שתף קטע נבחר

מבצע צבאי להצלת ציפורי הקטות הנדירות הנכחדות עקב שתיית מי ביוב

ב-20 השנים האחרונות צנח מספר הקטות בנגב ב-90 אחוז עקב שתיית מי ביוב מזוהמים הפוגעת בפוריותן. כחלק ממיזם צבא הגנה לטבע, במסגרתו מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם, הקימו חיילי בסיס שבטה בדרום בריכת מים נקיים. בימים האחרונים הגיעו אליה לראשונה כ-50 קטות ושתו מהבריכה

הפרויקט שמציל את ציפורי הקטות הנדירות: ב-20 השנים האחרונות צנח מספר הקטות בנגב ב-90 אחוז. הסיבה: שתיית מי ביוב מזוהמים, הפוגעת בפוריות שלהן. בניסיון לצמצם את הנזק, חיילי בסיס שבטה בדרום התקינו בריכת מים נקיים עבור הקטות ולראשונה הגיעו 50 קטות חדות זנב לשתות ממנה. 

 

 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

הבריכה הוקמה כחלק ממיזם צבא הגנה לטבע, במסגרתו מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם, הפרויקט משותף לצה"ל, לחברה להגנת הטבע ולרשות הטבע והגנים, במימון של קרן הדוכיפת. הערב (חמישי) ייערך בקריה טקס חשיפת הפרויקטים החדשים של המיזם לשנת 2017 – בהן בריכת הקטות.

 

בית הספר לתותחנות שדה בבסיס שבטה החליט לקחת על עצמו ניסיון להצלת אוכלוסיית הקטות במרחב שבטה בנגב. הקטות החיות בנגב ניזונות מזרעים, ונחלקות לארבעה מינים.

 

 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

"מי הביוב עלולים לגרום לפגיעה קשה בפוריות"

"הן חייבות לשתות מים מדי יום", מסביר מידד גורן, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע. "בעשורים האחרונים אנו עדים לירידה חדה במספר הקטות בנגב. אחת הסיבות היא מי ביוב מזוהמים, שרבות מהקטות שותות מהם בקביעות. מים אלה עלולים לגרום לפגיעה קשה בפוריות. המטרה העיקרית של המיזם היא לשפר את מצב האוכלוסיה והעלאת המודעות לשמירה עליהן בשטחי האש של היחידה, בעיקר בעונת הדגירה".

 

 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

בחברה להגנת הטבע מציינים כי מדובר במיזם חלוצי שבמסגרתו בוצע תכנון אדריכלי לבריכת השתיה. חיילי היחידה נרתמו למאמץ להסתיר את אתר הטבע בחתומי הבסיס. המתחם כולל מסתור, סככת הדרכה ובריכת שתייה ייעודית עם מים נקיים. את הבריכה החלו להקים בשנה שעברה, ולפני כארבעה חודשים היא הושקה. בימים האחרונים הגיעו אליה לראשונה כ-40 קטות חדות זנב ועוד עשר קטות סנגליות ושתו מהבריכה.  

 

 

 

 

מידד הסביר כי "הקטות הן עופות קרקע החיות במדבריות ובערבות אסיה, אפריקה ואירופה. את מזונן - זרעים, נבטים, עלים ופקעיות שורש, הן מוצאות תוך כדי הליכה זריזה על קרקע המדבר. הקטות דוגרות על הקרקע, לבד, או במושבות קינון קטנות והן מטילות שתי ביצים.

 

"על מנת לספק מים לאפרוחים, טובלים הבוגרים את נוצות בטנם העדינות במים וסופחים אליהם את מנת השתייה. האפרוחים "יונקים" את המים מהוריהם. בארץ נמצא את הקטות באזורי המדבר".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע
צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע
מומלצים