שתף קטע נבחר

השכן שלא ישן: שיפוצים בבית משותף בלי מריבות

באילו שעות מותר לשפץ, האם החוק מחייב שמירה על ניקיון בשטח המשותף ומדוע כדאי לדרוש ערבון מבעלי הדירה המשופצת. אתר "המקצוענים" עם טיפים שיאפשרו לכם לישון בשקט ויחסי שכנות טובים במהלך השיפוץ

באילו שעות מותר לשפץ, כיצד תוכלו למנוע רעשים, מדוע גם לשוכרים יש זכויות ואפשרות להפחתת שכר הדירה והאם מגיע לכם פיצוי בגין שימוש בחנייה הפרטית שלכם. בין אם אתם מתכננים שיפוץ או גרים בשכנות לדירה שבשיפוצים - הנה המדריך שיאפשר לכם לדעת מהן הזכויות והחובות בתחום.

 

עוד כתבות בנושא:

כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ

למה לצפות כשמשפצים את הבית

שיפוצים במקום קניית דירה

  

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אין מגבלה בחוק על שיפוץ במהלך שעות מנוחת הצהריים 

סעיף 4 לחוק למניעת מפגעים קובע את השעות בהן מותר להרעיש. על פי הסעיף, מותר לבצע שיפוץ הגורם לרעש לאחר השעה 7 בבוקר ועד השעה 8 בערב, כשמדובר בימי חול. בערבי שישי וחג, מותר לשפץ לאחר השעה 7 בבוקר, ועד השעה 5 אחר-הצהריים. החוק מחמיר יותר לגבי הפעלת מכונות לצרכי חפירה, בנייה או הריסה, כך שלא ניתן לבצע אותם לאחר השעה 7 בערב, בימי חול ולאחר השעה 5 בערב בערבי שישי ובחגים.

 

"כדי למנוע מטרד מהשכנים במהלך שעות מנוחת הצהריים, ניתן לקיים אסיפת דיירים ולקבוע בהחלטה או בתקנון כי לא ייערך שיפוץ הגורם לרעש בשעות אלו", אומר עו"ד עפר שחל, העוסק בתחום הבתים המשותפים.

 

החוק לא מחייב לשמור על הניקיון בבניין במהלך שיפוץ

באופן די מפתיע, החוק לא מתייחס לחובת הניקיון של בעל דירה המשפץ את דירתו בבית משותף. "יש להסדיר את הנושא הזה בהסכם מפורש בין ועד-הבית לבין קבלן השיפוצים של בעל הדירה", מציע שחל.

 

"כמו כן, כדאי לדאוג להחלטה או לסעיף רלוונטי בתקנון הבית המשותף. כדאי גם לבעל הדירה להכניס סעיף שמתייחס לשמירה על ניקיון בסיום כל יום עבודה, כחלק מחוזה ההתקשרות עם קבלן השיפוצים, ובכך להבטיח שקט מול שאר הדיירים בבית המשותף. הדבר האחרון שרוצים להתעסק איתו כשמתחילים הליך שיפוץ הוא צווי מניעה למיניהם".

 

לא ניתן לשלול חניה מבעל דירה, ויש לפצות אותו על כך

"במהלך בנייה או שיפוצים, ישנה סכנה שרכבים בקרבת חזית הבית המשותף ייפגעו", אומר שחל. "פעמים רבות, יש צורך לפנות את הרכבים מהחניות הפרטיות למשך תקופה של כמספר שבועות.

 

"חשוב לדעת שלא ניתן לשלול חניה פרטית מבעל דירה בבית משותף בניגוד להסכמתו. במקרים בהם הדבר מהווה קושי של ממש (כמו באזור המרכז שסובל ממצוקת חניה), יש לדאוג לחניה חלופית ולפיצוי הולם עבור בעל הדירה".

 

פעמים רבות, לא ניתן למקם מכולה (לפינוי פסולת בניין) בתוך השטח המשותף של הבית המשותף, ויש צורך להשתמש בשטחים סמוכים המיועדים לחניה ציבורית. שחל: "במקרה כזה, יש צורך לפנות אל הרשות המקומית, בהתאם לתנאיה ולחוקי העזר העירוניים שחלים בשטחה".

 

כדאי לאשר נוהל שיפוצים ותיקונים באסיפת דיירים  

"מומלץ לקבוע נוהל שיפוצים ותיקונים במסגרת אסיפת דיירים", מציע שחל. "בנוהל זה כדאי לדרוש מבעל דירה שמשפץ להפקיד המחאה לביטחון, אשר תהווה ערבות מפני נזקים העלולים להתרחש ברכוש המשותף עקב עבודות השיפוץ.

 

"גם אם החוק לא מחייב זאת, כדאי שהסכם ההתקשרות עם הקבלן יתייחס גם לשמירה על מצב הרכוש המשותף, על מנת שבעת העברת ציוד כבד לא ייגרם נזק למדרגות הבניין, למעלית, למעקה, לגופי תאורה, לקירות ולכל אלמנט ברכוש המשותף שיכול להיפגע", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

על פי מוקד השירות, "בנוסף, ישנה חשיבות לבדוק שקבלן השיפוצים בעל כל פוליסות הביטוח הנדרשות. זאת, כדי להבטיח שבמצב של גרימת נזק לרכוש הבניין או לאחד הדיירים בו, רשלנות הקבלן לא תגרור חיוב כספי בנזק של בעל הדירה המבצע את השיפוץ.

 

"כדאי להתייחס בהסכם גם לחובת הצבת שלטי אזהרה, שירותים כימיים (לשימוש הפועלים במהלך השיפוץ), פינוי כל ציוד שיכול להוות מפגע בסיום כל יום עבודה, התחייבות לשמירה על צמחיה וכן החובה להתריע בפני כלל הדיירים על מועדי ניתוק זרם החשמל או המים".

 

גם לשוכרים יש זכויות: אם בעל הדירה הסתיר מכם מידע תוכלו להפחית שכר דירה  

תתפלאו, אבל במקרה שתוכיחו שבעל הדירה הסתיר מכם את העובדה שעתיד להתקיים שיפוץ בתוך הבניין או בסמוך אליו, בית-המשפט יהיה לצדכם.

 

במקרה כזה, תוכלו להפסיק את מגוריכם בדירה לפני סיום תקופת חוזה השכירות, או להוזיל את גובה דמי השכירות באופן משמעותי.

 

"ישנם לא מעט מקרים ששוכרי דירות הגישו תביעה וזכו בה", אומר שחל. "זאת, במקרה שלא נודע להם על כך שעומד להתבצע הליך של תמ"א 38 בבניין או בסמוך אליו.

 

"זה נחשב לחוסר תום-לב מצד משכיר הדירה, והוא חייב בגילוי נאות לגבי העניין".

 

כיצד מוכיחים שבעל הדירה ידע והסתיר מידע זה? שחל: "לרוב ניתנות הודעות על שיפוץ לבעלי הדירות באותו הבניין מספר חודשים מראש. כמו כן, אם הבניין הזמין את בעל הדירה לאסיפת דיירים, ולא הגיע אליו, הוא גם כן לא יוכל להתנער מאחריות ולהוזיל משמעותית את השכירות או לאפשר לשוכר שלו לעזוב את הדירה".

 

כדי לא להגיע למצבים לא נעימים ולהיגרר לעלויות מיותרות הכרוכות במעבר דירה, תוכלו מראש להכניס לחוזה ההתקשרות עם בעל הדירה סעיף לפיו במקרה שיתחיל הליך של תמ"א 38 בבניין או באחד הבניינים הסמוכים, תהיה אפשרות לעזוב את הדירה לפני סיום החוזה או להפחית משמעותי את דמי השכירות.

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים