שתף קטע נבחר

התיאום בין הרשות הפלסטינית לישראל: האינטרס המשותף יציב לתמיד?

וואלה, את המכות האלה שחטף לא ישכח מחמוד אלאערג' בחיים שלו. מחמוד כבר אינו ילד, איש מבוגר ובעל משפחה הוא. אלות, אגרופים, דחיפות, ירי גז מדמיע, מכות יבשות ואמצעים אלימים נוספים שננקטו נגדו לא פגעו בו כמו תחושת העלבון וההשפלה שחש, ההרגשה הצורבת כי כוח גדול הנמנה על מנגנוני הביטחון הפועלים בשירות הממשלה שלו, הממשלה הפלסטינית, השלטון הלאומי המנהיג את עמו מזה שנים רבות, הוא זה אשר מכה אותו ומשפיל אותו עד עפר. שוטרים כוחניים הדוברים את שפתו ובני אותה תרבות ולאום זהה, שיתכן אף מתגוררים באיזור מגוריו ומכירים את החמולה הגדולה אליה הוא משתייך, אשר אמורים להיות שותפים לכאבו ולהזדהות עם סבלו האישי ומצוקתו, הם אלה אשר עומדים מאחורי דיכוי מחאתו ומחאת מאות רבות של אנשים שנאספו לצידו על מנת לתמוך בו, ביניהם קרובי משפחתו, חברים, מכרים וסתם אזרחים מן הרחוב אשר ביקשו להביע את קולם יחד כקבוצה, בעיבורה של העיר אלבירה הסמוכה לראמאללה שבגדה. עיתונאים אף הורחקו בכוח מן המקום על מנת שלא יתעדו את האירוע.

 

אלאערג' הועבר פצוע לבית החולים, ומפגינים נוספים נעצרו, ביניהם חדר עדנאן המוכר, פעיל הג'יהאד האסלאמי ואסיר לשעבר אשר זכור לציבור הפלסטיני - ולגורמי הביטחון בישראל – כמי שבעבר הלא רחוק שבת רעב ארוכות בבית הכלא הישראלי במחאה על מעצרו המנהלי הממושך ולבסוף ניצח במאבקו ושוחרר.

"באסל ישפוט אתכם", צעק אלאערג' בבוז לעבר השוטרים שהיו אלימים כלפיו, והודיע כי הוא עצמו יפתח בשביתת רעב עד אשר ישוחרר עדנאן מן המעצר. באסל היה בנו שנהרג שבוע קודם לכן בפעולה מבצעית של צה"ל, הימ"מ והשב"כ, אשר פרצו על בסיס מודיעין מדויק לבית בו הסתתר באלבירה, וחיסלו אותו לאחר חילופי אש קצרים ועימותים עם צעירים במקום.

 

לבאסל, אשר התנגד למעצר ופתח באש מיוזמתו, לא היה כל סיכוי מולם, על אף שהיה מיומן בנשק. באסל אלאערג', יליד איזור בית לחם, בן 31 ורוקח בהשכלתו, הוגדר טרם הפעולה כמבוקש ע"י כוחות הביטחון הישראלים עקב מידע כי השתייך לחוליה חמושה שהשתתפה בעבר בפיגוע ירי, ובעקבות מידע חדש כי בכוונתו לבצע פיגוע נוסף. אלאערג' לא היה מזוהה עם ארגון כלשהו ולא נחשב כפעיל טרור ותיק, אלא בעיקר כדמות ציבורית מוכרת ופעילה. אלאערג' פעל והשתתף במחאות פומביות ומתוקשרות נגד הרשות הפלסטינית ויחסיה עם ישראל, נטל חלק בהפגנות נגד גדר ההפרדה ומדי פעם התעמת עם נציגי הרשות.

 

הפגנה בראמלה נגד שיתוף הפעולה הביטחוני.  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בראמלה נגד שיתוף הפעולה הביטחוני. (צילום: AFP)

 

באפריל 2016, לאחר שישראל והרשות חיפשו אותו, נעצר באסל אלאערג' יחד עם חברי חולייתו ע"י מנגנוני הביטחון הפלסטינים בגין החזקת כלי נשק בלתי חוקיים ברשותם. הרשות התכוונה להעמידם למשפט בגין כך, ובאסל מצידו טען כי עונה על ידי אנשי הביטחון הפלסטיניים. מעצרם בידי הרשות עורר לחץ ציבורי לשחרורם, והרשות נאלצה לעשות כן. לאחר שחרורו של באסל, איתרה אותו כאמור ישראל והרגה אותו. בנוגע לחברי החוליה האחרים שהיו חופשיים, הודיעה הרשות כי היא תפעל שוב להעמידם למשפט בהמשך.

נחזור למוחמד אלאערג', אביו של באסל. מחאתו הציבורית שזכתה לתמיכה רחבה ביותר בקרב הציבור הפלסטיני בשטחים, ביטאה למעשה את הקול הדומיננטי והעיקרי הנשמע מזה שנים ארוכות ברחוב הפלסטיני ביחס למערכת הקשרים בין הרשות הפלסטינית לישראל.

 

במסגרת זאת, מתקיים מה שקרוי בעגה הביטחונית-מדינית "מפגש אינטרסים". לשני הצדדים קיים אינטרס מובהק לשמר מערכת רציפה של שיתוף פעולה ותיאום ביטחוני בין הגופים השונים (צה"ל, שב"כ ומשטרה בישראל, מול המנגנונים השונים בצד הפלסטיני), כאשר ישראל כמובן היתה מעדיפה שהרשות הפלסטינית תפעל באופן משמעותי עוד יותר בשטחים שתחת אחריותה נגד כל גורם הפועל בתחום הטרור והאלימות נגד ישראל.

 

עם זאת ולמרות כל הלחצים העצומים הפועלים נגדה מבית (בכירים בתנועת הפת"ח, הציבור הפלסטיני) ומחוץ (ארגוני אופוזיציה כמו החמא"ס) בעניין זה, מפעילה הרשות מאמצים לא פשוטים ומשאבים רבים על מנת לבצע מצידה את הפעילות הביטחונית נגד גורמים עוינים בשטח ותשתיות צבאיות (החרמת אמצעי לחימה, מעצרי פעילים, סגירת מוסדות ועוד), השייכות לארגונים המהווים אופוזיציה לרשות ומנסים לפגוע בה ולחתור תחתה, ובתוך כך לפעול גם נגד ישראל בטרור ובפעילות חבלנית לסוגיה.כלומר, לא מאהבת המן פועלת הרשות בתחום הביטחוני, אלא משנאת מרדכי, ואין בכך להפריע לישראל; העיקר שהאינטרס המשותף מניע את הרשות לפעול נגד אותן מטרות.

 

שר הביטחון לשעבר, רא"ל (מיל.) משה (בוגי) יעלון, התבטא לאחרונה בעניין זה וגילה כי ישראל מבצעת כ-70 אחוז מן הפעילות הביטחונית המסכלת בתוך השטחים הפלסטינים, ואילו הרשות את ה-30 הנותרים. לא רע יחסית, נוכח ה"עליהום"המתמשך והקולני נגד הרשות, להפסיק באופן מוחלט את שיתוף הפעולה והתיאום הביטחוני עם ישראל, בעיקר נוכח המבוי הסתום בתחום המדיני וכישלונה המתמשך של הרשות לספק הישגים מדיניים של ממש. התיאום הביטחוני מצד הרשות הוא עד כדי כך לא פופולרי וזוכה לבוז ציבורי אדיר, שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים מואשמים תדיר כבוגדים וכמשתפי פעולה, חטא אנטי-פטריוטי מובהק הנוגד מהותית את הלאומיות הפלסטינית. הכתם הזה, כתם המשת"פיות, מסרב לרדת ממדיהם של אנשי המנגנונים, פוגע קשות במעמדה הציבורי של הרשות הפלסטינית ומערער את אחיזתה בשטח.

 

ואיך כל זה קשור למוחמד אלאערג' ולאירוע שסופר כאן בהרחבה? ובכן, כל תושבי השטחים, כולל התינוק שנולד זה עתה, בטוחים לחלוטין כי הרשות הפלסטינית פתחה את דלת תאו של באסל בנו ושיחררה אותו ממעצרו, על מנת שישראל תתפוס אותו. עכשיו חיזרו לכותרת המאמר, וזה כל הסיפור. היה ארוך, אבל שווה.

 

 

סא"ל (מיל.) אלון אביתר

מומחה, פרשן ומרצה לענייני ערבים והמזרח התיכון, לשעבר יועץ למתאם הפעולות בשטחים.

aloneviatar1@gmail.com  (ניתן להזמין הרצאות)

050-6234055


פורסם לראשונה 24/03/2017 05:56

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים