שתף קטע נבחר

קיץ פורח: אלו צמחי העונה שכדאי לשתול כעת

אם עדיין לא החלפתם את פרחי העונה שעברה, ואתם לפני ביקור במשתלה הקרובה לביתכם, הנה צמחי העונה שיהפכו את הגינה או את המרפסת שלכם לפורחת. אתר "המקצוענים" עם המדריך שיאפשר לכם להתאים את סוג הצמח לגודל העציץ ולמידת חשיפתו לשמש

אם עדיין לא החלפתם את פרחי העונה ואתם מתלבטים מה נכון לשתול דווקא עכשיו, הנה כמה צמחים שיתאימו לשתילה בדיוק בימים אלו ויפרחו עד תחילת החורף.

 

עוד כתבות בנושא:

חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה

טיפים לגינה חסכונית בקיץ

נפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ

  

חשוב להתאים את הצמח לגודל העציץ ולמידת חשיפתו לשמש 

"את כל הצמחים האלו ניתן לשתול ישירות באדמה, במכלי קרמיקה או באדניות מפלסטיק", אומר אמיר עבדת ממשתלת הכפר החדשה בכפר אז"ר. "כולם מתאימים לעונת הקיץ, חלקם מיועדים למצב של חצי צל (כלומר צל חלקי מואר מאוד החשוף לשמיים אך לא לקרני שמש ישירות) או לשמש מלאה.

 

"לפני ששותלים את צמחי העונה, כדאי לתת לקרקע להתאוורר כיומיים-שלושה, לעדור אותה ולדשן אותה", מציעה לימור בלה מבלה גינון באתר "המקצוענים".

 

"בכדי להצליח בגידול הפרחים, חשוב להקפיד על השקיה נכונה ועל דישון בהתאם לסוג הצמח", אומר עבדת. "פריחה מרובה צורכת אנרגיה מרובה ולכן חשוב לספק לצמח דשן מדי פעם. כדי להימנע ממצב של השקיית יתר, אשר יכולה לגרום לריקבון השורשים, כדאי להשקות רק כאשר האדמה יבשה. זה נכון לגבי כל סוגי הצמחים (פרחים, קקטוסים, סוקולנטיים, ירקות וצמחי תבלין).

 

גרניום  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
גרניום (צילום: shutterstok)

וינקה  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
וינקה (צילום: shutterstok)

שתילי ירקות  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
שתילי ירקות (צילום: shutterstok)

 

פורטולקה: "זהו צמח עונתי קיצי, המיועד לשמש מלאה או לפחות ל-3 שעות של חשיפה ישירה לשמש", מסביר עבדת. "הוא נמוך ומשתקע, ומגיע לקוטר של כ-30 ס"מ. הוא קיים במגוון צבעים, פרחיו גדולים יחסית ודומיננטיים. הוא עמיד יחסית ליובש, כך שגם אם לא זוכרים להשקות אותו במשך יום-יומיים, הוא ישקוד. הוא מתאים לשתילה באדנית, בעציץ או בסלסלה תלויה. קיים גם זן רב-שנתי של צמח זה השונה מעט בצורתו מהזן העונתי. הוא מרבה לפרוח לאורך כל הקיץ. פרחיו נסגרים עם רדת החשיכה ונפתחים שוב עם הזריחה".

 

צלוז'יה: "צמח עונתי קיצי המיועד לשמש מלאה או לפחות ל-3 שעות של חשיפה ישירה לשמש הוא זקוף ומגיע לגובה של כ-25 ס"מ ולרוחב של כ-15 ס"מ. הפריחה שלו היא של מעין להבה גדולה בצורת שיבולת בצבעים עזים של אדום, צהוב וכתום. הוא מתאים לשתילה בקבוצה בערוגה, בגינה, באדנית על חלון או בעציצים במרפסת".

 

ציניה כדורית: "גם הציניה הינו צמח עונתי לחודשי הקיץ", מסביר עבדת. "הזן הכדורי הינו פיתוח חדש שקיים רק בשנים האחרונות. הצמח עשוי להגיע לממדים גדולים יחסית, בהתאם למיקום שיוקצה להתפתחות השורשים שלו. באדמה או בעציץ גדול הוא יתפתח הרבה יותר מאשר בעציץ קטן או באדנית. מבנה הצמח הוא של כחצי כדור בגובה של כ-30 ס"מ ורוחבו עשוי להגיע עד 80 ס"מ. הפרחים שלו גדולים יחסית (כ-4-3 ס"מ קוטר) ומרובים על הצמח בו זמנית בצבעים של ורוד כהה, לבן, צהוב או כתום. בשל ריבוי הפרחים הצמח יוצר רושם עז".


פורטולקה רב-שנתית  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
פורטולקה רב-שנתית (צילום: shutterstok)

קוסמוס (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
קוסמוס(צילום: shutterstok)

פיטוניה כלאיים  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
פיטוניה כלאיים (צילום: shutterstok)

טגטס צרפתי: "אחד הצמחים היותר פופולאריים לשתילה בעונת הקיץ", אומר עבדת. "זהו צמח המגיע לגובה ולרוחב של כ-30 ס"מ. פריחתו דומיננטית ובצבעים עזים של צהוב-כתום או אדום והשילוב ביניהם. הוא עמיד מאוד לשמש הישראלית, אך יסתפק במינימום של 3 שעות שמש לפחות. קיים זן אמריקאי שמתאפיין בפריחה גדולה יותר בצבעי כתום וצהוב בלבד. הוא יפה לשתילה בקבוצות".

 

קוסמוס: "צמח עונתי המגיע לגובה של מטר ויותר", מסביר עבדת. "פריחתו גדולה ומרשימה ומגיעה בגווני לבן-ורוד-בורדו (קוטר הפרח כ-5 ס"מ). הוא פשוט לגידול, מתאים גם לקטיף ונוטה להזריע עצמו בשנה שאחרי. הוא אינו מתאים לעציצים ולאדניות קטנים, אלא בעיקר לערוגה בגינה או לאדנית גדולה במיוחד".

 

וינקה: "צמח זה מיועד לשמש מלאה ונחשב לאחד העמידים בשמש הישראלית הקופחת", אומר עבדת. "הוא יכול להסתפק גם ב-3 שעות חשיפה לשמש ביום. או לפחות 3 שעות חשיפה. הוא מגיע לגובה ולרוחב של כ-25 ס"מ. הוא מרובה פרחים הקיימים במגוון צבעים (קיימים לפחות 12 צבעים של זן זה). הוא מתאים לשתילה בעציצים קטנים, באדניות או ישירות באדמת הגינה. יפה לשתול אותו במגוון צבעים זה לצד זה. הוא רגיש מאוד לעודפי מים ולכן חשוב להימנע מהשקייתו בטרם מצע האדמה יבש. קיים גם זן נשפך שלו, המגיע במגוון של כ-3 גוונים שונים, ויפה לשתול אותו במיכל כשבחזית הצמח הזוחל, והזן הזקוף מאחור".


טגטס  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
טגטס (צילום: shutterstok)

גרניום: "זהו צמח רב-שנתי, אשר יכול לגדול גם בשמש ישירה או גם בצד מוצל ללא שמש בכלל", אומר עבדת. "הוא יכול לפרוח במשך מרבית חודשי השנה. בשנים האחרונות מפותחים עוד ועוד זנים שלו עם צבעי פרחים חדשים ומרעננים. קיים זן זקוף שיכול להגיע עד לגובה מטר (ניתן לגזום ולשלוט בגובה) וזן נשפך היכול להגיע לאורך של כ-1 מטר. קל לגדלו והוא פופולארי מאוד ברחבי העולם. עודפי מים יחסלו אותו, ולכן גם לגביו חשוב מאוד להימנע מהשקיית יתר".

 

פטוניה כלאיים: "זהו צמח עונתי ותיק מאוד, המיועד לשמש ישירה או למינימום של 3 שעות שמש ישירה", אומר עבדת. "זהו צמח זקוף, המגיע לגובה של כ-25 ס"מ. פרחיו גדולים ובולטים מאוד וקיימים במגוון צבעים גדול - פסטל ורוד, תכלת, לבן ועד סגול, יין, אדום, ורוד עז ועוד".


צלוזיה  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
צלוזיה (צילום: shutterstok)

ציניה  (צילום: shutterstok) (צילום: shutterstok)
ציניה (צילום: shutterstok)
 

 

פטוניה מפלית: "זה צמח רב-שנתי שיחזיק מעמד כשנתיים-שלוש" מסביר עבדת "בשונה מפטוניה כלאיים הזקופה, זן זה הינו נשפך, סמיך וצפוף בפרחים. קיים בזן הזה גם סוג עם פרחים מיניאטוריים בשלל צבעים".

 

שתילי ירקות: "הקיץ הוא גם זמן לגידול ירקות", אומר עבדת. "ניתן להשיג במשתלות שתילי ירקות מוכנים או זרעים, ולשתול אותם לא רק בגינה אלא גם בתוך עציצים או על אדנית במרפסת. צנונית, בצל ירוק, חסה, סלקי, ברוקולי, עגבניות ופלפלים הם רשימה חלקית של מה שניתן לגדל בקלות אפילו באדנית וליהנות מירקות טריים שאתם גידלתם. חשוב להקפיד על חשיפה לשמש ישירה לפחות ל-3 שעות ביום. מכיוון שהם מיועדים למאכל, מומלץ לשתול אותם מראש במצע אדמה אורגני ולדשן אותם רק בדשן אורגני".

 

מחפשים גנן? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים