שתף קטע נבחר

דירה קטנה ומטריפה

אחרי שנים ארוכות של חוסר פופולאריות, דירות שניים ושלושה חדרים חזרו לאופנה. מה הסיבות לביקוש הגובר לדירות קטנות, לאן נעלם החלום הבורגני על שפע של מטראז' ואיך יוצרים תחושה של מרחב בחלל קטן?

בשיתוף אפריקה ישראל מגורים

 

לפני עשר שנים קשה היה לחלום שבמודיעין, עיר פרבר שהפכה לסמל הבורגנות הישראלית, תתרחש תנופת בנייה של דירות קטנות, 50 עד 75 מ"ר, 3־2 חדרים. אבל מתברר שעם כל הפופולריות לדירות הענק במגדלים המפוארים הביקוש לדירות קטנות הולך וגדל.

 

האדריכל גיל שנהב, ממשרד כנען שנהב אדריכלים, מעורב בתכנון פרויקט המגורים "שדרות הסביונים" של חברת אפריקה ישראל, שנבנה בימים אלה במרכז מודיעין אומר כי "בהתאם להנחיית העירייה, 60 אחוז מהדירות בפרויקט הן דירות בנות שניים ושלושה חדרים, וגילינו שקהל הרוכשים נוהר בהמוניו לדירות האלה". לדבריו, "מסתבר שגם בעיר משפחתית באופיה, שמרבית הדירות בה הן גדולות, יש צורך בדירות קטנות".

סלוןבפרויקט סביוני גליל ים - אפריקה ישראל מגורים (צילום: רמי חכם) (צילום: רמי חכם)
סלוןבפרויקט סביוני גליל ים - אפריקה ישראל מגורים(צילום: רמי חכם)
מדובר בתפנית של 180 מעלות ביחס למגמה שאיפיינה את שוק הדירות בישראל מאז שנות ה־80, כשגם משפחות צעירות החלו לגלות העדפה בולטת לרכישת דירות בנות 4 ו־5 חדרים.

 

"משנות ה־50 עד שנות ה־80 מרבית הדירות שנבנו בארץ היו דירות קטנות, כי מרבית הרוכשים לא היו בעלי ממון. אבל משנות ה־80 ואילך, עם העלייה ברמת החיים בישראל, הנורמה השתנתה וגברה הדרישה לדירות בנות 4 חדרים ומעלה", אומר שנהב. "עקב המחסור בדירות גדולות והביקוש הגבוה להן היו אפילו עיריות שלא נתנו היתרי בנייה לדירות קטנות.

 

"כיום יש ביקוש גובר לדירות קטנות, ובפרויקטים חדשים היזמים והעיריות מנסים ליצור תמהיל שמורכב מדירות גדולות, דירות קטנות בנות 3 חדרים, ואפילו דירות קטנות מאוד, בנות חדר או שניים. לפי הנחיה של משרד הפנים, בכל תוכנית בניין עיר חדשה 20 אחוז מהדירות אמורות להיות דירות קטנות, אבל לעיתים קרובות היזמים מגדילים עוד יותר את שיעור הדירות הקטנות בפרויקט".

 

אסף סימון, מנכ"ל חברת "אפריקה התחדשות עירונית", חברה־בת של "אפריקה ישראל מגורים", מייחס את המגמה החדשה בעיקר לעלייה במחירי הדירות בעשור האחרון. "גם זוגות צעירים שיכולים להרשות לעצמם לקנות דירת 4 או 5 חדרים מעדיפים לעיתים קרובות להסתפק בדירה קטנה כדי לא להתחייב לעול כלכלי כבד מדי. כמו כן, הם מעדיפים לרכוש דירה קטנה קרוב להורים ולמרכזי התעסוקה והבילוי במרכז, ולחסוך לעצמם נסיעות ארוכות ופקקים, מאשר לקנות דירה מרווחת יותר במיקום זול יותר אך רחוק מהמרכז".

 

מגוון קהלי יעד

סימון מציין שטרנד הדירות הקטנות הוכתב בתחילה על ידי כורח כלכלי, אך עם הזמן קיבל חיים משלו. "רוכשים התחילו להבין שאפשר להסתדר גם בדירה קטנה, ושיש הרבה יתרונות לרכישת דירה קטנה במרכז או בשולי העיר, כי הערים עצמן הופכות להיות ידידותיות יותר עבור משפחות עם ילדים, בזכות השקעה בשירותי חינוך ומרחבים ציבוריים. במקביל השתנו הקודים החברתיים. אם בעבר הורים שאפו לכך שלכל ילד יהיה חדר משלו, כיום שוב מקובל לשכן שני ילדים בחדר אחד".

האדריכל גיל שנהב (צילום: חן גלילי ) (צילום: חן גלילי )
האדריכל גיל שנהב(צילום: חן גלילי )

שנהב מוסיף כי דירות קטנות הפכו להיות פופולריות לא רק בקרב זוגות עם ילדים אלא בקרב קהלי יעד נוספים. אחד מאלה הוא "מצמצמי הדיור". "מדובר בזוגות מבוגרים, לקראת הפנסיה או בגיל הפנסיה, שגרים באזורי פרבר, בדירות מרווחות או בבתים צמודי קרקע, ורוצים לחזור 'לקרוע את העיר' וגם להתקרב לילדים ולנכדים שגרים בעיר. אין להם צורך בחדרי שינה מרובים, אלא רק בשטח מספיק לאירוח בסלון או במרפסת".

 

מי עוד?

"קהל יעד נוסף הם רווקים ומשפחות יחידניות, או הורים שחיים בנפרד אך מגדלים את ילדיהם במשותף. הרבה אנשים דוחים כיום את הנישואים ואת הקמת המשפחה לאמצע או סוף שנות ה־30 לחייהם, אבל לא רוצים לדחות את רכישת הדירה הראשונה שלהם. אז במקום לשלם שכר דירה הם מעדיפים לשלם משכנתה על דירה קטנה, שתהווה עבורם בסיס לרכישת דירה גדולה בעתיד. בקרב המשפחות החדשות לעיתים קרובות השיקול המרכזי המנחה אותן אינו גודל הדירה אלא מידת הקרבה למוסדות חינוך איכותיים והקרבה להורה השני".

 

ויש גם את קבוצת "משקיעי הקצה": משפחות שקונות דירה קטנה להשקעה, על מנת שזו תשמש את ילדיהן כשיעזבו את הבית. "במקום לחסוך כסף בצד, הורים מעדיפים לקנות לילדים דירה קטנה, ולפעמים אפילו דירת סטודיו, שתשמש ככרטיס הכניסה שלהם לשוק הנדל"ן", אומר שנהב.

אסף סימון מכנ"ל חברת "אפריקה התחדשות עירונית" (צילום: אירנה קוסטינסקי) (צילום: אירנה קוסטינסקי)
אסף סימון מכנ"ל חברת "אפריקה התחדשות עירונית"(צילום: אירנה קוסטינסקי)
לדברי סימון, העיריות מודעות לביקוש הגובר לדירות קטנות ופועלות בהתאם. "ערים מעוניינות למשוך אליהן מגוון אוכלוסיות, כולל רווקים ומשפחות צעירות, ולכן פרויקטים חדשים שנבנים במרכזי ערים, כולל בתל־אביב וברמת־גן, מכילים 50 עד 60 אחוז דירות קטנות ולפעמים גם יותר. כשמתרחקים מהמרכז שיעור הדירות הקטנות החדשות פוחת לרוב ל־30 עד 35 אחוז, אבל זה עדיין שיעור משמעותי".

המגמה החדשה מביאה אתגרים משלה. בעיקר: איך מתגברים על בעיית המרחב בדירה קטנה. "גם בדירה קטנה יכולה להיווצר תחושת מרחב, כל עוד מתכננים אותה נכון, אם כי הרבה יותר מאתגר ליצור תחושת מרחב בדירה קטנה מאשר בדירה גדולה. החוכמה היא ניצול נכון של המטראז'", אומר מרחב.

 

אז מה הסוד?

"אחת הדרכים לעשות זאת היא לצמצם בשטח המסדרונות ולחבר בין הסלון, המטבח ופינת האוכל. כך נוצר חלל אחד גדול שמייצר מרחב משמעותי. תקרות גבוהות וחלונות גדולים מייצרים תחושת מרחב. ככל שהחלון גדול יותר, כך נכנס יותר אור, קו המבט שלנו הולך ומתרחק אל החוץ, ואנחנו מרגישים פחות חנוקים. גם מרפסת, ולו קטנה, מעצימה את תחושת המרחב בדירה, כי היא מחברת אותה אל החוץ. בדירות קטנות עדיף לוותר על ממ"ד בתוך הדירה, ובמקום זה לבנות ממ"ק: מרחב מוגן קומתי, שישמש את דיירי הקומה כולה".

 

איזה טיפים תיתן לדיירים שרוצים להגביר את תחושת המרחב בדירה קטנה?

"הנוסחה היא פשוטה: 'פחות זה יותר'. ככל שמדללים בריהוט ובחפצים, כך יגדל המרחב הפנוי בדירה ותיווצר תחושה קלילה ומרווחת יותר. עומס ויזואלי מייצר תחושת כובד. כדאי גם לחשוב על פתרונות חכמים שחוסכים מקום, כמו שולחן סלון נמוך שבלחיצת כפתור נפתח לשולחן אוכל, או מיטת אורח שנמצאת בארון ויוצאת מהמחבוא רק בשעת הצורך".

 

אסף סימון, מנכ"ל חברת "אפריקה התחדשות עירונית": "גם זוגות צעירים שיכולים להרשות לעצמם לקנות דירת 4 או 5 חדרים מעדיפים לעיתים קרובות להסתפק בדירה קטנה כדי לא להתחייב לעול כלכלי כבד מדי. הם מעדיפים לרכוש דירה קטנה קרוב להורים ולמרכזי התעסוקה והבילוי במרכז ולחסוך לעצמם נסיעות ארוכות ופקקים"

 

האדריכל גיל שנהב, מתכנן פרויקטים ל"אפריקה ישראל מגורים": "הרבה אנשים דוחים כיום את הנישואים ואת הקמת המשפחה לאמצע או לסוף שנות ה־30 לחייהם, אבל לא רוצים לדחות את רכישת הדירה הראשונה שלהם. אז במקום לשלם שכר דירה הם מעדיפים לשלם משכנתה על דירה קטנה, שתהווה עבורם בסיס לרכישת דירה גדולה בעתיד"

 

בשיתוף אפריקה ישראל מגורים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי חכם
סלון בפרויקט סביוני גליל ים - אפריקה ישראל מגורים
צילום: רמי חכם
מומלצים