שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    פיינל-פור: ההפך המוחלט מספורטיביות

    מכבי ת"א ולהפועל ירושלים יש משאבים הרבה יותר גדולים מיתר הקבוצות בליגה, אבל עד כמה שאני מבין, הדבר לא אמור להוות מכשול בפניהן בדרך לאליפות, אלא להפך

    תארו לכם מקרה בו בפתיחת ריצת מרתון הייתה נמסרת הודעה לרצים בנוסח הבא: "השנה, על מנת לעודד תחרותיות בריצה, הוחלט שהמנצח יהיה זה שיקבע את התוצאה הטובה ביותר ב-100 המטרים האחרונים", או מקרה אחר בו ההתאחדות לכדורגל מודיעה שבסיום הליגה הסדירה יופחתו הנקודות של כל הקבוצות בחצי. כמובן, קשה עד בלתי אפשרי להשוות בין ענפי הספורט השונים, אבל עושה רושם שיש דמיון מסוים בין התרחישים ההזויים שהוצגו ובין שיטת הפיינל-פור בכדורסל שנהוגה במדינתנו בעשור האחרון.

     

    בעונת 82/83 הוחלט על הוספת סדרות פלייאוף של שלושה משחקים לאחר סיום הליגה הסדירה (שיטה מקובלת בכל עולם הכדורסל), ומספר שנים לאחר מכן הסדרות התרחבו לחמישה משחקים. במשך 23 עונות זו הייתה השיטה בכדורסל הישראלי, באותה תקופה מכבי תל אביב שלטה בליגה ללא עוררין, צברה אליפויות בקצב מסחרר ויותר מכל, דיכאה ליתר הקבוצות בליגה את החלום לזכות באליפות. 22 אליפויות של מכבי תל אביב ב-23 עונות הביאו את מינהלת הליגה להבנה שיש צורך בשינוי, שמשהו בכדורסל הישראלי לא תקין ושחייבים להפיח רוח חדשה באותו חלום שמכבי רמסה במשך שני עשורים ויותר. הפיתרון אליו הגיעה המינהלת הוא ההפך המוחלט מספורטיביות, זה שמייצג יותר מכל את "חגיגה לכדורסל" והכי פחות את הביטוי "שהטוב ביותר ינצח", או בשתי מילים, פיינל-פור.

     

    חגיגות האליפות של ראשל"צ (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
    חגיגות האליפות של ראשל"צ(צילום: ראובן שוורץ)

     

    בעוד מספר חודשים תסתיים לה עונה מספר 12 ללא סדרות, מתוכן שמונה הוכרעו בפיינל-פור והפלא ופלא - מליגה של שתי אלופות שונות בכמעט 40 שנות משחק, פתאום יש שש אלופות שונות בעשר שנים, הצלחת עברה בידיים של חצי מקבוצות הליגה. אין מה להגיד או להתווכח, חלום האליפות עליו דיבר אבנר קופל (ראש המינהלת בזמן ההחלטה על המעבר לפיינל-פור) חי וקולע.

     

    אבל יש בעיה קטנה עם החלום הזה. מאז שהליגה מוכרעת בשני משחקים (חצי גמר וגמר), עושה רושם שהמילים "אליפות" ו"אלופה" איבדו הרבה ממשמעותן. הכוונה אינה חלילה לזלזל ביכולותיהן של הזוכות בעשור החולף. כולן היו קבוצות מצוינות שהגיעו בזמן הנכון לשיא היכולת וניצחו במשחקים החשובים של השנה, אבל האם קבוצה שהתעלתה בשני משחקים ראויה להיקרא אלופה? לא בטוח.

     

    אליפות צריכה לשקף את הקבוצה הטובה ביותר בעונה מסוימת, לא בשבוע מסוים. נחזור שנה אחורה, את עונת 15/16 סיימה הפועל ירושלים בראשות הטבלה עם מאזן מעולה של 6:27 והובילה את הליגה במדד ובנקודות למשחק. קבוצתו של דני פרנקו עלתה לפיינל-פור אחרי סדרה קשה מול הפועל תל אביב של נייט רובינסון, והתייצבה לגמר מול ראשון לציון של אריק שיבק. ראשון סיימה את העונה הסדירה במקום ה-6 בלבד במאזן שלילי של 17:16, בחצי הגמר היא היממה את מכבי תל אביב, לה הפסידה 3 פעמים במסגרת הליגה הסדירה, ועלתה לגמר. את הסוף כולם יודעים, ראשון ניצחה את ירושלים בארנה וחגגה אליפות היסטורית. עכשיו, עם יד על הלב ועם מלוא הפרגון לחבורה הבאמת מוכשרת בכתום, מי הייתה הקבוצה הטובה בישראל בעונת 2015/16?

     

    צריך להודות, למכבי ת"א ולהפועל ירושלים יש משאבים הרבה יותר גדולים מיתר הקבוצות בליגה. יש להן אולם גדול, קהל אוהדים רחב ובעלים שמשקיע (או משקיעים) כסף רב על מנת להעמיד קבוצה איכותית גם במונחים אירופיים, אבל עד כמה שאני מבין, הדבר לא אמור להוות מכשול בפניהן בדרך לאליפות, אלא להפך.

     

    אין ספק שלקבוצות בעלות המשאבים המצומצמים יותר מגיעה ההזדמנות להיאבק באופן שווה על תואר, אך מסגרת כזו כבר קיימת והיא נקראת גביע המדינה. בגביע יש הזדמנות לכל קבוצות הליגה להתעלות במספר משחקים מסוים ולזכות בתואר נחשב בישראל. במצב שנוצר בעקבות הפיינל-פור, האליפות הפכה למעין גביע נוסף, כזה שכל קבוצה יכולה לחלום עליו ואפילו להשיג אותו עם כמה משחקים טובים, ללא ספק גביע נחמד, אבל לא אליפות.

     

    שאלה אחרונה להיום – אחרי 33 משחקים, מה יהיה ההבדל בין מקום 1 ומקום 8 בליגה? והתשובה היא משחק בית נוסף שתקבל הקבוצה מראשות הטבלה. אה כן, וגם הזכות "לקבוע היכן ייערך הפיינל-פור" (וכשצריך לבחור אולם המכיל מעל 10,000 מקומות מגוון האפשרויות רחב מאוד...). על כן, כל מה שקבוצה צריכה לעשות אם ברצונה להילחם על האליפות, הוא להתברג בשמונת המקומות הראשונים, ואם הבית חשוב לה אז שתנסה להתברג ברביעייה הראשונה, אבל אפשר להסתדר גם בלי לעשות זאת.

     

    וברצינות, מגיע לכדורסל הישראלי ולקבוצות המשחקות בו פלייאוף אמיתי, כזה שהקבוצות החזקות מגיעות בו עד הסוף והקבוצה הטובה ביותר זוכה באליפות. אם מכבי תל אביב תהיה החזקה ביותר אז מגיע לה לזכות באליפות, ואם זו תהיה קבוצה אחרת – אז מגיע לה לזכות באליפות בלי הכוכבית שתיכתב בדפי ההיסטוריה על השיטה בה העונה הוכרעה, כי במוקדם או במאוחר מקבלי ההחלטות בכדורסל יבינו שליגה מקומית לא יכולה להיות מוכרעת במשחק אחד, וגם לא בשניים. ולמרות כל זאת, אוהדי הכדורסל הישראלי מאוד מתרגשים לקראת פתיחתה של עונת 2016.17 שתחל אי שם בסוף חודש מאי עם סיום הסיבוב השלישי, ושהטוב ביותר ינצח.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אוהד צויגנברג
    האליפות של ראשל"צ
    צילום: אוהד צויגנברג
    מומלצים