שתף קטע נבחר

שומרים את זכר השואה בסלון

פרוייקט ‘זיכרון בסלון’ הוא יוזמה מרגשת לשימור זכר השואה, במסגרתה מתאספים חברים במאות אלפי בתים, שומעים עדויות ומבטיחים לדאוג שלא נשכח

בקרוב יצוין יום הזיכרון לשואה ולגבורה, 72 שנים אחרי. מפחיד כמה מהר עוברות השנים ואיך אנחנו נחשפים פחות ופחות לסיפורים. מעבר לטקסים הרשמיים שנערכים לעיתים גם כאן, קשה לנו לאתר מסגרת שבה, ביום הזה, אנחנו והילדים שלנו נוכל להיחשף לעוד סיפורים של ניצולים שעדיין כאן מסביבנו, לעוד עדויות שחשוב כל כך שנזכור ולא נשכח.

 

השנה, ביוזמת ה-IAC נוכל גם בארה"ב לקחת חלק ב'זיכרון בסלון', יוזמה אזרחית ישראלית שמאפשרת לכל אחת ואחד מאיתנו לשמוע עדות אישית מניצולי שואה ולנצור את זכרונה לעד.

 

"'זיכרון בסלון' נולד מיוזמה אזרחית שקרמה עור וגידים על ידי אזרחים שהרגישו שהטקסים הממלכתיים הופכים מלאכותיים מדי", מספר קובי כהן, מנהל תכנית 'משלנו' ב-IAC ניו יורק. "הם הבחינו בכך שיש פחות ופחות ניצולי שואה מסביב והרגישו שהמערכת וכל המסגרות בארץ לא מצליחות לייצר זיכרון שיחקק ויעבור הלאה".

 

זיכרון בסלון התחיל בסלון אחד בו התאספו כמה חברים בשנת 2010, ועברו ביחד ערב חווייתי יוצא דופן. הם הקשיבו לעדות, שרו וניגנו, ופתאום מצאו עצמם בעיצומו של דיון על האופן שבו השואה משפיעה על החיים שלנו כאן ועכשיו. צוות זיכרון בסלון מורכב מאורחי הערב ההוא עם עוד חברים שנוספו במהלך השנים. בצוות זיכרון בסלון בישראל חברים גברים ונשים, ימנים ושמאלנים, חילונים ודתיים, כולם פועלים למען המטרה.

 

"בניו יורק יש למעלה ממיליון וחצי יהודים שחשוב שיזכרו". צילום: 'זיכרון בסלון' ()
"בניו יורק יש למעלה ממיליון וחצי יהודים שחשוב שיזכרו". צילום: 'זיכרון בסלון'

 

זיכרון בסלון הפכה ליוזמה יוזמה חברתית פופולארית המאפשרת לציין את ערב יום השואה בצורה משמעותית, בסלון הבית, בין משפחה וחברים, במפגש המורכב מעדות, חלק אומנותי-שיתופי ודיון. בשנים שחלפו מאז, הפעילות הלכה והתרחבה אל עבר אלפי סלונים ברחבי המדינה ומחוצה לה. ב-2016 מעל לחצי מיליון איש ציינו את יום הזיכרון לשואה בזיכרון בסלון. ״כל מי שמארגן ערב כזה בביתו עושה את זה מתוך הבנה שחייבים לשמר את המסורת הזאת כדי שהסיפור לא יישכח, שההיסטוריה לא תתפוגג״, מסביר קובי, שבימים אלו מגייס ניצולים ומארחים שיקחו חלק ביוזמה כאן בארה"ב. "כל אחד יכול לקחת חלק בזיכרון בסלון, בין אם כאורח ובין אם כמארח".

 

מפגשי זיכרון בסלון מתרחשים בכל העולם, בקהילות של ישראלים, יהודים ולא יהודים. בשנה שעברה התקיימו ערבי זיכרון בסלון במעל ל-50 מדינות ברחבי העולם. "IAC בניו יורק, בניצוחה של הדיירקטורית יהודית פיינשטיין, רואה במטרה הזו חשובה מאין כמוה, ואנחנו עובדים בכל האפיקים ועם כל מי שאפשר כדי לעודד את הקהילה היהודית בניו יורק לקיים את האירועים הללו. בניו יורק", הוא מוסיף, "יש פוטנציאל לאתר ניצולי שואה שחיים פה בינינו עדיין. בניו יורק יש למעלה ממיליון וחצי יהודים שחשוב שיזכרו. יש יהודים רבים מסביב שלא מכירים את הסיפורים מקרוב וחשוב לנו להעביר את הלפיד ואת המסר של 'לזכור ולא לשכוח' לדור הבאים שישא את זכר השואה".

 

בארגון עומלים בימים אלו על הפקת אירועי זכרון בסלון וקוראים לכולנו לקחת חלק. "כדור שלישי לשואה, קיבלתי את הזכות להוביל את גיוס המתנדבים לקיום אירועי זיכרון בסלון באזור ניו יורק. אני מקווה שנצליח לעורר ולהגביר את המודעות ולגייס כמה שיותר אנשים לפרויקט הכה משמעותי הזה".

 

כהן מציין שיש כמה דרכים להתגייס למטרה. "אנחנו מחפשים אנשים שיהיו מוכנים לנדב את הסלון שלהם, אנשים שמכירים ניצולי שואה. כמובן שגם אנחנו מגייסים ניצולים למפגשים, אבל אין ספק שכאשר ישנה היכרות אישית זה מקל על הניצול ומעלה את היכולת שלו להיפתח במקרים רבים. אנחנו מקווים לייצר כמה שיותר חשיפה לפעילות החשובה הזו שחיונית ליהודים וישראלים כאן".

 

"ניצולי השואה החיים בקרבנו מתמעטים והולכים", הוא מסכם בצער. "בקרוב לא יהיה מי שיספר את סיפורם. האחריות לזכר השואה מוטלת על כתפינו ואני סמוך ובטוח כי חברי הקהילה יתנו יד ליוזמה האינטימית והעוצמתית הזו".

 

http://www.zikaronbasalon.com/

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים