שתף קטע נבחר

אדריכלים ישראליים ש"עשו את זה" בחו"ל

מלון ה-W באמסטרדם או אחוזה בהוליווד שבה המכונית חונה במרכז הסלון – הם רק כמה דוגמאות לפרויקטים מהשנה האחרונה, פרי יצירתם של אדריכלים ומעצבים ישראליים. לקראת שבוע העיצוב, אתר "המקצוענים" מספק הצצה ראשונית לרשימת האדריכלים שייקחו בו חלק ולכמה פרויקטים שלהם אשר שמביאים כבוד לישראל בעולם

עורכי מגזינים ומובילי דעת קהל בתחום העיצוב יגיעו השנה לשבוע העיצוב הישראלי, שיקבל ניחוח בינלאומי מתמיד. שבוע העיצוב, שנערך מטעם מרכז הבנייה הישראלי ועיריית תל-אביב, יתקיים השנה בחודש יוני בשעות הערב במתחם התחנה בתל-אביב, ולא כפי שהתקיים לאורך שנים רבות בשעות היום, בביתנים של גני התערוכה.

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

באמצעות שינוי המיקום והשעות ינסה שבוע העיצוב הישראלי לחקות את אווירת שבוע העיצוב במילאנו (שמתקיים עוד כשבועיים), המתאפיינת בביתני רחוב ובחוויה אורבנית, ולשם כך גם יוצעו הרצאות של אדריכלים ומעצבים בברים הפזורים ברחבי תל אביב. אמנם יש זמן עד חודש יוני, אך הנה הצצה ראשונית למעצבים ולאדריכלים הישראלים שייקחו בו חלק, ולכמה פרויקטים מובילים ועכשוויים של חלקם בחו"ל.

 

"בשנה שעברה הגיעו רק שלושה עורכי מגזינים, והשנה כבר הגיעו אלינו כ-20 בקשות להגיע לסקר", אומר ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי. "בעקבות החשיפה האוהדת שלהם, הם עוררו עניין מוגבר בישראל ואנחנו מרגישים את העלייה בצורה משמעותית השנה. לשבוע העיצוב הקרוב קיבצנו 30 כישרונות ישראליים גדולים ובולטים, שחלקם מעצבים גם בחו"ל ואשר בהחלט סוללים את הדרך לכל התעשייה הישראלית לצאת לעולם. אם לפני כעשר שנים הייתי צריך להביא לכאן את המעצבים קארים ראשיד ואת מרסל וונדרס כדי לרגש, היום לא צריך להביא אנשים מחו"ל, כי הישראלים הם בטופ של העיצוב העולמי".

 

הספא החדש במלון W באמסטרדם - בעיצוב של ישראלים  (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג ) (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג )
הספא החדש במלון W באמסטרדם - בעיצוב של ישראלים (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג )

 

הספא של מלון W באמסטרדם

והנה כמה דוגמאות מעניינות לכך. על עיצוב ותכנון מלון ה-W באמסטרדם, שנפתח לפני מעל שנה ואשר הושקעו בהקמתו 100 מיליון אירו, אחראים האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת הפנים אירנה קרוננברג. לפני מספר שבועות הושק גם הספא של המלון בהשקה חגיגית, ומה שמייחד אותו הוא מיקומו בבניין היסטורי משנת 1908, במתחם שהיה בעבר מרתף כספות של בנק.

 

"הכל התחיל בשנת 2000 כשיזם ישראלי ראה את העבודה שלנו בארץ והזמין אותנו להקים עבורו את מלון נוטינגהם פארק פלאזה באנגליה", אומר ברנוביץ. "משם זה התגלגל עד היום, וכעת יש לנו משרדים בישראל ובהולנד, עם פרויקטים במילאנו, וברלין. כרגע, ללא ספק, פרויקט הדגל שלנו הוא מלון W באמסטרדם".

 

המלון שייך לרשת מלונות פאר, ושוכן סמוך לכיכר דאם המפורסמת.הוא משתרע על פני שני בניינים לשימור, וכעת כולל כ-172 חדרים, אך בסיום השלמתו יציע כ-240 חדרים, אולם כנסים וקומת גג המשקיפה על קו הרקיע של אמסטרדם.


ספא במקום מרתפי כספות של בנק  (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג ) (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג )
ספא במקום מרתפי כספות של בנק (צילום: Joraima Tromp, באדיבות האדריכל אלון ברנוביץ ומעצבת-הפנים אירנה קרוננברג )

 

מה לדעתכם הוביל להצלחה שלכם בחו"ל?

"מבנה האישיות שלנו, המתאפיין בסקרנות טבעית", אומר ברנוביץ. "אנחנו מאמינים בהתמדה. אין עיגולי פינות, אין קיצורי דרך ואין ארוחות חינם. אנחנו מתחרים במשרדים הגדולים ביותר בעולם, ואנחנו מרגישים שאנחנו רק בתחילת הדרך".

 

יש לך טיפ לאדריכל שרוצה להצליח בחו"ל?

ברנוביץ: "לכוון גבוה, להמשיך לחלום ולדחוף קדימה. יש תערוכות חשובות, כמו בלונדון ובמילאנו, שחשוב לפקוד אותן. אך בעיקר להסתובב בעולם, ללמוד מאחרים ולחפש את ההזדמנות הבאה".

 

אחוזה בת 5 מפלסים בהוליווד

פרויקט נוסף שעדיין נמצא בשלבי בנייה הוא אחוזה בהוליווד שבלוס אנג'לס, אשר על תכנונה אחראים האדריכלים הילה ודן ישראלביץ. לפני כשנה זכו השניים בתחרות לתכנון הבית, מבין עשרה אדריכלים שהשתתפו בתחרות. הבית חולש על פני 3 וחצי דונם, מתוכם 2,250 מ"ר בנויים. 

 (אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ) (אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ)
(אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ)

"הבית צפוי להיות בן חמישה מפלסים, כאשר שילבנו אטרקציות שונות בכל מפלס", מסבירה ישראלביץ. "מעלית שקופה תכניס את הרכב של הדייר דרך מנהרה שתיחצב בצוק ותביא אותו הישר אל מרכז הסלון. שם היא תחנה ותהפוך לחלק אינטגרלי מהעיצוב. חדר הכושר ישקיף אל נופו המרהיב של העמק וחלונות הזכוכית יושארו חשופים ולא יכוסו בווילונות.

 

"כדי לאפשר את הצורך בפרטיות, בחרנו בזכוכית מיוחדת עם מילוי גז, שבעת לחיצה על כפתור תהפוך את גוון הזכוכית לכהה בהדרגה, עד לקבלת משטח אטום. מחוץ לבית יש בריכות אינסוף תלויות, וגינות אליהן מגיעים בעזרת גשרים קטנים".

 (אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ) (אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ)
(אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ)
 

יש לך טיפ לאדריכל שרוצה להצליח בחו"ל?

"לא לוותר, להאמין בעצמך ולהיות קשוב ללקוח", מציעה ישראלביץ. "חשוב לשים לב לטעויות שמבצעים, כי בלי טעויות לא לומדים. אני חושבת שאדריכל לא צריך לעשות לעצמו הנחות ולא לחסוך מעצמו אפילו גרם אחד של ביקורת עצמית".  

 

"לישראלים אין סגנון, כל אחד מביא איתו תרבות מהבית"  

"בשנים האחרונות, ישראל הפכה להיות חלק מסצנת העיצוב העולמית", אומר רולס. "בתל אביב קיימים מתחמי העיר הלבנה והבאוהאוס שבתל-אביב: כל אזור רוטשילד, מתחם שרונה ומתחם התחנה. הנמל, הטיילת ויפו העתיקה, גם נחשבים מאוד ברמה עולמית.

 

"בכל חודש נפתח מלון בוטיק חדש בתל-אביב, ברמת השקעה מטורפת מבחינת עיצוב. אלו מעצבים, שבעקבות עבודותיהם בארץ זוכים לחשיפה עולמית ומוזמנים לתכנן מלונות בחו"ל. ביניהם: מיכאל אזולאי שמתכנן מלון בוטיק ברמה של 5 כוכבים בניגריה ומלון יוקרה נוסף במנהטן שבניו-יורק ואשר עתידים להיפתח תוך כחצי שנה; האדריכלים פיצו קדם וערן חן שגם עושים חיל במנהטן בתחום דירות המגורים; והאדריכל מיכי סתר שנחשב לכישרון עולמי בתחום של תכנון ועיצוב משרדים וכבר זכה ב-2 פרסים נחשבים בעולם".

 

אבל לא רק תל-אביב מכה גלים, גם ירושלים. "מלון וולדורף אסטוריה שנחשב ליצירת מופת, תחנת הרכבת, משכנות שאננים, או מלון המלך דוויד", מונה רולס את פנינות העיצוב הירושלמית, ומזכיר את השילוב שלהן עם תחום הקולינריה: "יש בירושלים מסעדות שנותנות חוויה עיצובית וחוויה קולינרית פורצת גבולות. הפכנו להיות מדינה אנינת טעם גם באוכל וגם בעיצוב". 

גשר הזכוכית בסין: בעיצוב האדריכל חיים דותן  (צילום: Song, Zhangjiajie Grand Canyon Company) (צילום: Song, Zhangjiajie Grand Canyon Company)
גשר הזכוכית בסין: בעיצוב האדריכל חיים דותן (צילום: Song, Zhangjiajie Grand Canyon Company)
 

האם יש סגנון עיצוב שמזוהה עם ישראלים בעולם?

רולס: "בשונה מהסגנון האיטלקי, הסגנון האנגלי, הסגנון הסקנדינבי וכדומה, בישראל אין סגנון. פריצת הדרך העצומה של עולם העיצוב הישראלי היא בגלל שהישראלים חיים מחוץ לקופסה ואין להם ז'אנר. ישראל מאופיינת בעירוב סגנונות, כשכל אחד מביא את שורשי התרבות שהוא ספג בבית ומוסיף את הטוויסט שלו. יש פה פיוג'ן, שזהו עירוב אינסופי של סגנונות.

 

"עורכי מגזיני עיצוב שהיו כאן לראשונה בשבוע העיצוב בשנה שעברה, כתבו עלינו שאנחנו 'סטרט-אפ דה דיזיין'. כולם יודעים מה קורה בתחום ההיי-טק, הסייבר, ההום-לנד סקיוריטי והמדע, ומסתבר שבשנתיים האחרונות העולם מתחיל לגלות את ישראל גם כאומה של חדשנות בעיצוב. לאחרונה תכנן האדריכל חיים דותן את הגשר המפורסם מזכוכית בסין, שנבנה בתקציב עתק של כ-270 מיליון שקל ואשר אין מגזין נחשב בעולם שלא כתב עליו. לוקחים את הישראלים בעיקר לאדריכלות, אך ישנה התעוררות גם בתחום של מעצבי-פנים".

 

עם האדריכלים שייקחו חלק בשבוע העיצוב ניתן למנות בנוסף לאדריכלים שאוזכרו לעיל גם את יואב מסר, יוני מונג'ק, עודד לביא, גד הלפרין, רון רוזן, דניאל חסון, גת נמיר, מיקאלה סימונה, דנה אוברזון, אורלי רובינזון, איתי פריצקי, אילן פיבקו, עדי סאמט ועוד.

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ
אחוזה בהוליווד, בתכנון של האדריכלים הילה ודן ישראלביץ
מומלצים