שתף קטע נבחר

היהודיות האחרונות של מצרים. ביקור בבית הכנסת בקהיר

מהקהילה היהודית המפוארת של מצרים נותרו 18 יהודים, זה הכול. נשיאת הקהילה של קהיר, מגדה הארון, שומרת על ספר התורה בבית הכנסת "שערי שמיים" ומקווה שזה לא הסוף

פעם חייתה במצרים קהילה יהודית משגשגת, אבל כעת נותרו במדינה הערבית המאוכלסת ביותר בעולם רק יהודים מעטים, בעיקר נשים זקנות. הן מקוות לפחות לשמר את המורשת.

 

במצרים נותרו 12 בתי כנסת, אבל שלא כמו אתרים בולטים אחרים הם זקוקים לשיפוץ. בעיר אלכסנדרייה למשל קרס חלק מגג בית הכנסת בשנה שעברה. במרכז קהיר, רחוב סואן שבו בתי מלון ותיקים וחנויות מוביל לבניין אבן מרשים – בית הכנסת שער השמיים, שהוקם בסביבות שנת 1900. בתוכו פותחת מגדה הארון בזהירות את ספר התורה.

מגדה הארון בבית הכנסת בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מגדה הארון בבית הכנסת בקהיר(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית הכנסת ריק בדרך כלל בימים אלה, אבל הארון, בת 65, זוכרת עדיין את הימים שבהם ספסליו היו מלאים במתפללים, בהם גם אביה המנוח. כעת היא מכהנת כראש הקהילה היהודית של קהיר – קהילה שאליה משתייכים שש נשים מבוגרות, בהן היא עצמה ואמה. לדבריה משימתה היא לשמר את המסורת היהודית המקומית, בת מאות שנים. "זו חובתי למען הדורות הבאים", היא אומרת.

 

אמה, מרסל הארון, בת 91, בוכה כשמדברים איתה על עברה של הקהילה. "מספרים שיהודים חיו במצרים מתקופת הפרעונים. אתם רוצים שמאות שנים של היסטוריה ייעלמו?", היא שואלת. עד לאמצע המאה ה-20 חיו במצרים 120-80 אלף יהודים, אבל עם הקמתה של מדינת ישראל החלה הקהילה להתפרק - רבים מהיהודים עזבו את מצרים או גורשו על-ידי משטרו של גמאל עבד א-נאצר. מעריכים שכיום יש במצרים 18 יהודים, ו-12 מהם חיים באלכסנדרייה. משרד העתיקות המצרי הודיע לאחרונה לקהילה היהודית כי יספק את הכסף הדרוש לתיקון הגג בבית הכנסת באלכסנדרייה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החלום של מגדה הארון הוא שיצירותיהם של היהודים יוצגו לציבור, אולי במוזיאון לתרבות מצרים שיוקם. "משרד העתיקות הבטיח לי שהמוזיאון לתרבות מצרים ייפתח ושיהיה בו ייצוג לכל האוכלוסיות במצרים", היא אומרת.

 

מצרים הרשמית מבהירה כי היא דוגלת בייצוג לכל האוכלוסיות במדינה, כולל ליהודים, אבל ברחוב המצרי המצב שונה. למצרים רבים יש עדיין השקפות אחרות לגבי יהודי מצרים. "השאלה הזו נשארת סבוכה", אומר עמיר רעמסס, שיצר ב-2013 את סרט התעודה "יהודי מצרים", סרט שעוסק בתולדות הקהילה. "הזכרת שמם של היהודים במצרים הייתה טאבו", הוא אומר. עצם הניסיון להקרין את הסרט בבתי קולנוע בקהיר הצריך מאבק, ורק לבסוף הושג האישור. כשהסרט הוצג ביקש משרד התרבות המצרי שהסרט יוצג כ"פרי הדמיון" של היוצר ולא כסרט תעודה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הקהילה היהודית הקטנטנה של מצרים לא ספגה אירועים אלימים בשנים האחרונות, בניגוד לקהילה הנוצרית הקופטית, אבל ב-2010 הותקף בית הכנסת שער השמיים. מחבל זרק מזוודה ובתוכה מטען נפץ מאולתר לכניסה לבית הכנסת, אבל לא הצליח לגרום נזק.

 

יש בקהילה היהודית מי שמעדיפים לשמור על פרופיל נמוך. ראש הקהילה היהודית באלכסנדרייה, יוסף גאון, לא שש להתראיין השבוע לסוכנות הידיעות הצרפתית, שניסתה לדבר עם אנשי הקהילה. הוא הסתפק באמירה אחת פשוטה: אני בוטח בממשלת מצרים שתסייע לשקם את המורשת היהודית של מצרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מגדה הארון וספר התורה. 117 שנות בית כנסת
צילום: AFP
מומלצים