שתף קטע נבחר

ריצ'רד גיר יקסים אתכם בתפקידו הטוב ביותר בסרט חדש ועתיר כוכבים של יוסף סידר

איש עסקים נותן מתנה לפוליטיקאי ישראלי, כדי לצבור כוח וקשרים - נשמע מוכר? בגרסה של יוסף סידר, המשתתפים שונים לחלוטין מהחקירות של ימינו – ב'נורמן- עלייתו התלולה ונפילתו המתונה של מאכער ניו יורקי', דרמה קומית ישראלית-אמריקאית חדשה שתעלה לאקרנים בארץ ב-9 למרץ, העסקן שידו בכל הוא ריצ'רד גיר, והפוליטיקאי הישראלי הוא ליאור אשכנזי. סידר, אחד הבמאים הישראלים המצליחים בעולם מספר מה הוביל אותו לפתח את דמותו של נורמן וכיצד הופכים את ריצ'רד גיר מחתיך אמריקאי לעסקן יהודי כושל

את יוסף סידר אין צורך להציג. סידר הוא ללא ספק אחד מהבמאים הישראלים המצליחים והמוערכים ביותר בעולם בשנים האחרונות, לרבות שתי מועמדויות לאוסקר עם "בופור" ב-2008 ו"הערת שוליים" ב-2011.

 

בימים אלו עולה לאקרנים סרטו החדש "נורמן- עלייתו התלולה ונפילתו המתונה של מאכער ניו יורקי'", שצולם בניו יורק ובישראל ודובר עברית ואנגלית.

 

בסרט מככבים 'שחקן הבית' של סידר, ליאור אשכנזי, בתור פוליטיקאי ישראלי עולה, וריצ'רד גיר בהופעה מפתיעה ונוגעת ללב בתור מאכער יהודי מניו יורק. לאחר שהסרט כיכב בחודשים האחרונים במגוון פסטיבלי קולנוע חשובים ברחבי העולם – ביניהם פסטיבל טורנטו ופסטיבל טלורייד הנחשב - וגרף ביקורות משבחות, הוא מגיע לבתי הקולנוע.

 

נורמן אופנהיימר, בגילומו המופלא של גיר, הוא "יועץ עסקי", או מאכער ניו-יורקי יהודי, שעקר עיסוקו הוא ניסיונות לטוות קשרים ולשדך בין גורמים שונים, לעתים קרובות מבלי בדיוק להבין את ההשלכות של חיבורים אלו. הבעיה הגדולה של נורמן היא שהשידוכים שלו לא מבשילים לעסקאות, והוא לא צובר את ההשפעה אליה הוא שואף בחייו. רגע לפני תחילת העלילה, נראה שהקריירה שלו נמצאת במבוי סתום.

 

אשכנזי וגיר - סיפור קטן על שילוב אינטרסים, שמוביל לרשת קשרים בינלאומית מסובכת

גורלו של אופנהיימר משתנה כשהוא מזהה את מיכה אשל (ליאור אשכנזי), חבר כנסת ישראלי הנמצא בביקור בניו יורק. נורמן מחליט לקנות לאשל זוג נעלי מעצבים במחיר שערורייתי (בכסף שאין לו), על מנת לרכוש את אמונו. כעבור שלוש שנים, כאשר אשל הופך לראש ממשלת ישראל, הקשרים של אופנהיימר סוף סוף נושאים פרי.

 

לראשונה בחייו, יש לנורמן חיבור אמיתי, למנהיג של מדינה. כתוצאה מהמתנה שנפלה עליו משמיים, מחליט אופנהיימר לקדם עסקה סיבובית מורכבת, הכוללת בין היתר את ראש ממשלת ישראל, האחיין של אופנהיימר (מייקל שין), רב המנהיג קהילה במשבר (סטיב בושמי), טייקון עסקים (האריס יולין), העוזר שלו (דן סטיבנס) ופקיד במשרד האוצר של חוף השנהב. בדיוק כאשר נראה כי העסקה עומדת להתממש, מתברר לאופנהיימר כי הוא הלך צעד אחד רחוק מידי והכל עלול לקרוס.

 

 (צילום: יחצ) (צילום: יחצ)
(צילום: יחצ)

ריצ'רד גיר נפרד מסטריאוטיפ החתיך השרמנטי ונכנס לנעלי העסקן היהודי

ריצ'רד גיר, כוכב הוליוודי ותיק ומוערך, נכנס ב-'נורמן' לתפקיד שונה למדי לעומת התפקידים שגילם במהלך הקריירה הענפה שלו. בעבודה לקראת הסרט, שהחלה שנה לפני תחילת הצילומים, גיבשו סידר וגיר את הגרסה של גיר לנורמן. "רצינו לתת לו משהו שישנה את שפת הגוף שלו, ישנה את האופן שבו הוא חווה את הגוף שלו", אומר סידר, וגיר מוסיף כי "תפישת הגוף של נורמן שונה לחלוטין. הוא לא זכר אלפא, ולא גבר שמפלרטט עם נשים. הוא אדם תקוע וסגור. הוא תמיד מכוסה - יש עליו כובע, מעיל, אוזניות ותיק". דמותו של נורמן זכתה לשלל ביקורות מהללות, שהכתירו את התפקיד של גיר כאחד הטובים שעשה בחייו.

 

נורמן אופנהיימר - יהודי החצר שיזכה בחמלה שלכם

הדמות של נורמן אופנהיימר, שפותחה על ידי יוסף סידר, התסריטאי והבמאי של 'נורמן', היא גלגול עכשווי של דמות שניתן למצוא בספרות ובהיסטוריה: יהודי החצר. "לנרטיב של יהודי החצר יש מבנה קלאסי", אומר סידר. "יהודי פוגש אדם שבהמשך הופך לאיש בעל השפעה, אבל היהודי פוגש אותו בשלב שבו היכולת שלו לומר לא היא די רפה. הוא מציע לאיש מתנה או עושה לו טובה, וכשהאיש מגיע לבסוף לעמדת השפעה, הוא מכניס את היהודי לחצר שלו. היהודי הופך ליועצו הבכיר, עד שהוא מתחיל לעורר התנגדות וסר חינו. במקום להועיל הוא מכביד. אז הדוכס או המלך, או מי שזה לא יהיה, נפטר ממנו. כי תמיד קל להיפטר מהיהודי".

 

החל מהקשר בין יוסף למלך פרעה, דרך שיילוק מ"הסוחר מונציה" של שייקספיר, פייגין מ"אוליבר טוויסט" של דיקנס ועד ליאופלד בלום מ"יוליסס" של ג'יימס ג'ויס, "כל אחת מהדמויות האלו היא ניסיון לפצח את דמות היהודי", אומר סידר.

 

אל דמותו של יהודי החצר הגיע סידר במהלך תחקיר על סרט שמעולם לא יצא לפעול על פייט הארלן, במאי סרט התעמולה הנאצי הידוע לשמצה 'היהודי זיס' מ-1940, המבוסס על סיפורו של יוסף זיס אופנהיימר, בנקאי מהמאה ה-18. סידר אומר כי "נדהמתי לגלות עד כמה זיס הרגיש כמו מישהו שאני מכיר. בניסיון להבין אותו, תהיתי אם אנחנו לא פעם נוהגים בכפיות טובה כלפי אנשים מסוגו, שקל לצייר אותם כטיפוסים מניפולטיביים שדואגים בעיקר לעצמם. בכתיבה ובבימוי של 'נורמן', ניסיתי לתקן מעט את היחס הזה, או לפחות להציע פרספקטיבה נוספת לדמות".

 

 (צילום: יחצ) (צילום: יחצ)
(צילום: יחצ)
  

המאכער הוא יהודי החצר של ימינו?

את הגרסה המודרנית של יהודי החצר מציג סידר דרך ה"מאכער", העסקן הנכלולי שעוזר לאנשים בעלי כוח להשיג את מבוקשם באמצעות קומבינות. כוכב הסרט 'נורמן' מוצא את עצמו בתפקיד כפוי הטובה - פשוט כי אין לו ברירה אחרת. "נורמן יודע שאם הוא לא יציע משהו למישהו, אין סיכוי שיישארו אתו בקשר", אומר סידר. "זה ממש עצוב לחשוב שיש מישהו שיודע זאת על עצמו, או אפילו חש בזה במעומעם מבלי שהוא לגמרי מודע לכך".

 

גם ריצ'רד גיר עצמו מבין את העמדה של נורמן אופנהיימר בחברה: "נורמן נמצא מחוץ למעגל ומנסה לפלס את דרכו פנימה. ניתן למצוא טיפוסים כאלה בכל עיסוק ומקצוע. אנשים שדופקים לך על הדלת ואומרים: 'מה אני יכול לעשות כדי לעזור לך? אני יכול להשיג לך שולחן טוב יותר במסעדה. אני יכול לסדר לך הנחה'. כך נורמן מנסה להפוך את עצמו לחיוני והכרחי בחייהם של אחרים".

 

לדברי סידר, אף אחד לא באמת חושב שנורמן הוא אדם רע. "כשלומדים שהתנהגותו של נורמן נובעת מבדידות איומה, מבינים שאין בה תחכום תככני. זהו רק אמצעי הישרדות".

 

נורמן של ריצ'רד גיר ויוסף סידר ייגע לכם בלב בדרמה קומית משובחת

בניגוד לטייקונים שיוצרים קשרים עם פוליטיקאים בכירים, 'נורמן' מדבר על האדם הפשוט, בורג קטן במכונה, שמנסה למצוא את דרכו לעמדת כוח כלשהי. את הסגנון הוויזואלי והעלילתי של סרט, התווה סידר "בדומה למשחק כיסאות מוזיקליים, בו נורמן תמיד נשאר ללא כיסא. זו הכוריאוגרפיה של הסרט כולו".

 

"לדעתי", אומר סידר, "העולם כולו סובב סביב נורמנים. הם כמו דבורים שמדלגות בין פרח אחד לשני. העולם זקוק להם, וזו הסיבה שהם קיימים. הרתיעה מהם היא טבעית, אבל גם לא הוגנת. זהו מצב טרגי ששובר לי את הלב. כל דבר שלילי שנאמר על טיפוסים כאלה, יש לו גם צד שני, חיובי. הדרך שבה אנחנו רואים אותם, קשורה ליכולת שלנו להתבונן בהם בעיניים חומלות".

 

לקראת סוף הסרט, נורמן מבין שהמכונה המורכבת שניסה להרכיב תצליח לפעול רק אם הוא עצמו ישלם את המחיר. ההבנה הזו מביאה אותו לגייס את כישוריו לטובת מטרה חיובית, כזו שתספק לו בתמורה חוויית תיקון אמתית. "התפילה שהחזן שר בסוף הסרט אומרת: 'וכל מי שעוסקים בצרכי ציבור באמונה, הקדוש ברוך הוא ישלם שכרם, ויסיר מהם כל מחלה, וירפא לכל גופם ויסלח לכל עוונם, וישלח ברכה והצלחה בכל מעשי ידיהם'. לנורמן, שעוסק בצרכי ציבור מבחינתי, מגיע קרדיט. וגם קצת סלחנות מצדנו", מסכם סידר. 

 

להזמנת כרטיסים ורשימת בתי הקולנוע המציגים את 'נורמן', היכנסו>>

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחצ
יונייטד קינג עם סרט חדש - נורמן
צילום: יחצ
מומלצים