שתף קטע נבחר

עם שכפ"ץ ופאייטים: השערוריות הפוליטיות של האירוויזיון

אילנית מופיעה תחת אבטחה כבדה, טיפקס עוברים על החוק ושרים על הפצצה, ירדן מתעלמת מהזכייה של "אבניבי" ופינג פונג מנופפים בדגלי ישראל וסוריה ולוקחים את המקום השלישי - מהסוף. ברוח שערוריית האירוויזיון התורנית בין אוקראינה לרוסיה, חזרנו לכמה סקנדלים פוליטיים מתוקשרים שהסעירו את התחרות לאורך השנים

איסור הכניסה למדינה למשך שלוש שנים שהטילה אוקראינה, המארחת השנה את האירוויזיון, על נציגת רוסיה יוליה סמויולובה, הפתיע רבים מסביב לעולם. אז נכון, סיבת האיסור - הופעתה של סמויולובה בחצי האי קרים ב-2014 - וודאי נשמעה מופרכת למרביתם. מופרך לא פחות נשמע גם הפתרון היצירתי וחסר התקדים שהציעו מארגני התחרות לרוסים - העברת הופעתם בשידור חי ממוסקבה, באמצעות לוויין.

 

בפועל, השערורייה התורנית של האירוויזיון רחוקה מלהיות הראשונה בתולדות אירוע המוזיקה הגדול בעולם. התחרות הוותיקה, שעוטה על עצמה דרך קבע דגל של פיוס ומלאה במסרים של אחדות, ידעה לא מעט חריקות פוליטיות לאורך השנים. הנה המובחרות שבהן.

 

1973: אפוד המגן של אילנית - היה או לא היה?

נחזור עכשיו 44 שנים אחורה אל אירוויזיון 1973, השנה הראשונה בה ישראל השתתפה בתחרות, שהתקיימה שבעה חודשים בדיוק לאחר רצח 11 הספורטאים באולימפיאדת מינכן. את ישראל ייצגה לראשונה הזמרת אילנית עם השיר "אי שם", שעלתה לבמה כשהיא לובשת שמלה ענקית ממדים. השמועות על אפוד מגן שאילנית לבשה מתחת לשמלה החלו לרוץ, ועד היום לא אושרו באופן רשמי.

 

מה מסתתר מתחת לשמלה של אילנית? "אי שם" באירוויזיון 1973 

 

המדינה המארחת לוקסמבורג הייתה נתונה בהיסטריה מוחלטת סביב ההשתתפות של ישראל, האבטחה הייתה קפדנית במיוחד ואת אנחת הרווחה לאחר שאילנית ירדה מהבמה אפשר היה לשמוע כנראה עד לבנייני האומה. אגב, את התחרות היא סיימה במקום הרביעי והמכובד.

 

1975 ו-1976: היוונים נגד הטורקים

מקרה דומה לזה של אוקראינה ורוסיה סביב הפלישה לחצי האי קרים וההשפעה על האירוויזיון, התרחש עוד בשנות ה-70. בעקבות הפלישה הטורקית לקפריסין, היחסים המעורערים בין הטורקים ליוונים הגיעו אל במת התחרות.

 

ב-1975 יוון סירבה להשתתף בתחרות בעקבות הסיפור הקפריסאי, וב-1976 הטלוויזיה הטורקית סירבה לשדר את שירה של יוון "My Lady, My Lady", לאחר שנחשד כי הוא נכתב על הפלישה. היריבות בין המדינות המשיכה עשורים קדימה אל לוח הנקודות של התחרות, כאשר יוון וקפריסין נוהגות עד היום לחלק זו לזו "דוז פואה", ובימים בהם טורקיה השתתפה בתחרות - היא לא הייתה זוכה כמעט אף פעם אפילו לנקודה אחת מיוון או מקפריסין.

 

1978: ירדן לא שרה בשפת ה-ב'

בשנת 1978, חמש שנים בלבד אחרי מלחמת יום הכיפורים, זכינו לראשונה באירוויזיון עם "אבניבי" של יזהר כהן. ירדן, שנהגה באותם ימים לשדר את התחרות האירופית הנוצצת, סירבה לשדר את השיר הישראלי. ברשות השידור הירדנית הגדילו לעשות וסיפרו לצופים כי בלגיה, שהגיעה למקום השני באותה שנה, היא הזוכה באירוויזיון - משימה שהייתה קלה למדי בימים שטרום עידן האינטרנט.

 

העולם כולו פרגן לשפת ה-ב'. ירדן קצת פחות. "אבניבי" ב-1978

 

אגב, ב-2005 ניסתה לבנון, שרצתה להשתתף בתחרות, לפעול באותה דרך ולא התחייבה כי תשדר את השיר הישראלי. איגוד השידור האירופי סירב לאפשר לה לעשות זאת, והמדינה נאלצה לוותר על חלום ההשתתפות בתחרות.

 

1981 ו-1982: לוקסמבורג וספרד נגד אמריקה

גם הפוליטיקה החוץ-אירופאית חדרה אל התחרות לאורך השנים. ב-1981, בתקופה שלאחר בחירתו של רונלד רייגן לנשיאות ארצות הברית, ביצעה לוקסמבורג את שיר שכלל את המילים "America isn't Everything", "אמריקה איננה הכל", כמחאה פוליטית. השיר לא הגיע לעשרת הגדולים.

 

לוקסמבורג לא צריכה את אמריקה

 

שנה מאוחר יותר, נערך האירוויזיון בעיצומה של מלחמת פוקלנד בין בריטניה לארגנטינה. אל במת האירוויזיון שנערך באותה שנה בבריטניה, נכנסה הזמרת הספרדייה בצעדי ריקוד טנגו, הריקוד הלאומי של ארגנטינה. סערה גדולה העניין לא גרם במיוחד, אחרי שהגיעה למקום העשירי בלבד.

 

2000: שמח, אבל למי?

נקפוץ כמעט 20 שנה קדימה אל תחילת שנות ה-2000. באירוויזיון הראשון של המילניום מייצגת את ישראל להקת פינג פונג עם השיר "שמח". את הדרמה ההיא אתם אולי זוכרים, כאשר לבמה עלו חברי הלהקה עם דגלי סוריה - לדבריהם כמסר של שלום אזורי.

 

גם מלפפונים הם רצו. פינג פונג באירוויזיון 2000

 

בישראל פחות צחקו מההגיג של פינג פונג שזכה לביקורת פוליטית קשה, ומעריצי האירוויזיון צחקו עוד פחות כאשר השיר המטופש ההוא הביא אותנו אל המקום ה-22 מתוך 24 שירים בלבד.

 

2007: הכפתור הלא נכון

נדלג עוד שבע שנים קדימה ונישאר עם הנציגים הישראלים שמתבררים כמחוללי שערוריות לא קטנים. את ישראל מייצגת באותה שנה טיפקס, שרק בסוף השבוע סיפר לנו כאן אלון אמיר על הבחירה בה כשגויה.

 

שיר פצצה, ולא בקטע טוב. טיפקס עם "Push the Button" 

 

הלהקה, בהנהגת קובי אוז, עלתה לבמה עם השיר "Push The Button" שרומז על הפצצה האיראנית. התוצאה הייתה טראגית. לא רק שלא עלינו לשלב הגמר של התחרות, אלא שבחצי הגמר בו ישראל השתתפה, הגענו למקום ה-24 מתוך 28, עם 17 נקודות בלבד.

 

2009: הגיאורגים לא רוצים את פוטין

השנה בה טיפקס השתתפה באירוויזיון הייתה גם השנה הראשונה בה גיאורגיה הציגה שיר בתחרות. אבל שנתיים לאחר כניסתה לתחרות, רצתה גיאוגריה להציג בתחרות שיר בשם "We don't want Put In". את ההקשר, אתם בטח מבינים (פוטין, כן?). הסיבה לבחירת השיר הייתה, אגב, מאבק אלים שהתקיים באותן שנים בין רוסיה לגיאורגיה.

 

לא רוצים פוטין? לא צריך. השיר שהביא לדחייתה של גיאורגיה מאירוויזיון 2009

 

זה גם המקום לציין שעל פי חוקי התחרות, באופן רשמי וגלוי אין לבצע על במת האירוויזיון שירים המזוהים פוליטית כך או אחרת. לאחר שאיגוד השידור האירופי פסל את השיר מלהשתתף בתחרות, החליטה גיאורגיה לפרוש ממנה.

 

2012: דמעות של טורקים

בחמש השנים האחרונות טורקיה לא משתתפת באירוויזיון. יש שיאמרו שמדובר בהחלטה פוליטית של ארדואן שמנסה לנתק עצמו מהיבשת, אבל הסיבה הרשמית לכאורה לנתק היא מקצועית.

 

הפעם האחרונה שלה. טורקיה באירוויזיון 2012 

 

ב-2012 הודיעה טורקיה שלא מתאים לה שהמדינות המייסדות של האירוויזיון - גרמניה, צרפת, אנגליה, ספרד ואיטליה, מקבלות תעדוף בשיטת חצאי הגמר בהם הן לא מחויבות להשתתף, ועולות ישירות לגמר. החל מ-2013 ועד היום טורקיה לא חזרה לתחרות.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינג פונג ויזהר כהן. חיות פוליטיות באירוויזיון
לאתר ההטבות
מומלצים