שתף קטע נבחר

הכירו: הטכנולוגיות החדשות בטיפולי שיניים

בניגוד לתחומים אחרים, רפואת השיניים נשארה באופן יחסי צמודה לשיטות של כמה עשורים אחרונים. אולם למרות זאת התפתחו טכנולוגיות חדשות. הכירו כמה מהן

אנחנו חיים בעידן הטכנולוגיה, בו הטכנולוגיה משתנה ומתקדמת כל הזמן. דבר זה משפיע על חיינו בצורה משמעותית.

 

רפואת השיניים בהשוואה לתחומים אחרים נשארה מאחורה ב"אימוץ" הטכנולוגיה. רוב רופאי השיניים ממשיכים להשתמש בטכנולוגיות או בשיטות ישנות והם ללא רצון להשתנות.

 

למזלנו הדברים משתנים והדור החדש שנכנס לרפואת השיניים מבין את החשיבות של השימוש בטכנולוגיה המאפשרת תהליך פשוט ומהיר יותר, ובאותו הזמן גם משפיע על רמת תוצאה טובה יותר.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

בעבר רפואת השיניים התבססה על שיתוף בין המדע לאומנות, ששמה דגש על היכולת המוטורית של רופא השיניים. רופאי השיניים בדור החדש, מאמינים באימוץ הטכנולוגיה במקום העבודה, שמאפשרת להעניק למטופלים חוויה נעימה עם פחות סיבוכים ופחות זמן טיפול.

 

השיטות החדשות כוללות שימוש במחשבים ובטכנולוגיות חדשניות שעוזרות לקבל תוצאות איכותיות יותר ומאפשרות ליצור קובץ דיגיטלי של המטופל, ומאותו הרגע ניתן לעבוד על כל מקרה בצורה דיגיטלית ללא צורך במטופל פיזית.

 

הטכנולוגיות החדשות בטיפולי שיניים 

 

מכשיר סיטי סקאן

בשמו הנוסף טומוגרפיה ‏ממוחשבת, ‏זה צילום ‏מתקדם הסורק את פני המטופל בתלת מימד ‏ומאפשר לראות פנימה את החלק החיצוני של הרקמות, ‏למשל עצמות וכלי דם, לסתות, שיניים, ומקומות אנטומים של הפנים. עם דיוק רב יותר בהשוואה לצילומי רנטגן הטרדיציונלי (של הדור הישן). בנוסף.

 

בצילום במכשיר סיטי סקאן דנטלי יש פי 10 פחות קרינה ממכשיר סיטי סקאן רגיל שקיים בבתי החולים. (סריקת ‏חזה או בטן למשל).

 

 

 ( ) ( )

 

‏ב-1998 ‏התחילה האפשרות להשתמש ‏בסריקת סיטי ‏בעולם ‏השיניים הדנטלי. כיום צילומי סי טי ‏מאוד פופולריים עבור רופאי השיניים ‏בזכות הקרינה הנמוכה, ראייה רחבה ועלות נמוכה יחסית לעלות בדיקת סי טי הקונבנציונלית (כמו הסריקה בבית חולים).

 

מכשור הסי טי המיועד לרפואת שיניים, ‏מאפשר לייצר צילום בפחות משמונה ‏שניות. ‏הצילום משוחזר לאחר מכן על ידי תוכנה תוך 20 שניות כדי לקבל תמונה תלת-ממדית של המטופל.

 

‏צילום הסי טי עוזר לנו להכיר ‏לעומק את האנטומיה של המטופלים ולכן יכולים להיות יותר בטוחים ברגע האבחון. ‏המידע שמתגלה באמצעות בצילום סי טי, ‏עוזר ‏לתכנן ניתוחי שתלים או בצורה מהירה ובטוחה יותר.

 

‏סריקת סי טי גם ‏עוזרת להסביר בצורה יותר דידקטית ואינטראקטיבית למטופלים את ‏מצבם ואת תהליך הטיפול.

  

סורק אינטרה אוראלי

מחליף את לקיחת המידות הרגילות ברפואת השיניים. בזכות התוכנה של הסורק אפשר לבצע לקיחת מידות באופן דיגיטלי ולאבחן בצורה מדויקת יותר את הבעיה, בנוסף הסורק מאפשר להראות ולהסביר למטופל את מצבו.

 

‏המטופלים של היום ‏מבקשים ‏טיפולים ‏מהירים, ‏קלים וללא סיבוכים ‏‏וכמובן עם תוצאות מדויקות ‏ואיכות גבוהה. לקיחת מידות רגילות בעולם הדנטלי הינו ‏תהליך מורכב ‏שמשלב ‏ צעדים רבים, כדי ליצר מודל ‏גבס שעליו מיצרים את השיקום ‏הנדרש. ‏

 

מי לא חווה צלצול של הרופא שמזמין את המטופל לקחת מידות בפעם השנייה מסיבות אלו או אחרות? בזכות סורק אינטרה אוראלי תהליך לקיחת המידות מתקצר ונוח יותר עבור המטופל.

 

הסריקה הדיגיטלית ‏עובדת כמו מצלמה הלוקחת תמונות רבות של הפה או של השיניים ומביאה בזמן קצר ‏קובץ ממוחשב שמיועד להיות אחד על אחד כמו הפה שלנו. משום שהוא קובץ, אפשר לשלוח אותו לאן שרוצים, זאת אומרת ניתן לעבוד עם מעבדות ‏שרחוקות ‏מאתנו בלי ‏סיבוכים. 

 

בהרבה מקרים הקובץ הדיגיטלי מאפשר לייצר במחשב את שיקום הפה (כתר למשל) ללא מודל. מיצרים את הכתר ‏במחשב ושולחים אותו למחרטה, והם חורטים בבלוק, שממנו יוצא הדגם ומבלי שהמטופל יגיע למרפאה.

 

 ( ) ( )

 

מדפסת תלת-ממד

מאפשרת להדפיס במרפאה דוגמת מודלים דנטליים. להמיר קבצים ממוחשבים לאובייקטים פיזיים, כמו למשל: מודלים של שיניים או לסתות, ‏ סדים כירורגים, סד לילה, סד הלבנה ועוד. מדפסת תלת ממד עובדת על פי עיקרון של ‏הוספה. בונים אובייקט ‏בשכבות מוצר ‏שמיוצר מראש במחשב.

 

ברפואת שיניים קיימת משנות ה-80 טכנולוגיה ‏הפוכה בשם CAM - Computer Aided Manufacturing בעקרון צמצום, מחומר גדול כמו בלוק חרסינה חורטים בו עד לתוצר הרצוי (כתר). 

 

 ( ) ( )

 

כמו שאר ‏הטכנולוגיות, ‏לקח זמן עד שהגיעו לתוצאות שהן מעבר ליכולת האנושית. היום ‏יצירת כתר במדפסת תלת ממד יכול להתיישב טוב יותר על השן, מכתר שנוצר על ידי בצורה הטרדיסיונאלית.

 

 

ד"ר אילן הכט, 'ד"ר לחיוך' ב"הכט סמייל", בוגר NYU באסתטיקה של הפה

 


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטכנולוגיות שיעזרו לרופא השיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים