שתף קטע נבחר

ראש פרויקט החץ לשעבר: "ידעתי שיצליח ליירט"

אף שהטילו ספק באפשרות לפתח טיל מיירט כמו החץ ובהמשך גם ביכולותיו, מספר ראש הפרויקט לשעבר: "היה לי ברור שהחץ יעבוד. לא היה בכלל ספק. בפרויקט הזה הקדמנו את שאר העולם, והיינו צריכים להתמודד עם מבקרים שטענו שלא נצליח"

 

 
ראש פרויקט החץ במשרד הביטחון לשעבר, עוזי רובין (80), לא הופתע מהעובדה שהחץ יירט בסוף השבוע את טילי הנ"מ ששוגרו לישראל בעקבות התקיפה בסוריה, ובשיחה עמו אתמול בערב (שבת) הוא הזכיר עד כמה פקפקו ביכולתו של החץ להתמודד עם איומי הטילים. "צה"ל לא רצה אותו בהתחלה, כמו שלא רצו את כיפת ברזל", אמר.

 

החץ יירט בסופו של דבר טיל נ"מ מיושן מדגם SA-5 כאשר המערכת מיועדת ליירוט של טילים גדולים ומשמעותיים בהרבה. בחיל האוויר מתחקרים האם היירוט היה הכרחי תוך בחינת האפשרות שתחילה מערכת הגילוי של החץ זיהתה את האיום, ועל מנת להימנע מסיכון הוחלט לשגר את החץ.

 

רובין, לשעבר ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון ואחד מזוכי פרס ביטחון ישראל על הפרויקט, אמר: "לא הופתעתי כששמעתי על האירועים שלשום, היה לי ברור שהחץ יעבוד. לא היה בכלל ספק. למרות שבפרויקט הזה הקדמנו את שאר העולם, והיינו צריכים להתמודד עם מבקרים שטענו שלא נצליח".

 

 

ניסוי בחץ-3 (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון) (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
ניסוי בחץ-3(צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
  

הוא זכה בפרס ביטחון ישראל גם על חלקו בפיתוח לוויין הריגול "אופק", וניהל פרויקטי טילים בתעשייה האווירית לפני שמונה ב-1991 לעמוד בראש המנהלת במשרד הביטחון שאחראית עד היום על הגנת שמי מדינת ישראל מטילים ורקטות.

 

פרויקט החץ יצא לדרך ב-1988 כחלק הישראלי בתוכנית "מלחמת הכוכבים" שיזם נשיא ארה"ב רונלד רייגן, ליירט טילים בליסטיים. ארה"ב מימנה את רוב עלות פיתוח המערכת וההצטיידות בה. היא נכנסה לשירות מבצעי בחיל-האוויר בשנת 2000. תחילה פותח חץ-1 שבחן את עקרונות המערכת המהפכנית מאוד לזמנה, ורק אחר כך חץ-2  שהיווה את המערכת המבצעית. בקרוב ייכנס לשירות מבצעי חץ-3, הדור החדש, שמיועד ליירט טילים גם בחלל. חץ-2 ששופר מאז ממשיך לשרת את המערכת.

מערכת חץ-3 (צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון) (צילום: מנהלת חומה במפא
מערכת חץ-3(צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון)

עוזי רובין (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
עוזי רובין(צילום: יואב זיתון)

"בפרויקט החץ כתבנו את הספר בחלק מהתחומים, חרשנו קרקע בתולה ופשוט לא היה ממי ללמוד. אבל היו לנו חזון ואמונה בעקבות פרויקטים קודמים שביצענו, ובעיקר אחד הצוותים הכי טובים שכונסו אי פעם במשרד הביטחון ובתעשיות הביטחוניות. ההסכמה של ארה"ב לממן את רוב עלות הפרויקט סייעה לנו להתגבר על ההתנגדות בארץ", סיפר רובין. "אחד ההשגים הגדולים היה מכ"ם המערכת, 'אורן ירוק', שקובע את כל ביצועי המערכת והיה חידוש אדיר לזמנו".

 

את המכ"ם פיתחה חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, שהייתה בעצמה הקבלנית הראשית של הפרויקט. תדיראן מערכות, היום חלק מאלביט, פיתחה את מערכת השליטה אתרוג זהב והתעשייה הצבאית את השלב הראשון של טיל היירוט. כדי להגיע בזמן קצר למהירות היירוט שלו, פי 9 ממהירות הקול, הוא מצויד במאיץ שתוך שניות מביא אותו למהירות עצומה ואז מתנתק ממנו. המיירט ממשיך עוד כמה עשרות ק"מ, מתפוצץ בקרבת המטרה ומשמיד אותה.

 

בזמן שישראל פיתחה את מערכת החץ, פיתחה לוקהיד מרטין את מערכת הת'אאד המקבילה, שנפרסת בימים אלה בדרום-קוריאה. פיתוח המערכת האמריקנית נתקל בתחילה בקשיים ופיגר אחרי פיתוח החץ. "הייתה אז אי נעימות גדולה, שאצלנו הצליח ואצלם לא", נזכר רובין. "אחרי כל ניסוי נסעתי לוושינגטון להציג להם את הסרטים וזה היה לא נעים במקרים שזה קרה אחרי שניסויים שלהם כשלו. אבל בסוף דווקא החץ סייע לת'אאד, כי הראה שאפשר ליירט טילים בליסטיים. ראשי הפרויקט הסבירו לקונגרס שהיה מאוד ביקורתי כלפיו ש'אם הישראלים הצליחו, אז אנחנו נוכל', ובסוף הם אכן הצליחו".

 

כמעט 20 שנה חלפו מאז שהחץ נמסר לחיל-האוויר עד שישראל אישרה כי הפעילה אותו ליירוט מבצעי. "זה אירוע משמח, אבל בכל ציון דרך בפרויקט, בכל פעם שמסרנו רכיב של המערכת, אמרתי שטוב שהיא ישנה אבל הלוואי שלא יצטרכו להשתמש בה, כי מדובר במערכת אסטרטגית", הסביר.

 

ב-2003 לאחר שמערכת החץ נכנסה לשירות מבצעי היא זכתה בפרס ביטחון ישראל. לצד רובין זכו בפרס גם יאיר רמתי וד"ר דני פרץ, ראשי הפרויקט בתעשייה האווירית, ד"ר אביטל שריפט, המהנדסת הראשית של מכ"ם אורן ירוק, אלכס דורון מתדיראן מערכות, ושני קציני חיל-האוויר, ביניהם אל"מ (מיל') יאיר צדיק.


פורסם לראשונה 18/03/2017 22:10

 

בהכנת הכתבה השתת, יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון
ניסוי מערכת "חץ 3"
צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון
מומלצים