שתף קטע נבחר

שלוש בועות בלב סיאטל

ענקיות עמק הסיליקון בונות לעצמן מרכזי עבודה נועזים ברוח הזמן: אפל צפויה לאכלס בקרוב בקופרטינו בניין טבעת ענקי מזכוכית, אמזון מקימה כיפות ביולוגיות בלב סיאטל, וגוגל בונה בכלל קמפוס מודולרי. קבלו הצצה לבנייני העתיד של הענקיות

בשבועות הקרובים צפויים אלפי עובדי אפל בעמק הסיליקון לעבור לבניין המשרדים החדש של החברה, שיהיה מהמיוחדים ויוצאי הדופן בעולם. "אפל פארק", מתחם המשרדים בעיר קופרטינו בקליפורניה, כבר זכה לכינוי "החללית של אפל", מאחר שהוא מעוצב בצורת טבעת ענקית עשויה זכוכית.

 

החללית של אפל (צילום מסך) (צילום מסך)
החללית של אפל(צילום מסך)

 

אבל עובדי אפל אינם לבד. בשנים הקרובות יקימו ענקיות נוספות בעמק הסיליקון — בראשן אמזון וגוגל – מתחמי משרדים עתידניים ומנקרי עיניים. בדיוק כפי שהחברות מנסות למתג עצמן כמובילות חדשנות טכנולוגית, כך הן גם רוצות להראות כי מבני המשרדים שלהן שונים לחלוטין ממה שהתרגלנו בעבר, גם במראה החיצוני וגם מבחינת סביבת העבודה. "חיבור לטבע", לדוגמה, הוא המונח שחוזר על עצמו בתיאורים של כל החברות. והעובדים? עבורם החגיגה מושלמת. לא רק שהם מועסקים בחברות המשפיעות והחדשניות בעולם ומקבלים משכורות עתק ושורה של הטבות — מעתה גם המשרד שלהם יהיה מפנק וייחודי.

 

אז איך ייראו בנייני המשרדים של העתיד? הנה הצצה ראשונה.

 

החללית של אפל

 

הקמפוס החדש של אפל, "אפל פארק", צפוי להיפתח בשבועות הקרובים, ואפל תחל להעביר אליו בהדרגה את 12 אלף העובדים שלה מהמטה הוותיק הסמוך, בתהליך שייארך לא פחות מחצי שנה. הפתיחה החגיגית תיערך שש שנים לאחר שסטיב ג'ובס, המייסד המנוח של החברה, פירט לראשונה את חזונו ל"מבנה המשרדים הטוב ביותר בעולם". ב־2011 הוא הפתיע את הקהל המנומנם בישיבת מועצת העירייה של קופרטינו, וצעד לתוך החדר עם צווארון הגולף והג'ינס הנצחיים שלו. "נגמר לנו המקום, ואנחנו צריכים משרדים חדשים", אמר ג'ובס לחברי המועצה. "אנחנו רוצים להקים בעיר קמפוס חדש, עם בניין אחד גדול, שיכיל 12 אלף איש. אבל בנייני משרדים רגילים הם די משעממים, אז אנחנו רוצים משהו קצת יותר מעניין".

 

ג'ובס הציג את הקמפוס כפי שהוא מציג אייפד או אייפון חדש: "הוא די מדהים", אמר, "ונראה כמו חללית שנחתה". בדיעבד התברר שזו הייתה הופעתו הפומבית האחרונה של ג'ובס — הוא נפטר חודשים ספורים לאחר מכן. הבנייה החלה ב־2014, לאחר שהקרקע פונתה ממבנים ישנים של חברת HP, מחלוצות עמק הסיליקון.

 

האודיטוריום של שם ג'ובס (צילום: יח"צ) (צילום: יח
האודיטוריום של שם ג'ובס(צילום: יח"צ)

 

המבנה כולו הוא בצורת טבעת, שחלקה החיצוני הוא יריעת זכוכית קמורה עצומה באורך של כ־6 ק"מ, הגדולה מסוגה בעולם. הגג מכוסה בפאנלים סולאריים, כך שהמבנה יוכל לספק לעצמו חלק מהאנרגיה הדרושה לו. בחלקה הפנימי של הטבעת יהיה פארק ירוק עצום, עם גינות נוי, ברכות דגים ומדשאות. 9,000 עצים, חלקם הגדול עצי פרי (כולל עצי תפוח), נשתלים שם בימים אלה. יהיו שבילי הליכה, ריצה ונסיעה על אופניים, חניונים תת־קרקעיים ומתחם כושר גדול.

 

עוד יכלול המבנה מרכז מבקרים, בית קפה וחנות אפל־סטור, שיהיו פתוחים גם לקהל הרחב. אחת מגולות הכותרת של המבנה החדש יהיה אודיטוריום חדש שייקרא על שמו של ג'ובס, ובו ייערכו בעתיד השקות המוצרים של אפל. הוא יעוצב בצורת גליל זכוכית ויכלול 1,000 מושבים. המיקום: על גבעה שמשקיפה על המבנה המרכזי. המראה הפנימי יהיה לא פחות מרשים. כדי לעמוד בחזונו של ג'ובס, תכנון המבנה היה דקדקני עם דגש אובססיבי על עיצוב ועל הפרטים הקטנים. הבנייה נעשתה בפיקוחו האישי של ג'וני אייב, המעצב הראשי של אפל.

 

אפל: המבנה יהיה ברובו מזכוכית (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אפל: המבנה יהיה ברובו מזכוכית(צילום: יח"צ)

 

לפי תחקיר של סוכנות רויטרס — לקבלנים, לאדריכלים ולפועלים לא היה קל להתמודד עם הדרישות החריגות של אנשי אפל. אלה, למשל, דרשו שבזכוכיות העצומות לא ישתקפו צינורות או פתחי אוורור חשופים; שכפתורי המעליות יהיו דומים לכפתור הבית באייפון; שחלק מהפינות בחדרים יהיו מעוגלות; שמפתני הדלתות יהיו שטוחים לגמרי, ללא מדרגה (דרישה שגרמה לחודשים של עיכובים). דיונים אינסופיים הוקדשו לעיצוב ידיות הדלתות, והרהיטים — ביניהם שולחנות עץ מינימליסטיים הדומים לאלה שתמצאו בחנויות אפל — נבנו במיוחד על ידי יצרן הולנדי.

 

המבקרים טוענים, כי מדובר במבנה בודד, נמוך ועצום, שיגרום לכך שצוותים שלמים של עובדים יופרדו מעמיתיהם ויעבדו במרחק גדול מהם. התפיסה הזו, הם מציינים, מנוגדת לגמרי לטרנד ההייטק של חללי עבודה פתוחים, המעודדים עבודה שיתופית. באפל, טוענים המבקרים הללו, העדיפו אסתטיקה על פרקטיות: המקום נועד בראש ובראשונה להוות סמל לעוצמתה של החברה.

 

הכיפות של אמזון

 

במרכז סיאטל צצו לאחרונה שלושה מבנים עגולים ומוזרים למראה. תיירים ותושבים מתגודדים סביבם, מצלמים סלפי ומשתפים ברשתות החברתיות. אלה הן הכיפות הביולוגיות שמקימה אמזון, ה"ביוספרות", שיהוו רק חלק ממתחם המשרדים העצום שמקימה החברה בימים אלה בלב סיאטל.

 

הכיפות של אמזון (צילום: יח"צ) (צילום: יח
הכיפות של אמזון(צילום: יח"צ)

 

הכיפות עשויות שלד ברזל ויריעות זכוכית, גובהן 300 מטר, והן אמורות להתמלא בצמחייה — ליתר דיוק ב־300 מיני צמחים נכחדים. בתוכן יוכלו להתהלך עובדי אמזון בשבילים טובלי ירק, לטייל, לנשום אוויר צח, ואפילו לקיים ישיבות וסיעורי מוחות תוך שהם "מתחברים לטבע". "סביבת העבודה של העתיד", קוראים לזה באמזון, שמטרתה לעודד את היצירתיות והפרודוקטיביות.

 

שלוש הכיפות הביולוגיות ממוקמות למרגלות שלושה גורדי שחקים, שניים מהם כבר נפתחו בשנים האחרונות. והכל במרחק 15 דקות הליכה ממגדל מחט החלל (ה"נידל") המפורסם של סיאטל. לפי אתר בלומברג, כאשר יושלמו העבודות הבניינים — וכן מבנים נוספים של אמזון ברחבי העיר — יהוו 15%־20% משטחי המשרדים בסיאטל כולה. הם יאפשרו לאמזון להכפיל את כוח האדם שלה בסיאטל ל־50 אלף איש בעשור הקרוב (מתוך 340 אלף עובדים ברחבי העולם).

 

אמזון: מראה מלמעלה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אמזון: מראה מלמעלה(צילום: יח"צ)

 

באמזון רוצים שהכיפות החדשות, הבולטות בשטח, יהפכו לאחד מסמלי העיר, ממש כמו מחט החלל. אך בסיאטל כבר מתחילים לחשוש מתהליך דומה לזה שעברה סן־פרנסיסקו: אוכלוסייה עשירה ומבוססת של צעירי הייטק תגרום למחירי הדיור לעלות, ותדחק החוצה אוכלוסיות חלשות יותר.

 

אוהל הפרחים של גוגל

 

בעוד אפל מסיימת את הבניין האימתני שלה בקופרטינו, לא רחוק משם, במאונטיין־ויוּ, צפויה גם גוגל להקים בשנים הקרובות קמפוס משרדים ראשי, חדש ועתידני. אך כאן הקונספט יהיה שונה לחלוטין וצנוע בהרבה: מתחם פתוח, מעין פארק עירוני, שבמרכזו בניין משרדים עם חופה בצורת אוהל ודמויית עלי כותרת של פרח. שטחי העבודה ימוקמו בקומה השנייה של הבניין, שם החללים יהיו, לפי גוגל, "גמישים וניתנים לשינוי", דבר שמרמז על מבנה מודולרי שאפשר לשנות את הסידור הפנימי שלו לפי הצורך.

 

המטה החדש של גוגל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
המטה החדש של גוגל(צילום: יח"צ)

 

המתחם יהיה פתוח לציבור, ובחוץ יהיו בתי קפה, גני משחקים, מסעדות, חנויות וכיכר רחבה, שיאפשרו לציבור הרחב וגם לעובדים ליהנות מהזמן החופשי. בעלי העסקים המקומיים ירוויחו אף הם מתנועת המבקרים והעובדים. הבנייה צפויה להתחיל בימים אלה ותימשך שנתיים. הקמפוס החדש ימוקם סמוך לגוגלפלקס (המטה הראשי הנוכחי של גוגל). גוגל הגישה את התוכניות למועצת העיר מאונטיין־ויו, וזו תהיה הפעם הראשונה שהיא בעצמה מתכננת ובונה את המשרדים שלה.

 

אוהל הפרחים של גוגל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אוהל הפרחים של גוגל(צילום: יח"צ)

 

התוכנית של גוגל נחשפה לראשונה ב־2015 אבל במקור הייתה אמורה להיות הרבה יותר שאפתנית: בניינים עתידניים ניידים, עם כיפות זכוכית, עצים, מדשאות ושבילי אופניים. "אנחנו רוצים לטשטש את הבידול בין הטבע לבין בניינים", הסבירו אז בחברה.

 

אך התפיסה היא שמעניינת — וייתכן שגוגל תבחר ליישם אותה בעתיד. חללי עבודה, שניתן להעתיק למקומות אחרים במהירות בהתאם לצורך, עם בסיס של מבנים שיורכב מעמודי מתכת ומסגרות קבועות, ושעליהם ייבנו באופן מודולרי חלקי מבנה לפי הצורך: רצפות, קירות וגגות, שיהיה ניתן להוסיף, להסיר ולהזיז. את המבנים הללו יכסו כיפות זכוכית עצומות, שיאפשרו לשלוט בבקרת אקלים בתוכם וגם יניחו לאור השמש לחדור פנימה במהלך היום. העברת המבנים תיעשה באמצעות מערכות מתקדמות של מנופים ורובוטים. עם זאת, בחברה הודו כי חלק מהטכנולוגיות הנדרשות לשם הקמת מבנים כאלה והזזתם עוד לא קיימות, ויהיה צורך לפתח אותן במיוחד לשם כך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
מטה חדש אפל גוגל אמזון
צילום: יח"צ
מומלצים