סהר אסקרוב
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים