שתף קטע נבחר

לקראת פסח: 7 טיפים לניקוי המטבח

מאיפה מתחילים, ממה להיזהר כשמנקים את מכשירי החשמל במטבח ומהן הנקודות ששוכחים להגיע אליהן? חג הפסח ואיתו הניקיונות ממש מעבר לפינה. אתר "המקצוענים" עם כמה טיפים לניקוי יעיל

בלי קשר לפסח, חלל המטבח הוא החלל שאמור להיות הכי סטרילי בבית, כייון שהוא בא במגע עם מוצרי מזון. מאיפה מתחילים, מדוע ניקיון יכול לגרום להשבתה של מכשירי החשמל ומה אפשר לעשות עם חומץ וסודה לשתייה? לפניכם הטיפים.

 

עוד כתבות בנושא:

איך עושים ניקיון יסודי

הניקיון שאתם חייבים למכשירי החשמל שלכם

כיור, מקרר או תנור האפייה - איך מנקים נירוסטה?

 

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

התחילו לנקות מלמעלה – מעל הארונות ואת גופי התאורה

אחד המקומות המזוהמים ביותר בבית הוא דווקא באזור שמצריך סטריליות רבה - מעל ארונות המטבח. אם אין לכם נישת גבס שמונעת את הצטברות האבק והשומנים באזור זה, אין ברירה אלא להפשיל שרוולים ולטפס בזהירות על סולם. כדי שלא תצטרכו לעלות ולרדת פעמים רבות, הצטיידו מראש במספר סמרטוטי מיקרופייבר, וקפלו את הסמרטוט לארבע.  

 

כך, תנקו בכל פעם על הצד הנקי, ותקפלו את הסמרטוט. שיטה זו הרבה יותר יעילה וחוסכת זמן. אם הצטברה כמות גדולה של שומנים תוכלו לנקות את המשטח בעזרת חומר מסיר שומנים, או אף עם מדלל צבע (שהוא חומר חזק יותר).

 

ניתן להיעזר במכל התזה ולפזר את החומר בצורה יעילה, גם במשטחים שקשה להגיע אליהם. חשוב להשרות את החומר מספר דקות לפני שמנגבים עם הסמרטוט. אם אינכם מגיעים לכל פינות המשטח, ניתן להיעזר במגב קטן.

 

אם יש לכם גוף תאורה מרכזי בחלל המטבח, זכרו לנקות אותו לפני שאתם מנקים את המטבח, כדי שלא לפזר את הלכלוך בסיום הניקוי. אם יש על גוף התאורה כמות גדולה של אבק ושומנים, תוכלו לנקות אותו בעזרת סמרטוט שעליו התזתם חומר מסיר שומנים. במקרה זה, לא כדאי להתיז חומר ניקוי ישירות על גוף התאורה, בשל השילוב המסוכן בין חשמל ומים.

 

לעומת זאת, השאירו את ניקוי המשטחים לסוף הניקיון, אך הקפידו על ניקוי יסודי לפני שאתם מתחילים בבישולים. זכרו שהאי במטבח, משטחי השיש והשולחן הם משטחים מזוהמים. אנו נוהגים להניח עליהם שקיות קניות (שהיו על הרצפה), תיקים וחפצים שלא נהוג לנקות לעתים קרובות, אם בכלל. לכן, נצלו את פסח לניקוי יסודי שלהם. היזהרו מחומרי ניקוי חזקים מדי והתאימו את סוג החומר לסוג המשטח (על ניקוי משטחי עבודה נרחיב בכתבה נפרדת).

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כיריים – היזהרו ממחיקת סימון מיקום המבערים

ניתן להסיר את מרבית הכתמים מהכיריים בעזרת סקוטש עדין וסבון כלים. אם הן עשויות מנירוסטה, תוכלו לנקות אותם בעזרת חומר להברקת נירוסטה. במקרה של כתמי שומן עיקשים, תוכלו להיעזר בחומר להסרת שומנים, אך היזהרו מאוד בעת השימוש איתו והימנעו מהתזתו לכיוון הסימונים של מיקום הלהבות, מפני שזה עלול למחוק אותם ולהפוך את השימוש בכיריים למסוכן.

 

בכל מקרה, לא כדאי להשרות יותר מ-3 דקות שום חומר שיכול לגרום לנזקים לטווח ארוך. כשמנקים את מעברי הגז (הדיזות), חשוב להימנע מלהכניס אותם למדיח הכלים כשהם חמים, כדי למנוע שינוי של הצורה שלהם.

 

תנור – היזהרו משימוש מוגבר במים, כדי לא לגרום לקצר חשמלי

כדי לא להשבית לעצמכם את התנור, דווקא בימים שלפני חג הפסח, היזהרו מאוד בעת הניקוי שלו. הסתפקו בשימוש בסמרטוט לח, והימנעו משימוש מוגבר במים, כדי שלא לגרום לקצרים במערכת החשמל של התנור.

 

גם כאן, חשוב להיזהר משימוש בחומרי ניקוי חזקים באזור הכיתוב שמופיע על גבי צג התנור, שכן הם יכולים להימחק בקלות. לניקוי החלק החיצוני של התנור כדאי להשתמש בחומר ייעודי לניקוי נירוסטה, ולהימנע מחומרים חומצתיים (כמו מלח ולימון) אשר יכולים להשאיר כתמים שחורים על גבי משטח הנירוסטה.

 

היזהרו מאוד משימוש בסקוטש, אשר יותיר שריטות על גבי המשטח והסתפקו במטלית מיקרופייבר. לניקוי החלק הפנימי של התנור, אין בעיה להשתמש בחומרי ניקוי מסירי שומנים, אך חשוב להקפיד להתיז את חומר הניקוי על גבי המטלית ולא ישירות על משטח התנור הפנימי, כדי שלא לגרום לקצר.

 

"כדאי להימנע מניקוי החלק הפנימי של התנור עם חומר מסיר אבנית, כדי שלא לגרום לנזק לציפוי האמייל של דפנות התנור", אומר תומר בסון, טכנאי מסוג אחר באתר "המקצוענים".

 

לדבריו, "במקרה של נזק לציפוי האמייל, יכולה להצטבר קורוזיה בדפנות התנור ולפגוע באיטום שלו, ואז חדירה של אדים או נוזלים לתוך המערכת החשמלית תגרום לתקלות. החומר המומלץ ביותר לניקוי הוא מטלית לחה ומעט סבון כלים. בסיום הניקוי, יש להפעיל את התנור תוך השארת הדלת פתוחה למשך כרבע שעה, כדי לאפשר לרעלים של חומרי הניקוי להתאדות החוצה".

 

מדיח – גם אותו צריך לנקות, כדי שהכלים יהיו נקיים 

המדיח אחראי לניקוי הכלים בצורה יסודית, אך מתי בפעם האחרונה ניקיתם את המדיח עצמו? כדאי להתחיל בניקוי הפילטר (שבתחתית המדיח) תחת מים חמים זורמים, ולאחר מכן להשרות אותו עם תמיסה של מים חמים וסבון כלים.

 

כדי לנקות את חלל המדיח ולהסיר אבנית מהצנרת, ניתן להיעזר בחומרי ניקוי ביתי שקיימים ממילא בבית – כמו חומץ 5%, מלח-לימון או סודה לשתייה.

 

יש לפזר אחד מחומרים אלו על קרקעית המדיח ולהפעיל אותו על תוכנית של 60 מעלות. יש לעשות זאת, כשהמדיח ריק מכלים. כדי למנוע מצב של ניקוי בלתי יעיל של הכלים, דאגו לנקות את הממטרות (זרועות הרסס) בעזרת מחט, כי מרבית הסיכויים שחלקן לפחות נסתמו מאבנית. הן קלות יחסית לשליפה, ולרוב ניתן לפרק אותן בעזרת 'רבע סיבוב'.

 

מקרר – נתקו אותו מהחשמל לפני הניקוי

לפני הכל, גם מטעמי בטיחות וגם כדי שלא לגרום להצטברות קרח במקרר – הקפידו לנתק את המקרר מהחשמל בזמן שאתם מנקים אותו.

 

כדי להתחיל מניקוי יסודי של הרדיאטור של המקרר הממוקם בחלקו האחורי בעזרת שואב אבק. כדאי לנקות את חלקיו הפנימיים של המקרר בעזרת חומרי ניקוי עדינים (גם כאן ניתן להסתפק בנוזל כלים), כדי שלא לפגוע בציפוי הפנימי.

 

מסירי שומנים ואקונומיקה מאוד לא מומלצים, בייחוד באזור הגומיות שעל דלתות המקרר, שתפקידן לאטום את המקרר. שימוש בחומרי ניקוי חזקים יאיץ את התבלותם, ולעתים יחייב אתכם להחליף את כל המקרר (בשל התיקון היקר במיוחד שכרוך בהחלפת הגומיות בחלק מהמקררים).

 

כיור – השאירו את הניקוי שלו לסוף

כמובן שכדאי להשאיר את ניקוי כיור המטבח לחלק הסופי של הניקיון היסודי שלקראת פסח, שכן ממילא הוא יתלכלך שוב במהלך הבישולים והניקיונות שלפני החג. אם הכיור הוא כיור רגיל המובנה בתוך השיש, תוכלו להשרות אותו עם סודה לשתייה, ולאחר מכן לקרצף אותו בעזרת סקוטש או מברשת שיניים עם שיער גס.

 

המברשת תסייע להגיע לפינות המחברות את משטח השיש לכיור ואת הפינות של חיבור הברז לשיש. אם כיור עשוי מנירוסטה, יש להיזהר מאוד ולא לשפשף אותו עם סקוטש רגיל, כדי לא לגרום לשריטות על המשטח. יש סקוטש לבן ועדין שאינו גורם לשריטות, וכן ישנם מגוון חומרי ניקוי ייעודיים להברקת נירוסטה.

 

חומץ וסודה לשתייה - תחליף לחומרי ניקוי רבים 

כדי למנוע ריחות לא נעימים בפח האשפה, תוכלו לפזר מעט סודה לשתייה בתחתית הפח. היא תהיה יעילה גם לניקוי יסודי של קרש החיתוך. אם אין לכם מדיח כלים (שינקה ביסודיות את הקרש), תוכלו להשרות מעט סודה לשתייה מספר דקות על הקרש, ולהסיר ביסודיות שיירי מזון שהצטברו בחריצים.

 

כדי למנוע ריחות לא נעימים בחלל המקרר לאחר ניקויו, תוכלו להניח מעט אבקת סודה לשתייה בצלוחית קטנה, ולהחליף אותה אחת לחודשיים. היא תסייע גם בניקוי יסודי של המיקרוגל. איך? שמים 2 כפות סודה לשתייה בשילוב 4-5 כפות מים בתוך קערית, מפעילים את המיקרוגל למשך דקה ומנקים בקלות את הדפנות בעזרת סמרטוט.

 

חומץ יסייע בניקוי יסודי של הקומקום. כל שצריך לעשות הוא למלא אותו בתמיסה של מים וחומץ (ביחס שווה), ולהשרות למשך כל הלילה. בבוקר, יש לשפוך את התמיסה, ולהפעיל פעמיים את הקומקום כשבתוכו מים בלבד. חומץ יהיה יעיל גם לניקוי יסודי של דפנות המקרר והמקפיא, ומעבר לניקוי היסודי, יסייע גם בהעלמת ריחות לא נעימים ויסיר עובש.

 

מחפשים חברת ניקיון?

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים