שתף קטע נבחר

4 עובדות מטרידות על פערי השכר בין גברים לנשים

למה פערי השכר עדיין קיימים בישראל של 2017, איך זה קשור לעתיד שלכן ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי לצמצמם את הפערים?

בשיתוף מנורה מבטחים

 

"על כל דולר שגבר מרוויח – אישה מרוויחה 63 סנט. לפני 50 שנה זה היה 62 סנט. עם המזל הזה נצטרך להגיע לשנת 3,888 כדי להרוויח דולר". את השורות האלה כתבה ושרה האמנית האמריקאית לורי אנדרסון ב-1989, בשירה "שמלה אדומה יפה". עצוב לראות שגם כיום, 27 שנה לאחר מכן, עדיין קיימים ברוב העולם פערים משמעותיים בין שכרם הממוצע של גברים לזה של נשים.

 

 

ישראל עוד רחוקה מלהשיג את השוויון המיוחל בשכר, ובהשוואה למדינות ה-OECD היא מדורגת במקום הרביעי ברשימת שיאניות פערי השכר (אחרי גרמניה, קוריאה ויפן). לצד המשמעויות שיש לכך על יכולת הפרנסה של נשים לעומת גברים – הפער הזה מגלם גם משמעויות ארוכות טווח.

 

"הפער הזה, בין השכר הממוצע לגבר לעומת השכר הממוצע לאישה, משפיע גם על הצבירה הממוצעת בקרן הפנסיה", אומרת יעל גרינולד, משנה למנכ"ל מנורה מבטחים ומנהלת אגף השיווק והמכירות של החברה. "הכנסות נמוכות יותר משמען הפקדות לפנסיה נמוכות יותר – ומכאן תגמולי פנסיה נמוכים יותר".

 

הנה כמה נתונים ששופכים אור על נתוני השכר והפנסיה של נשים לעומת גברים:

 

1. רוב החוסכים - נשים

54% מהחוסכים הפעילים בקרן הפנסיה "מבטחים החדשה" הן נשים. מדובר בנתון דומה לאחוז הנשים באוכלוסיית המדינה, העומד על 51%. העובדה שהוא גבוה ממנו במקצת מעידה על שיעור ההשתתפות הגבוה של נשים בכוח העבודה בארץ. בנוסף, לפי נתוני מנורה מבטחים, גילן הממוצע של החוסכות מעט צעיר יותר מזה של החוסכים – קצת מעל גיל 40, בעוד שהגיל הממוצע של הגברים הוא קצת מתחת ל-41.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

2. הפערים גדלים בעשור השלישי לחיים

בשנות ה-20 לחיים עדיין אין פערי שכר משמעותיים בין גברים לנשים. כשבודקים את משכורותיהם של גברים ונשים בעשור הראשון לקריירה, מגלים שאמנם יש פערי שכר אבל אלה עדיין חד-ספרתיים ועומדים על בין 6% ל-7%. לעומת זאת, בגיל 30 ניתן לראות כבר פער של 14%: השכר המבוטח לפנסיה עבור גברים הוא 7,252 שקל, בעוד שאצל הנשים הוא עומד על 6,253 שקל.

 

בגיל 40 מדובר כבר בפער של 21% (9,618 שקל לעומת 7,619 שקל) ובגיל 50 הפער נוסק ל-26%: השכר המבוטח הממוצע לגבר בגיל זה הוא 8,547 שקל, לעומת 6,345 שקל בלבד לאישה.

 

3. מדעים לא שוויוניים

המקצועות שבהם קיימים פערי שכר גדולים במיוחד בין גברים לנשים הם בעיקר בתחומי המשפטים והמדעים ובכל המדרג הניהולי (בכל התחומים). בסקר החברתי של הלמ"ס לשנת 2016 פורסמו פערי השכר החציוני בין גברים ונשים במקצועות האקדמיים, והתברר שהפער בשכר המשפטנים עומד על 54.3% (השכר החציוני לגבר עומד על 10,118 שקל ושל אישה 6,558 שקל). הפער בשכר במדעים הביולוגיים עומד על 46.88% (השכר החציוני לגבר 8,371 שקל, לעומת אישה – 5,699 שקל).

 

כאשר מדובר בעמדות ניהוליות, מפתיע (ומעציב) לגלות שאפילו כאשר מגיעים לרמת המנכ"ל, כולל בחברות בורסאיות המדווחות פומבית על משכורות בכירים, במרבית המקרים מנכ"ל גבר מרוויח יותר מאשר מנכ"לית אישה.

 

4. נשים פורשות מקבלות פחות

סכום הפנסיה של נשים פורשות נמוך מזה של גברים. מטבע הדברים, פער השכר שליווה את הנשים לכל אורך הקריירה בא לידי ביטוי גם בתגמולי הפנסיה שלהן. בנוסף למשכורת הממוצעת הנמוכה יותר לאישה מאשר לגבר (בגיל הפרישה נשים מרוויחות כ-71% מהשכר של הגברים), לנשים יש גורמים אחרים המשפיעים על הסכום שיקבלו כפנסיונריות.

 

גרינולד מסבירה, כי "בראש ובראשונה, אופי העבודה של הנשים משתנה יותר במהלך השנים מאשר זה של גבר. הן אלה שבדרך כלל יוצאות לחופשות לידה ארוכות, לעתים הן עוברות לעבוד במשרה חלקית לאחר הלידה, ובסופו של דבר הן גם פורשות בגיל צעיר יותר (62, לעומת גיל 67 אצל הגברים) – מה שאומר שהן חוסכות פחות שנים לפנסיה. לאור זאת, חשוב מאוד שנשים יתנו את הדעת על נושא זה מוקדם ככל האפשר, כדי לא להגיע לפרישה ולגלות שהקיצבה החודשית רחוקה מלהספיק למחייתן".

 

איך אפשר לצמצם מעט את הפער?

1. אל תפסיקו להפריש: בחלק מתקופות החיים נשים יוצאות לעתים ממעגל העבודה, ובתקופה זו לא נעשות הפקדות לקרן הפנסיה שלהן. לדברי גרינולד, "מומלץ להמשיך להפקיד גם כשאתן לא עובדות – אפילו אם מדובר בסכום נמוך יותר. אם תפקידו באופן עצמאי אפילו 200 שקל בחודש, תקבלו סכום משמעותי בגיל הפרישה. אישה שתפקיד מיוזמתה סכום זה מגיל 20 עד גיל הפרישה – תקבל קיצבה של 1,145 שקל לחודש כשתצא לפנסיה".

 

2. אל תחכו: מומלץ להתחיל לחסוך לפנסיה כמה שיותר מוקדם. אל תחכו ליום שבו תרוויחו מספיק כדי "לשים קצת כסף בצד". ככל שתקדימו להפריש, גם אם סכומים קטנים, הסכום המצטבר שלכם בקרן יגדל.

 

3. גלו אחריות: כדאי שתבדקו מהו אחוז דמי הניהול הנגבים מכן ואם הוא גבוה מהממוצע. במידה שכן – אל תתביישו להתמקח.

 

4. בידקו מה אתן צריכות: חשוב להתאים את התוכנית הפנסיונית לצרכים שלכן. בידקו למשל שאינכן משלמות כסף מיותר על ביטוחים שאתן לא צריכות (כמו שארים לרווקות). מצד שני, ודאו שאתן מקבלות את הכיסויים הביטוחיים שכן חשובים לכן. בדיקות אלה מומלץ לערוך מול משווק פנסיוני מקצועי, שיכול לראות את התמונה המלאה ולהתאים עבורכן תוכנית מדויקת.

 

לקראת סוף העשור השני של המאה ה-21, לא נתפס שנשים משתכרות פחות מגברים ושהחיסכון לימי הפנסיה שלהן נפגע בשל עיוות זה. עד שהוא יתוקן, חשוב שנשים ייצאו מהאדישות וייקחו את החיסכון בידיים. אל תחכו לשלב שבו התיקון יגיע מאוחר מדי – פנו כבר עכשיו לאיש מקצוע שיוודא שאתן עושות את כל מה שאפשר כדי לצמצם את הפער. הביטחון הכלכלי העתידי שלכן מונח על כף המאזניים.

 

בשיתוף מנורה מבטחים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים