שתף קטע נבחר

היא מתנחלת, הוא שמאלן והם מאוהבים

חן דתייה, אלון חילוני. רבקה ימנית, מתן שמאלני, מאיר אוכל בשר בעוד שערן צמחוני שמתקרב לטבעונות. אז איך הם עושים את זה? יעל גזית שוחחה עם שלושה זוגות שמורכבים מהפכים, ושמעה מהם כיצד מגשרים על הפערים

חן ואלון הכירו בתיכון והגיעו עד לריאליטי האפייה "בייק אוף" בזכות האהבה המשותפת למטבח. רבקה ומתן מצלמים ביחד, ומאיר וערן מגדלים בנחת בן משותף. כמעט ולא הייתם שמים לב שיש הבדלים בין בני הזוג, אבל יש. חן דתייה, אלון חילוני. רבקה מצביעה ימין, מתן שמאלני, מאיר אוכל בשר בעוד שערן צמחוני שמתקרב לטבעונות. אז איך הם עושים את זה? נפגשנו לוועידת שלום עם שלושה זוגות מיוחדים כדי לשמוע מהם וכדי לחלוק עם העולם - איך מגשרים על הפערים?

 

כשהדתייה מהמושב התאהבה בקיבוצניק החילוני

"הכרנו בתיכון. אלון מקיבוץ כפר עזה, ואני ממושב שרשרת. אני הייתי דתייה, מושבניקית ממשוב של עולים מתוניס, בזמן שאלון היה חילוני וקיבוצניק", מספרת חן על ההיכרות בין השניים. "יום אחד ישבתי עם חברות על הדשא, ופתאום הוא חצה את הנוף. הוא היה גבוה כזה, שזוף, עם קוקו, מבט מרוחק. הסתבר שכל הבנות היו דלוקות עליו, אז אמרתי – יאללה, גם אני".

 

"הוא, כמובן, לא רצה אותי, ואחרי לילה אחד שהוא השמיע לי מוזיקה של הדורס ולד זפלין, כשכל מה שידעתי והכרתי זה חיים משה ואייל גולן, נפרדו דרכינו. שבע שנים מאוחר יותר - הודות לפייסבוק, נפגשנו שוב".

"כל הבנות היו דלוקות עליו". חן ואלון (צילום: מרים אלסטר) (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
"כל הבנות היו דלוקות עליו". חן ואלון (צילום: מרים אלסטר)
 

האהבה לבישול ולאפיה מחברת ביניהם וגוברת על כל הפערים, והשניים אפילו מעבירים סדנאות בישול ביחד, ומגדלים את הבן שלהם, בארי, בין הסירים והמחבתות. "כשאנשים שואלים איך אנחנו עושים את זה, אנחנו תמיד אומרים שלכל זוג יש פערים, וזה נכון, רק שלפעמים יותר קשה לשים על זה את האצבע. אצלנו, אגב, זה לא רק הדת ששונה, אלא גם הרקע המשפחתי ממנו צמחנו, והמקום בו גדלנו. גם באופי בהתחלה היינו שונים מאד, אך עם הזמן אנחנו מתקרבים יותר ויותר. אבל יש ותמיד יהיו הבדלים בינינו: אלון מאד מחושב, אחראי, לא אומר דברים סתם, ואני קלילת מחשבה, פזרנית וכדומה".

 

ומה לגבי השבת? איך מסתדרים?

"ברור שזה בא לידי ביטוי בקשר - בשביל אלון 'שבת' זה ים מול העיניים, חול ברגליים ובירה ביד. בשבילי אין תענוג גדול יותר מארוחת שבת שמתחילה בעשר בבוקר ונמשכת אל תוך הערב. אז פה הוא מוותר, והוא למד ליהנות משולחן השבת שלי, ואני מצדי מכינה לו אוכל טעים כל הזמן כדי לפצות על הים. מצד שני, על משחקים של ריאל-מדריד הוא לא יוותר, אז הוא רואה בחדר ומשאיר לי את הסלון כחלל 'שומר שבת'. זה לא משהו שאנחנו מתמודדים איתו יום יום, אלא בעיקר בשבתות ובחגים, או כשאנחנו בחו"ל".

חן, אלון ובארי הקטן. "לא רק הדת שונה, גם הרקע המשפחתי" (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
חן, אלון ובארי הקטן. "לא רק הדת שונה, גם הרקע המשפחתי"(צילום: אוסף משפחתי)
 

יש לכם טיפים לזוגות מעורבים?

"אני מקבלת כל הזמן טלפונים מזוגות מעורבים שרוצים שניתן להם ייעוץ והכוונה, ואני תמיד תמיד מעודדת את המציאות הזו. אנחנו רואים את הפער הזה כדבר שיש לגשר עליו ברמת החברה הישראלית. לעשות שלום ביני לבין עצמי וביני לבין השכן שלי, גם אם הוא חרדי או ערבי. ללמוד לחיות יחד, ולהבין שכולנו רקמה אנושית אחת. זה לגמרי אפשרי, ולזוגות שמתקשרים או מגיעים אלינו לסדנה אנחנו תמיד אומרים - אל תנסו לשנות זה את זה.

 

"ברגע שכל אחד ידע מה חשוב לו, ותקבלו אחד את השני בדיוק כך, לא יהיו לכם ציפיות בכל בוקר מחדש שמשהו ישתנה - החיים שלכם יהפכו להיות כל כך הרבה יותר קלים כיפיים יחד. אני יודעת שאלון חילוני, התחתנתי עם בחור חילוני ואין לי שום ציפייה שזה ישתנה יום אחד, ועל כן גם קל לי מאד לחיות עם זה שהוא אוכל עוגת גבינה אחרי הסטייק, או כשהוא רואה סדרות ביום כיפור. ושום דבר הוא לא סוף העולם. גם אם בארי יהיה חילוני. העיקר שיהיה ילד טוב ובריא בנפשו".

 

וחיו יחד מתנחלת ושמאלן

רבקה בת ה-28, ומתן בן ה-36 הכירו בפורום צילום, כשני צלמים חובבים. רבקה הפכה בינתיים את הצילום למקצוע, אבל היא לא שוכחת איך השוני הוא זה שהביא לשיחות הראשונות בין השניים: "היינו מתווכחים בהודעות פרטיות על פוליטיקה ודת, כשכל אחד עוד היה משוכנע שיצליח לשכנע את השני". והם מאוד שונים - היא מתנחלת קופצנית ואנרגטית, הוא קיבוצניק שמאלן, מהנדס תוכנה מיושב בדעתו, וביחד הם מצאו את הפשרה בבית שקט וחמים במודיעין.

 

מתן לא נרתע מהשוני בכלל: "יש גם השפעה חיובית לפערים: כל אחד אחראי על התחום שלו. אני לא התבאסתי כשרבקה התחילה להתלבש בצורה פחות צנועה, ורבקה לא נבהלה כשהתלבטתי פוליטית לפני הבחירות".

רבקה ומתן. היא מתנחלת קופצנית והוא קיבוצניק שמאלן (צילום: רבקה נרקיס אריאל) (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
רבקה ומתן. היא מתנחלת קופצנית והוא קיבוצניק שמאלן (צילום: רבקה נרקיס אריאל)
 

ואיך נראית תקופת הבחירות בבית משפחת נרקיס? רבים הרבה?

"יש הקנטות הדדיות, אבל לא מתווכחים. רבקה לא אוהבת להתווכח על ערכים עם אנשים שהיא אוהבת, כי היא מרגישה שזה יוצר בה אנטגוניזם כלפיהם, ולכן העדפנו להשאיר את הוויכוחים בצד. בלילה שלפני הבחירות האחרונות נסענו לטיול בצפון. ישנו שם, טיילנו לאורך היום וחזרנו בערב להצביע. למשפחות אמרנו בשעשוע שאם יהיו פקקים פשוט לא נצביע, כי ממילא הפתקים שלנו מקזזים אחד את השני. בתקופה האחרונה רבקה בוחנת מחדש השקפות שונות, בין השאר בתחום הפוליטי, ואני תמיד אהבתי דיוני פוליטיקה, אז אני שמח לדון איתה על הכל".

 

מהם סיכויי ההצלחה של זוגות עם רקע אידיאולוגי ודתי שונה לדעתכם?

"אנחנו חושבים שאפשר לגשר על הפערים, בדיוק כמו שאפשר לגשר על קשיים אחרים בזוגיות, אבל צריך לקחת בחשבון שזוגיות דתית-חילונית מתחילה מנקודת מוצא של ויתור הדדי נרחב. לכן לפעמים מרגישים שכל ויתור נוסף הוא כבר טו-מאץ', בסגנון "אני כבר ויתרתי על ליל הסדר, למה שאני אשטוף עכשיו כלים?!". כדי להצליח לחיות בזוגיות כזו, מוכרחים לשכוח מהוויתורים שעשינו בהקשר הדתי או בהקשר הרלוונטי לכל זוג, ולא לצבור אותם כנקודות לזכותנו בוויכוחים אחרים".

העדיפו להשאיר את הוויכוחים בצד. רבקה ומתן (צילום: יונת נרקיס) (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
העדיפו להשאיר את הוויכוחים בצד. רבקה ומתן (צילום: יונת נרקיס)
 

מה אתם מציעים לזוגות צעירים לעשות כדי להסתדר יחד?

"הטיפ הכי משמעותי בעינינו הוא - אל תצפו שהיומיום שלכם יראה דומה למה שאתם מכירים. תשכחו את האקסיומות על מה נכון לזוגיות ואיך הבית/השבת צריכים להיראות. כך לא תרגישו שדברים הם ויתור, אלא שהם בנייה של הזוגיות האישית שלכם. למשל, בשנתנו הראשונה חברים של מתן קבעו מסיבות רווקים בכל מיני מועדים לא נוחים. הראשונה הייתה בליל שבת, ורבקה לא רצתה להישאר לבד חצי שבת, אבל גם לא רצתה לנסוע לבד להורים ולהודות בכך שבעלה 'נטש' אותה.

 

"המשבר נפתר באמצעות שבת חברות. בהמשך הייתה מסיבה של חבר בלילה השני של ראש השנה, שבו היינו צריכים להיות אצל ההורים של רבקה. ההורים לא הסכימו שמתן יעזוב באמצע החג, אז נאלצנו לחגוג את כולו בנפרד. בדיעבד, זה היה חג מאוד נחמד, בלי צורך לדאוג שמתן משתעמם מהחג הארוך".

 

הצמחוני והקרניסט מגדלים יחד בן לתפארת

בשונה מהזוגות הקודמים, מאיר וערן משתדלים לא לערבב בשר וחלב מסיבות אחרות לגמרי. אם אחד הדברים שהכי כיף לעשות עם בן הזוג זה להזמין take-away ולהתכרבל ביחד עם ארוחת הערב מול סרט טוב, אז אצל מאיר וערן שעת ארוחת הערב היא גם הזמן שבו עולים הפערים ביניהם. הסיבה היא כי מאיר הוא חובב בשר וערן הוא צמחוני שמפחית בזמן האחרון גם ממוצרי חלב וביצים.

פחות מנגלים. מאיר וערן (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
פחות מנגלים. מאיר וערן(צילום: אוסף משפחתי)
 

"לבית לא מכניסים בשר ודגים, אני מכבד את ההחלטה שלו. אנחנו לא מגישים גם לאורחים שמגיעים אלינו בשר", מסביר מאיר על החיים לצד צמחוני. "זה משפיע עליי כמובן. אני הפחתתי באכילת בשר בגלל זה. מדי פעם אני מזמין מבחוץ דגים, אבל הרבה פחות בשר. אין לי בעיה לאכול ליד ערן בשר, אבל אנחנו לא נלך ביחד למנגלים".

 

"כשהכרתי אותו הוא היה צמחוני, שהגיע ממשפחה של צמחונים וטבעונים, ואפילו הפך את כל האחייניות לצמחוניות. עכשיו הוא מפחית באכילת גבינה וביצים. הבן המשותף שלנו, ינאי בן השנה ושמונה חודשים, אוכל הכל בינתיים".

 

מה אתם חושבים על סיכויי ההצלחה של זוגות עם פערים?

"אנחנו הפכים בעוד הרבה דברים. אני איש היי-טק, הוא אמן, וזה עובד די טוב לדעתי. שני אנשים עם אותו תחום עיסוק זה משעמם, כי אם אני אחיה עם מתכנת, על מה נדבר כשנגיע הביתה? על איזה קוד תכנתנו היום בעבודה?!".

 

יש לכם טיפים לזוגות שמגיעים מרקע שונה?

ערן מציין כי "אם כל אחד יתגמש קצת, יהיה ניתן לגשר על הכל", ומאיר מוסיף "חשוב להסתכל מנקודת המבט של הפרטנר כדי להבין אותו. להיות גמישים לשינויים. נורא קל להיות רווק ולחיות בקובייה משלך, אבל אם רוצים לחיות בזוגיות, צריך לקבל את השינויים ולבוא לקראת הפרטנר. הטיפ שלי - לא להתחפר בעצמך ובעמדה שלך, אלא להיות קשוב ולראות איך אפשר להתפשר לטובת בן הזוג".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוסף משפחתי
רבקה ומתן לא נתנו לפערים להפריד ביניהם (צילום: רבקה נרקיס אריאל)
צילום: אוסף משפחתי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים