שתף קטע נבחר

לקראת עונת הבחינות באוניברסיטה: כך תשפרו את הזיכרון

רוצים לזכור יותר מידע, לאחסן אותו ביעילות רבה יותר ולשלוף אותו במהירות בשעת הצורך? ראשית עליכם להבין איזה סוג של זיכרון יש לכם, ובהתאם לכך לתרגל שיטות פשוטות ויעילות לשיפורו

הזיכרון נוטל חלק בכל תהליך החשיבה, מסייע לנו בהבנת מושגים ותהליכים ועוזר בהסקת מסקנות. לכל אדם יש מאגר זיכרון פרטי ודרך מיוחדת לאחסן בו מידע ולשלוף אותו בעת הצורך. חשוב להבין שאין דרך אחת לשיפור הזיכרון שמתאימה לכולם, והיא עשויה להשתנות מאדם לאדם, אז כדי לשפר את הזיכרון, עלינו לאתר את הדרך המתאימה ביותר עבורנו.

 

איזה זיכרון יש לכם: חזותי או שמיעתי?

את מיומנות שיפור תפקודי הזיכרון ניתן לתרגל בעזרת כלים פשוטים למדי. ככל שעושים בכלים הללו שימוש רב יותר, כך הולכת יכולת השליפה מהזיכרון ומשתפרת. לעניין זה, המוח איננו שונה מהגוף שלנו - אימון של המוח הוא כמו אימון של הגוף בחדר הכושר, וככל שנתמיד - נשפר את הכושר.

 

לא רק בתקופת מבחנים. איזה ערוץ למידה יעיל יותר עבורנו? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק בתקופת מבחנים. איזה ערוץ למידה יעיל יותר עבורנו?(צילום: shutterstock)

 

הצעד הראשון שניקח יהיה לברר איזה ערוץ למידה יעיל יותר עבורנו - הערוץ החזותי, השמיעתי או שילוב שלהם. נסו לחשוב מה מאפשר לכם להתרכז, להבין את החומר הנלמד ולזכור אותו בהמשך - שמיעת הרצאה או קריאת מאמר או ספר?

 

עוד כתבות על דרכים לשיפור הזיכרון:

הזיכרון כבר לא מה שהיה? כל השיטות לשיפורו

כבו את הטלוויזיה: 15 השיטות לשיפור הזיכרון

מתקשים לזכור? 10 תוספי התזונה שהוכחו כמשפרי זיכרון

 

אם הערוץ השמיעתי עובד טוב יותר עבורכם, כדאי להתמקד בדרך הלימוד הבאה:

 

  • הקשיבו היטב בהרצאות. אם מתאפשר, הקליטו את ההרצאות והאזינו להן שוב בזמן שאתם מבצעים פעולות שגרתיות שלא דורשות חשיבה, למשל ריצה, הליכה, שטיפת כלים או טיול עם הכלב.

 

  • כשמגיע זמן השאלות בתום ההרצאה, הקשיבו היטב לשאלות ששואלים חבריכם ולתשובות של המרצה. ייתכן שהחומר יובהר באופן שיפשט אצלכם את תהליכי הזיכרון ויטמיע את החומר בדרך נוספת.

 

  • כשאתם לומדים למבחן, קראו לעצמכם בקול את החומר שאתם משננים.

 

  • למדו יחד עם חבר ושוחחו על החומר. כך נוצרת חזרה קולית על הדברים הנלמדים.

 

ואם הערוץ החזותי הוא הערוץ המועדף עליכם, כדאי להתמקד בדרכים הבאות:

 

  • כשאתם לומדים למבחן, ארגנו את המידע בצורה גרפית: טבלאות, מפות ותרשימי זרימה. תמצות החומר והבנייתו בצורה גרפית ייטמעו טוב יותר בזיכרון.

לסדר ולמרקר את החומר. זיכרון ויזואלי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לסדר ולמרקר את החומר. זיכרון ויזואלי(צילום: shutterstock)

 

  • השתמשו במרקרים ובצבעים להדגשת מילות מפתח ורעיונות מרכזיים במאמרים וסיכומים, רק כדאי לשים לב שאינכם עושים בהם שימוש יתר ומעמיסים על המוח מידע מיותר. 

 

  • כדי לזכור נוסחאות, רשמו כל נוסחה על כרטיסייה נפרדת והציבו אותה מולכם על שולחן העבודה, שולחן האוכל או ליד המראה בחדר השינה. הציצו בנוסחה מדי פעם ונסו לבדוק אם אתם זוכרים את רכיבי הנוסחה.

 

  • נסו לבנות תסריט דמיוני מחומר הלימודים. העברת החומר לסרט שירוץ לכם בראש יכולה לפתוח ערוץ זיכרון נוסף שיטמיע את החומר באופן עמוק יותר.

 

  • נסו ליצור חלוקה דמיונית לקטגוריות. למשל: הכניסו לכל מגירה בשידה קטגוריית מידע נפרדת.

 

טיפים לשיפור הזיכרון לטווח ארוך

גם אם המטרה המיידית שלכם היא זכירת החומר לקראת מבחן, כדאי לזכור שהערך האמיתי של הלימודים האקדמיים הוא המידע שנשאר אתכם לאורך זמן. יש כמה כלים שניתן לתרגל ולשפר בעזרתם את מיומנות הזיכרון לטווח ארוך:

 

קישור לדברים שמוכרים וידועים לכם: בכל פעם שאתם נתקלים במידע חדש, שאלו את עצמכם כיצד הוא מתקשר למשהו שאתם כבר יודעים. מה זה מזכיר לכם? מידע חדש שמתחבר למידע קיים ייזכר טוב יותר לאורך זמן.

 

מילות מפתח: נסו לאתר מילות מפתח מרכזיות או מילים מיוחדות שיזכירו לכם את הנושא כולו. למעשה, המילה היא רמז או מפתח שפותח בפנינו את הדלת לנושא שלם ומאפשר לנו להתמקד בזכירה יעילה של הנושא הנלמד.

 

בסופו של דבר, שליפה מהירה היא תוצאה של שינון. חורשים למבחן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בסופו של דבר, שליפה מהירה היא תוצאה של שינון. חורשים למבחן(צילום: shutterstock)

 

שימוש באותיות ראשונות: צריכים לזכור רשימת מילים, מונחים או משפטים? קחו את האות הראשונה מכל מילה או תחילת משפט והרכיבו מילה או ביטוי משמעותיים וזכירים במיוחד.

 

יצירת אסוציאציות וקישורים: כשמקשרים מידע חסר משמעות מיוחדת למידע אחר בעל משמעות, המידע החדש "רוכב" על המידע המשמעותי. הקישור יכול להיות כל דבר בעצם - צבע, שיר, תמונה, אדם, מילה או חפץ.

 

סיפור דמיוני: טכניקה שמקשרת בין אוסף של מילים או עובדות שקשה לזכור ויוצרת מהם סיפור דמיוני. החלק המהנה: ככל שהסיפור  אבסורדי יותר, כך יהיה קל יותר לזכור אותו.

 

לשנן: חשוב לדעת שזכירה היא תוצר סופי של שינון. ככל שנעשה יותר חזרות על החומר הנלמד, הוא ייטמע עמוק יותר ונוכל לשלוף אותו ביתר קלות בבחינה. אני ממליצה לנסות כמה שיטות או תרגילים שמדברים אליכם, לתרגל ולמדוד את התוצאות. מצפה לכם הפתעה נעימה.

 

הכותבת היא דיקנית הסטודנטים ומרצה להתנהגות ארגונית בבית הספר למנהל עסקים של המרכז האקדמי פרס



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הזיכרון שלכם שולף מידע בשעת הצורך?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים