שתף קטע נבחר

עצב בספארי: מתו שתי קופות אורנג-אוטן מבוגרות

שתי נקבות אורנג-אוטן סומטרי נדירות ומבוגרות מתו בחודש האחרון בספארי ברמת-גן. טוסי בת ה-31 מתה מדום לב ושבועיים לאחר מכן, התמוטטה רוחל'ה בת ה-48 לאחר שסבלה מדימום מוחי. מושון, הזכר הקשיש ובנו רחמים נותרו לבדם בחצר האורנג-אוטנים. "איבדנו חברות יקרות", אומרים המטפלים

בספארי ברמת גן נפרדו בחודש האחרון מרוחל'ה וטוסי, שתי נקבות אורנג-אוטן סומטרה מבוגרות , שמתו זו אחר זו בהפרש של כשבועיים לאחר שסבלו מדימום מוחי ודום לב. 

 

 

קבוצת קופי האורנג-אוטן מנתה עד לא מזמן ארבעה פרטים, ביניהם מושון (49) ורוחל'ה (48) שנולדו בגן חיות בגרמניה והגיעו בשנות ה-70 לישראל. בשנות ה-80 הם עברו מגן החיות בתל אביב לספארי ברמת-גן, בנם רחמים בן השבע וטוסי (31) שהגיעה מגן חיות בגרמניה בשנת 2000, במסגרת תוכנית רבייה אירופאית של קופי האדם המצויים בסכנת הכחדה בטבע.

 

רוחל'ה, בת 48 (ימין) וטוסי בת 31, בספארי ברמת גן (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה, בת 48 (ימין) וטוסי בת 31, בספארי ברמת גן(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

טוסי התמוטטה מול מושון בתא הלינה

לפני כשבועיים וחצי, שני מטפלים במחלקת הקופים החלו להכניס את האורנג-אוטנים אל בתי הלילה לקראת סגירת גן החיות. מושון נהג לישון יחד עם טוסי במשך שנים בתא הלילה, כשרחמים הצעיר ואמו רוחל'ה ישנו בתא נפרד.

 

"אחד המטפלים ראה כי מושון וטוסי הזדווגו. אז הבחין כי טוסי מתמוטטת, מפרפרת ומתה במקום", אומרת ל-ynet מור פורת, מטפלת במחלקת הקופים. "מושון לא רצה לעזוב אותה ורק אחרי שעה הצליחו להפריד ביניהם כדי למנוע מצב שמושון יישן לצד הגווייה של טוסי כל הלילה".

 

טוסי נולדה בגרמניה וגודלה על ידי המטפלים לאחר שאמה לא הצליחה לטפל בה בהצלחה. לאחר שעברה לספארי ברמת גן לפני כ-17 שנה, היא התקבלה בהצלחה בקבוצת האורנג-אוטנים המקומית.

 

אהבה לטבול לחם בכוס תה כל בוקר. טוסי (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
אהבה לטבול לחם בכוס תה כל בוקר. טוסי(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

"היא היתה חכמה מאוד ובבוקר, כשהם מקבלים לשתות תה בכוס או במזרק, כדי שאפשר יהיה לתת להם תרופות בעת הצורך, טוסי היתה לוקחת את כוס התה שלה בעצמה וטובלת לחם כמו שאנחנו טובלים ביסקוויט במשקה חם", נזכרת מור.

 

"למרות שהאורנג-אוטנים הם סוליטריים בטבע, היא ומושון הסתדרו טוב מאוד ביחד ולמדה לחיות איתו ועם ההרגלים שלו. הוא אפילו נתן לה מהמזון שלו וזה לא דבר מובן מאליו. טוסי אהבה מאוד לשחק עם שמיכות ולהתעטף בהן, לבנות לעצמה אוהלים בחצר ולהתעטף בשמיכה מסביב לצוואר כאילו היתה סופרמן".

 

בנתיחה לאחר המוות, התגלה כי טוסי סבלה מדום לב. בנוסף גילו כי סבלה מניוון בחצוצרות וזו הסיבה כי למרות אינספור הזדווגויות עם מושון בשנים הרבות, היא מעולם לא הצליחה להתעבר.

 

רוחל'ה עם רחמים הגור בשנת 2010 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה עם רחמים הגור בשנת 2010(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

רוחל'ה הקשישה מתה בגיל 48

לאחר מותה, החלה רוחל'ה הקשישה להתקרב שוב אל מושון. "ביום שבת הגיע אחד המטפלים לבדוק את הקופים ומצא את רחמים, מנסה לגעת ברוחל'ה ולהזיז אותה. כשהמטפל קרא לה והיא לא הגיבה, הוא הבין שהיא ללא רוח חיים", סיפרה מור.

 

רוחל'ה בבדיקת סיטי בביה"ח שיבא בתל השומר לפני מספר שנים (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה בבדיקת סיטי בביה"ח שיבא בתל השומר לפני מספר שנים(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי מגלה כי רוחל'ה סבלה בשנים האחרונות מבעיות פנימיות במעיים ואף הובאה לצילום סי.טי בבית החולים שיבא בתל-השומר. מנתיחה לאחר המוות עולה כי היא מתה עקב דימום מוחי. 

 

רוחל'ה ורחמים (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה ורחמים(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

"רוחל'ה היתה קופה מדהימה. אהבה שעושים לה צמות קטנות בפרווה בידיים ובתקופות מסויימות, אף איפשרה לי להיכנס לתא שלה ולא עשתה לי דבר. יש לנו היכרות שנמשכה 27 שנה", הוא נזכר. "רוחל'ה ורחמים היו נעימים ואנושיים. קל להזדהות עם סיפור ההכחדה שלהם בטבע". אומר ל-ynet ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי ברמת-גן.

 

לדברי מור, "רוחל'ה יכלה להביע את רגשותיה במחוות רבות, אהבה לטפל בתסרוקת שלה, לבקש דברים מהמבקרים שהגיעו לצפות בה ובשאר האורנגים. איבדנו חברות יקרות".

 

רוחל'ה מחבקת את המטפל האהוב עליה, עופר מטלון בזמן שמוכנסת לבדיקה במכשיר הסי.טי בתל השומר (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
רוחל'ה מחבקת את המטפל האהוב עליה, עופר מטלון בזמן שמוכנסת לבדיקה במכשיר הסי.טי בתל השומר(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

מאז 1981 המליטה רוחל'ה שישה גורים. אנטוניו שגודל בהאכלת יד ומת בגיל חמש שנים עקב מחלת הטטנוס. בשנת 1983 המליטה את נועה שעברה לפני כ-17 שנה לגן חיות בגרמניה. במהלך מלחמת המפרץ, המליטה רוחל'ה זכר בשם רחמן שמת לאחר כשנה. בשנת 1993 המליטה את רונה, שעברה לגן חיות בפורטוגל. בשנת 2000 המליטה את רוויטל שעברה לפני ב-2009 לגן חיות בצרפת. ב-2010 המליטה את רחמים שכעת נותר לבדו עם אביו בחצר.

 

רוחל'ה (ימין) עם בתה רוויטל שעברה לגן חיות בצרפת ב-2009 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה (ימין) עם בתה רוויטל שעברה לגן חיות בצרפת ב-2009(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

בודדים בחצר: האב מושון והבן רחמים

כיצד מושון ורחמים מתמודדים בעקבות מותן של רוחל'ה וטוסי? "מושון היה הרוס מבחינה רגשית במשך מספר ימים. השמיע קולות שנדמו כקולות של כאב וצער. הוא לא רצה לצאת לחצר במשך מספר בימים וכשיצא החוצה, רצה להיכנס. אני משערת כי הוא חיפש בכל פעם את טוסי במקום אחר מאחר ודלת סגורה נתנה לו את התחושה שהיא מעבר לצד השני. לכן, החלטנו להשאיר לו את הדלת פתוחה לתאי הלינה במהלך היום כדי שיראה שהיא לא כאן יותר", מדגישה מור.

 

מושון (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
מושון(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

לדבריה, רחמים הצעיר שרוי במצב רוח עצוב עקב מותה של אמו. "חלפו מספר שעות עד שהוא החל לחפש אותה ונראה אבוד בחצר. הוא ישב שעות בחוץ עם קרטון על הראש וסירב להיכנס אל בית הלילה בלעדיה. הם היו רגילים לעשות הכל ביחד. בגיל כזה הם כבר נפרדים בטבע מהאמהות ומתחילים את חייהם לבד. כעת הוא יצטרך להסתדר עם מושון ביחד", היא מסכמת.

 

רוחל'ה ורחמים (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
רוחל'ה ורחמים(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

הולכים ונעלמים מהטבע

בטבע מצבם של האורנג-אוטן נמצא בכי רע. הדרישה ההולכת וגדלה לשמן דקלים - אחד המוצרים הבסיסיים בתעשיית המזון והקוסמטיקה - מסכנת את קופי האורנג-אוטן באינדונזיה, שם חיים שני מינים של אורנג-אוטן - בורניאו וסומטרי.

 

האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן ממין בורניאו מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה. אך הסכנה הגדולה ביותר מרחפת מעל קופי האורנג-אוטן הסומטריים, שמספרם צנח לכ-7,500 בלבד. הם נחשבים לתושבים נדירים במיוחד וחוקרים סבורים כי לקראת 2025 מספרם יצנח בשיעור ניכר בטבע. בגני חיות ברחבי העולם מספרם מתמעט וכיום ישנם רק מאות בלבד.

 

בטבע חיים האורנג-אוטן בין 30 ל-45 שנה ובשבי הם מאריכים חיים עד לשישים שנה. הזכרים מגיעים לבגרות מינית בגיל 13 שנה והנקבות בגיל שבע שנים. בספארי ציינו כי בכוונתם להביא בחודשים הקרובים שתי נקבות מגני חיות בגרמניה.


פורסם לראשונה 04/04/2017 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
רוחל'ה וטוסי
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים