שתף קטע נבחר

משנים גישה: טיפול הורמונלי לגיל המעבר דווקא מועיל

גבירותיי, מהפך: במשך שנים נמנעו נשים רבות מקבלת טיפול הורמונלי נגד תופעות גיל המעבר, מחשש לא מבוסס להתפתחות סרטן השד. עכשיו מחקר חדש קובע: הטיפול מקטין את התמותה מהתקפי לב ב־30%

נשים שלקחו הורמונים בגיל המעבר היו בסיכון נמוך של כ־30% למות מאירועים לבביים, ובסיכון נמוך ב־36% לפתח טרשת עורקים, כך עולה ממחקר שפורסם בימים האחרונים ב־ACC (כנס הקרדיולוגיה האמריקאי).

 

עשרות אלפי נשים בישראל בנות 50 ומעלה מטופלות בהורמונים כדי להקל על תסמיני גיל המעבר שכוללים גלי חום, בעיות בשינה, הזעות לילה, דיכאון ועוד — תופעות שיותר מ־50% מהנשים מעל גיל 50 סובלות מהן.

 

טיפול בהורמונים לנשים בגיל המעבר היה שנוי במחלוקת בעשורים האחרונים. לאחר שפורסמו מחקרים שמצאו שנטילת הורמונים עלולה לגרום להתפתחות סרטן השד, חלה ירידה דרמטית במספר הנשים שנעזרו בטיפול הורמונלי ב־15 השנים האחרונות, אף שהקשר בין הטיפול לסרטן מעולם לא הוכח באופן חד־משמעי.

 

המחקר החדש, שפורסם בכנס הקרדיולוגים בוושינגטון, מצא שהטיפול ההורמונלי לא רק מסייע לשיפור בתסמיני גיל המעבר, אלא אף שנשים שנעזרות בו נהנות מהגנה על הלב ועל כלי הדם ומאריכות חיים. השימוש בהורמונים בגיל המעבר מוריד משמעותית את הסיכון לתמותה מאירועי לב ומוריד את הסיכון לפתח טרשת נפוצה.

 

טיפול הורמונלי. שומר על הלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול הורמונלי. שומר על הלב(צילום: shutterstock)

 

האסטרוגן מגן על בריאות הלב

אחד מעורכי המחקר, שנערך במרכז הרפואי "סידר־סיני" בלוס־אנג'לס, הוא ד"ר יואב ארנסון מבית־החולים מאיר בכפר־סבא, שעושה זאת במסגרת הפוסט־דוקטורט שלו.

 

במחקר נבחנו בדיקות סי־טי של 4,200 נשים בשנים 2012-1998, ונערכה השוואה בין נשים שנטלו טיפול הורמונלי לבין כאלה שלא. "התוצאות הראו שהטיפול ההורמונלי הוביל לשיפור ההישרדות של הנשים ולמניעה של טרשת עורקים", אמר ד"ר ארנסון בשיחה עם "ידיעות אחרונות" מלוס־אנג'לס.

 

"רמות גבוהות של סידן בעורקי הלב הן אינדיקציה להסתיידות (טרשת) בכלי הדם, שמעלה את הסיכון להתקפי לב או לאירועים מוחיים. במחקר נמצא שאצל נשים שנטלו הורמונים יש סיכוי נמוך ב־36% לסבול מטרשת עורקים וסיכוי נמוך ב־30% למות כתוצאה מאירוע לב".

 

הורמון האסטרוגן נחשב להורמון שמגן על בריאות הלב, בזכות השפעתו החיובית על הכולסטרול. מחקרים הראו שאצל נשים לפני גיל המעבר, שייצרו באופן טבעי רמות גבוהות של אסטרוגן, בריאות הלב וכלי הדם הייתה טובה יותר אפילו משל גברים צעירים מהן בעשור או שניים. אלא שבגיל המעבר, כאשר רמות האסטרוגן שגוף האישה מסוגל לייצר באופן טבעי צונחות, עולה אצלן באופן משמעותית שיעור מחלות הלב. הבשורה הגדולה במחקר החדש היא שהטיפול ההורמונלי החליפי יסייע מלבד לתסמיני גיל המעבר, גם לשמירה על לב האישה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול ההורמונלי שיעזור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים