שתף קטע נבחר

בטוחים ברשת: כך תשמרו על על המידע שלכם

מפסיקים להתעצל, מחליפים סיסמה: לרגל יום הסיסמאות העולמי, הנה כל מה שצריך לדעת על ניהול סיסמאות - כדי שלא תמצאו את עצמכם ואת הפרטים האישיים שלכם משוטטים ברשת. וגם: מה הסיסמה הכי נפוצה ואיך תבחרו סיסמה חזקה ובטוחה? מדריך

ממש כמו להפסיק לעשן, לגבות את הקבצים במחשב או לטרוח לקרוא את האותיות הקטנות - ניהול נכון של סיסמאות ברשת הוא עוד מטלה שאנחנו יודעים שכדאי להקפיד עליה, אבל לא ממש מצליחים להתגייס לעשות כמו שצריך: איכשהו זה תמיד יכול לחכות - החיים עצמם חשובים יותר והאדם עצלן מנעוריו. רגע לפני שאוזלים התירוצים, ולכבוד "יום הסיסמאות העולמי" שנחגג באופן רשמי אתמול (יום ה'), זה בדיוק הזמן להחליף את הסיסמאות המיושנות ולהקפיד על כמה כללי אצבע פשוטים לניהול נכון של סיסמאות ברשת.

 

 

 אז נכון, השנה היא לא 1997 ואתם לא קוראים את זה על מחשב 486 עם צליל חיבור צורם במיוחד לרשת - שמנטרל כמובן את קו הטלפון הביתי. האינטרנט נמצא איתנו באופן שגרתי ויום-יומי כבר למעלה משלושה עשורים, והשימוש שלנו בו רק הולך וגובר. אז איך זה יכול להיות שבשנת 2017 הסיסמה הנפוצה ביותר בעולם היא עדיין 123456? הבאות אחריה אגב, לא מציירות תמונה אופטימית יותר.

 

פעם הסיסמאות היחידות שהיינו צריכים היו אלה של גישה לחשבון הדואר האלקטרוני ומקסימום למשתמש ב-ICQ. היום, אין אתר או שירות מקוון שלא מחייב אחת, ובניסיון להגן על משתמשים, מרבית מהשירותים האלה גם מחייבים מתן סיסמה על פי כללים די נוקשים: מספר מסויים של תווים, שמשלב אותיות גדולות וקטנות, מ0פ7ים ואפילו סימנים מי!חד*ם. פעם, גם ידענו לזכור בצורה אחרת לגמרי. מספרי טלפון, מספר אישי בצבא, תאריכים של ימי הולדת - הכל היה נשאר בראש פשוט כי לא הייתה ברירה אחרת.

 

 

 

אבל בזכות הטכנולוגיה הצלחנו לפנות מקום לדברים חשובים יותר שיאכלסו את התאים האפורים במוח, ויש סיכוי טוב שחלק מהמקרים של הבחירות בסיסמאות פשוטות מדי הם לא תולדה של עצלנות גנטית, אלא של פחד משכחה. כך או כך, ברור שאבטחת המידע שלנו ברשת אמורה להיות משימה חשובה מספיק בשביל שנטרח לאמץ סיסמאות מורכבות מספיק, שלא לדבר על לדאוג להחלפת סיסמאות תקופתית - לגמרי משימה למיטיבי לכת.

 

אז כן, למרות שהיום-יום שלנו נמצא ברשת בכל מיני רבדים - רשתות חברתיות, דואר אלקטרוני, תקשורת, קניות, פנאי, ביורוקרטיה ומה לא, איכשהו אנחנו עדיין תקועים עם אותה סיסמה שנתנו אי שם לפני 20 שנה לחשבון ביאהו, ואיתה אנחנו ממשיכים לצעוד בבושת פנים.

 

ובכן, לא עוד! "אין זמן טוב כמו ההווה" כפי שאמר מישהו מתישהו, ובעזרת כמה צעדים פשוטים נוכל לסגל לעצמנו הרגלי בטיחות חדשים וחכמים יותר. או שפשוט נמתין לבהלת ה"פרצו לי לפייסבוק" הבאה, ואתם יודעים שהיא כבר בדרך.

 

יצירתית, חכמה ובטוחה: בוחרים סיסמה

ממש כמו עם מטלות יום-יומיות אחרות, אם נשכיל להסתכל על הטרחה הזו כעל משחק - דברים ייראו לגמרי אחרת. נסו להיות יצירתיים בבחירת הסיסמה שלכם, דאגו שתכיל לפחות 8 תווים ושלבו כמה שיותר סוגים פנימה - אותיות, ספרות ותווים מיוחדים (אלה: !@#$%^&*). הרבה מהשירותים שדורשים סיסמה יאפשרו לכם להכניס גם מקש רווח בין שלל התווים - אל תהססו לעשות את זה.

 

הכי טוב - לבחור סיסמה בעברית ולהקליד אותה כשהמקלדת על אנגלית. השתמשו במידע שקל לכם לזכור - כי אתם מחוברים אליו רגשית, אבל לא כזה שניתן לברר בקלות. למשל, לא שם של בני זוג או תאריכי לידה, כן ציטוט קצר מהסרט האהוב עליכם: Fr@nkly_my_De@r. אפשר גם ליצור ראשי תיבות של משפט ארוך.

 

בחרתי סיסמה, עכשיו מה?

ובכן, עכשיו עושים את אותה הפעולה עבור שירותים שונים. אתם לא באמת חייבים לדאוג לסיסמה אחרת לגמרי עבור כל אתר איזוטרי שנשמתם אליו אי פעם, אבל כן כדאי שמקומות שמאכלסים מידע רגיש יותר - חשבונות מייל, שירותי בנק ואתרי מסחר מקוונים - יקבלו סיסמאות שונות, או לכל הפחות גרסאות שונות במקצת של אותו הביטוי.

 

מפסיקים להתעצל, מחליפים סיסמא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפסיקים להתעצל, מחליפים סיסמא(צילום: shutterstock)

 

את שלל הסיסמאות החדשות שיצרתם - צריך לשמור איפשהו. לגבות את המוח. ובכן, לא כקובץ או פתק דיגיטלי על הדסקטופ ולא בטלפון החכם. הפעם, כדאי ללכת דווקא על גישה שמרנית יותר ולנהל רישום ידני, ולדאוג לשמור את הפתק במקום בטוח - ולא למשל, מודבק על המסך של הלפטופ או תלוי על המקרר. אם אתם בכל זאת מוכרחים - קיימים כלי ניהול דיגיטליים די יעילים ופשוטים כמו LastPassKeePass, או 1Password.

 

אל תשכחו להתנתק (logout) בסוף כל שימוש באתר או שירות המחייבים גישה עם סיסמה - במיוחד אם אתם מתחברים ממכשירים שאינם בבעלותכם, מחשבים ציבוריים וכדומה.

 

מומלץ להשתמש בסיסמה או בזיהוי טביעת אצבע גם בטלפון החכם.

 

וטיפ אחרון, שאולי נראה המובן מאליו (אבל מצד שני הנחנו שאנשים כבר לא משתמשים ב-123456): אל (!) תתנו את הסיסמאות שלכם לאחרים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
מרגישים בטוחים?
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים