שתף קטע נבחר

צמחי מרפא שעשויים לסייע בטיפול בקרוהן וקוליטיס

קרוהן וקוליטיס הן מחלות אוטיאימוניות שעלולות לגרום לתסמינים כמו כאבי בטן, בעיות במערכת העיכול, עייפות ותשישות. למה הן מתפרצות ואיך ניתן לטפל בהן באופן טבעי?

קרוהן וקוליטיס הן שתי מחלות שונות מבחינה פתולוגית, אך יש ביניהן דימיון רב. הן נכללות תחת הכותרת של מחלות דלקתיות (IBD) ונחשבות למחלות אוטואימוניות (מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף וגורמת לנזק לרקמות ולאיברים בריאים).

 

מדובר במחלות כרוניות, בהן חלקים מצינור העיכול הופכים למודלקים כתוצאה מהתגובה החיסונית, כאשר לכל מחלה יש אזורים אופייניים בהן מתרחשת הדלקת, לפיהם ניתן לאבחן את סוג המחלה הספציפי.

 

במחלת קרוהן, הדלקת יכולה להופיע בכל מקום במערכת העיכול, החל מאזור הפה ועד לפי הטבעת - בצורה מפושטת או באזורים בודדים. הסימפטומים של המחלה משתנים מאוד בין אדם לאדם והם תלויים בעד כמה הדלקת מפושטת וברמת ההרס שהיא גורמת לרקמה הבריאה.

 

בקוליטיס, הדלקת ממוקדת באזור המעי הגס (הקולון) ולעתים אף גורמת לכיבים (קוליטיס כיבית). קרוהן וקוליטיס עלולות לפגוע מאוד באורח החיים של האדם, כאשר ברוב המקרים, הסימפטומים האופייניים כוללים כאבי בטן ועוויתות, שלשולים, בעיות ספיגה, אנמיה, חולשה, עייפות, איבוד תיאבון וירידה במשקל.

 

קראו עוד:

קרוהן וקוליטיס: למה בישראל חולים יותר?

סובלים מקרוהן וקוליטיס? מה לאכול וממה להימנע

מה שיניתי בחיי כדי לנצח את מחלת הקרוהן

 

מה גורם למערכת החיסון להפוך לעוינת כלפי מערכת העיכול?

הסיבה להתפרצות של קרוהן וקוליטיס אינה מובנת במלואה, אך כיום הדעה הרווחת היא שקיימים מספר גורמים שמעורבים בהתפתחותן. גורמים אלו כוללים רקע גנטי מסוים (ידוע למשל כי מחלות מעי דלקתיות נפוצות יותר באשכנזים) או תגובה לא תקינה של מערכת החיסון כנגד חיידקים ששוכנים דרך קבע במערכת העיכול.

 

גם זיהומים חיידקיים או פטרייתיים במערכת העיכול עשויים להוות טריגר להתפרצות מחלות מעי דלקתיות, כמו גם גורמים סביבתיים כגון רמות מתח גבוהות, שימוש בתרופות מסוימות (כגון אנטיביוטיקה או גלולות) וצריכה של רכיבי מזון שונים.

 

המחלה נשארת פעילה ברמה כזו או אחרת לאורך כל תקופת החיים, כאשר בדרך כלל ישנן תקופות של התלקחויות אקוטיות ותקופות של נסיגה ורגיעה.

 

האם יש לקרוהן ולקוליטיס קיים מרפא?

למרבה הצער, מדובר במחלות שאין להם ריפוי מלא ואף אין שיטת טיפול אחת שמתאימה לכלל החולים מבחינת השליטה בתסמינים.

 

קיים כיום מגוון רחב של אמצעי טיפול (תרופתיים, ניתוחיים או שילוב של שניהם) שפועלים ברמות שונות עבור מטופלים שונים. הטיפול התרופתי מבוסס בדרך כלל על סטרואידים, על תרופות שמדכאות את מערכת החיסון או תרופות ביולוגיות ובהרבה מקרים מטופלים מתלוננים על ריבוי תופעות לוואי.

 

 

מיצים מפירות וירקות. להרגיע את מערכת העיכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מיצים מפירות וירקות. להרגיע את מערכת העיכול(צילום: shutterstock)

 

מה ניתן לעשות במסגרת של טיפול טבעי?

מכיוון שאנו יודעים שלגוף יש אפשרות להיכנס למצב של רמיסיה (נסיגה במחלה), זו השאיפה אליה אני חותר בתור מטפל - כלומר להאריך את תקופות הרמיסיה ככל שניתן תוך מיתון מספר ההתפרצויות של המחלה ואת דרגת החומרה שלהן. הטיפול הטבעי מורכב, ודורש התייחסות ספציפית לצרכים האינדיבידואליים של כל מטופל.

 

הסובלים מקרוהן וקוליטיס נמצאים בטיפול אצל רופא גסטרו והמטרה היא לעבוד בשיתוף פעולה איתו. אני שם דגש על הנושא התזונתי, שעדיין לא מקבל מספיק חשיבות בטיפול הקונבנציונלי אך יש לו חשיבות עליונה, ומטרתו להוריד את העומסים על מערכת העיכול. אין הגדרה גורפת לתזונה כללית מומלצת, אלא ישנה התאמה למטופל באופן פרטני.

 

לרוב, לאנשים הנמצאים במצב של התלקחות אקוטית אמליץ לאכול מאכלים מבושלים במרקם דייסתי או אפילו מזון טחון, בגלל שהבישול וטחינת המזון מקלים מאוד על תהליך העיכול והפרוק של המזון.

 

בשלב זה של המחלה, למערכת העיכול קשה להתמודד עם עיכול של ירקות ופירות טריים בגלל כמות הסיבים הגדולה שהם מכילים והגירוי שהם גורמים למערכת העיכול המודלקת.

 

זו הסיבה שכדאי לסחוט מיצים מירקות ומפירות, ובכך לקבל את כל הנוטריינטים המזינים שבהם, ללא הסיבים. בשלב מאוחר יותר כשמתחילה להסתמן רגיעה ניתן יהיה להוסיף עוד מזונות ולחזור לתזונה שלמה יותר מהר.

 

בנוסף, חשוב מאוד לבדוק גם אספקטים נפשיים אצל המטופל: אם הוא סובל ממתח עז, מדיכאון או מעייפות, אני משלב צמחי מרפא שנותנים מענה לאספקטים אלו. בחלק מהמקרים הנושא הנפשי הוא החלק הכי חשוב של הטיפול, כשמישהו סובל מסטרס או מחרדות חייבים להתחיל משם.

 

אילו צמחי מרפא מומלצים במצב של קרוהן וקוליטיס?

בשנים האחרונות נערכו מחקרים קליניים על צמחי מרפא מגוונים בהקשר של מחלות מעי דלקתיות. צמחי מרפא רבים הדגימו פעילות נוגדת-דלקת שתרמה לבלימת התהליך הדלקתי במעי ולהחלמת הרקמה הפגועה.

 

בנוסף, לצמחי מרפא תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול, תמיכה וחיזוק במצבים של אנמיה, עייפות ותשישות וכן שיפור מצב הרוח.

 

הצמחים שאני נותן כמעט לכל מטופל במצב דלקתי הם:

 

כורכומין

שורש הכורכום מצוי בשימוש קולינרי ורפואי נרחב ברחבי העולם מזה אלפי שנים.

 

מחקרים רבים אשר נערכו בשנים האחרונות מייחסים את השפעתו החיובית של הכורכום לרכיב הפעיל כורכומין שמופק מהשורש, אשר הדגים תכונות ביולוגיות המשלבות פעילות נוגדת דלקת רחבת טווח ופעילות נוגדת חמצון עוצמתית ואף השפעה מווסתת על מערכת החיסון.

 

הכורכומין אף נחקר במחקרים קליניים בהקשר של מחלות מעי דלקתיות, גם בישראל, והתוצאות בשלב זה נראות מבטיחות מאוד.

 

ג'ל אלוורה המופק מהעלים. רכיבים נוגדי דלקת ומשככי כאב טבעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ג'ל אלוורה המופק מהעלים. רכיבים נוגדי דלקת ומשככי כאב טבעיים(צילום: shutterstock)
,

 

ג'ל המופק מעלי אלוורה

ג'ל האלוורה נמצא בשימוש כצמח מרפא מאות שנים. הוא מזין מאוד ומכיל שפע ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות, חומצות אמינו ועוד, ועל כן מתאים לתמיכה במצבים של חוסרים תזונתיים.

 

בשנים האחרונות נחקרו תכונותיו הרפואיות של הג'ל, המיוחסות בעיקרן לרב-סוכר ייחודי בשם אייסמנאן. מחקרים קליניים בחולים במחלות מעי דלקתיות שנטלו את הג'ל הדגימו תוצאות קליניות מרשימות ואצל חלקם אף נרשמה נסיגה קלינית של המחלה.

 

בנוסף, ג'ל האלוורה מכיל  ומרקמו יוצר שכבת הגנה מרגיעה ומסככת על גבי רקמת מערכת העיכול המגורה.

 

שרף עץ אלת המסטיק

שרף אלת המסטיק הוא תפליט טבעי של העץ שמכיל רכיבים רבים בעלי השפעה נוגדת דלקת ומאחה רקמות פגועות. מסקירת מחקרים מדעית עולה כי שרף עץ אלת המסטיק יעיל להפחתת תסמינים של מחלות אוטואימוניות – ובעיקר מחלת קרוהן.

 

כמו כן, קיים שרף המופק מתת-מין נדיר של אלת המסטיק שנקרא כיוס-מסטיקה, שקנה לעצמו שם בינלאומי בשנים האחרונות תודות לאיכויותיו הרפואיות הייחודיות.

 

יעילותו של כיוס מסטיקה נבדקה קלינית בהקשר של מחלות מעי דלקתיות ונצפה שיפור משמעותי במדד פעילות המחלה כמו גם ירידה במרקרים דלקתיים האופייניים למחלה.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קרוהן וקוליטיס. מחלות אוטיאימוניות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים